Två veckors karantäntid som förlängdes till att vara fyra, och nu ytterligare två. Fem skolveckor blir det eftersom en av veckorna är påsken. Det är lång tid det, mycket undervisning som faller bort. Men lärarna försöker att förse eleverna med uppgifter - i varierande grad och på olika sätt. Det var detta jag tänkte berätta om, hur sonens skola hanterar situationen där lokalerna måste vara stängda på grund av en pandemi.
✎...
Min mobiltelefon började plinga var femte minut, kändes det som. Framför allt var det iPasen, appen till Pasen, en informationsspridningsplattform skulle man kanske kunna kalla det för. Via Pasen och via e-mail uppmanades föräldrarna se till att barnen hade ett eget inloggning till Pasen och sonen fick det dagen efter jag bett om det, en söndag. Det var nog många lärare som jobbade den där första helgen. Så klart säckade ju iPasen ihop också, "var god försök senare ..." stod det när man försökte logga in så det var bara att vänta.
Pasen var en av vägarna för eleverna att få reda på sina skoluppgifter. Nu verkar inte alla gilla Pasen så de har hittat på alternativ. Vissa lärare har skapat egna hemsidor där arbetsuppgifterna presenteras medan andra använder sig av Google Classrooms eller Moodle. Men alla lärare gillar inte de moderna hjälpmedlen så de skickar e-mail till eleverna med uppgifter. Den första veckan plingade och plongade det konstant i min Pasen-app om varianter och lösningar, informationer och publiceringar. Det kom meddelande via tjänsten Telegram också. Och e-mail. Helst med samma information på alla sätt.
Den veckan var totalt rörig och sonen gnällde över att de i klassen blev överösta med läxor som skulle lämnas in samma dag, dagen efter eller på fredag och även lördag. Några elever har en WhatsApp-grupp och där gnälldes det mycket!
Till slut var det nog någon på skolan som insåg att det var RÖRIGT - med fetstil och versaler! - och skapade på skolans officiella hemsida länkar till ett lösenordsförsett Google Document för respektive klass. Där ska arbetsuppgifterna skrivas in, vad som ska göras samt när och hur arbetena ska lämnas in. Det funkar väl sisådär, alla lärare skriver inte in ordentligt i listan utan hänvisar till sina e-mail och hemsidor. Det är ju synd att jobba på samma sätt, verkar man tycka. Men så är det nog på alla arbetsplatser, mer eller mindre.
Läraren i biografi gjorde ett tappert försök till att ha en videolektion men några tjejer i klassen hade lämnat ut inloggningsuppgifterna till någon kille som loggade in och betedde sig illa mot läraren. Läraren blev med all rätt upprörd och stängde tvärt av lektionen. De andra eleverna var jättesura på tjejerna, vissa har fattat att om de inte gör sina lektioner och uppgifter nu så är risken att sommarlovet blir kortare.
Det måste vara väldigt jobbigt för lärare och skolledningen, de har ju fortfarande ansvaret för att eleverna lär sig det som de ska, enligt skolplanen. Jag hoppas att de när denna karantänperiod är över sätter sig ned och drar lärdom av allt som hänt, att de gemensamt skapar en rutin för hur de ska bete sig för att förmedla kunskaper på distans. För det här var inte så himla bra ...
- Hur går det, har du koll på läget? frågade jag sonen som nyss gick förbi mig där jag sitter vid datorn.
- Jag tror det, det är så himla rörigt, det kommer information från alla håll! Och det är så mycket! sa han och gick in på sitt rum och började spela gitarr.
Det är Skärtorsdag i dag och han har suttit med skolarbete. Frivilligt. Eller utan att vi har tjatat på honom, i alla fall. Duktig kille!
✎...
Just nu är vi mitt uppe i karantänen så vi vet ju inte hur det hela kommer sluta, hur skolan, lärarna och eleverna har klarat detta. Så kanske kommer det ett inlägg till för att summera det hela. När vi vet.
✎...
Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.
Ditt inlägg är ett "lysande" exempel på hur det kan bli när man helt plötsligt och utan förvaring kastas in i en situation som ingen, precis ingen någonsin hade kunna föreställa sig.
SvaraRaderaAtt från ena dagen till nästa (i stor sett) ställa om från irl undervisning till distans dito är ju nästan ogenomförbart, trots alla tekniska hjälpmedel.
Tycker att sonens lärare gjort så gott de kunnat. De har säkerligen jobbat nonstop för att få det att fungera. Jag menar det fanns ju ingen "instruktionsbok" direkt, ingen plan/strategi heller.
Har ingen aning hur det har gått här i Sverige. Det har inte nämnts på tv, förutom intervjuer med gymnasieelever som tyckte att det var tråkigt och att de saknade sina kompisar.
Hoppas att alla sektorer i samhället, inte bara lärarna, lyckas dra lärdom av denna hemska kris, inte minst att ha ett beredskapslager av skyddsutrustning bland annat. Finland (vis av erfarenhet) verkar vara det enda landet i världen som klarar sig "utmärkt" jämfört med andra länder.
Jag tror att de har jobbat enormt, tror inte att viljan har brustit. Att få folk att jobba på samma sätt är skitsvårt!
RaderaJa, jag hoppas att alla sätter sig ned och tänker över sina rutiner för en eventuell situation som denna igen.
Rörigt milt sagt. Och jag funderade varför infon går till dig och inte direkt till sonen. Det är ju han som är elev. Har en del vänner här som har barn med hemundervisning men de loggar in på morgonen via sina datorer och har där ofta lärarledda lektioner.Nog så viktigt för språkundervisningen För lärarna jobbar men nu via datorerna och direktlänkar till eleverna. Andra vet jag får uppgifter två-tre gånger i veckan som ska göras via datorn och lämnas in.
SvaraRaderaMen man har nog kanske inte i sonens skola kommit så långt vad gäller det här med distansundervisning och datorer i undervisningen.
Fint att sonen jobbar på och gör sitt bästa. Mer kan han ju inte göra. Och säkert gör lärarna det också. En annorlunda situation är det verkligen.
Bra jobbat av er alla hemma att få till det.
Från början hade sonen inte Pasen, det var det ingen som sa att han skulle ha och jag tror dessutom inte att det var meningen. Nu går informationen direkt till honom.
RaderaNej, distansundervisning i denna skolan har de inte direkt haft. Men de lär sig väl ...
Svar: Tusen tack för dina fina ord Emma! Jag är inte "tvär" vad gäller husdjur. Älskar sköldpaddor. Gillar bara inte pälsdjur, speciellt inte inne i hus/lägenheter. De visas ibland på matbord och i sängar. Ja, då är jag totalt tvär;-) Tycker det är ohygieniskt och äckligt. Sedan får jag väl ha en ursäkt vad gäller hundar som jag är livrädd för. Blev biten när jag var 15, och det sitter i än.
SvaraRaderaSå jag tror nog att jag skulle gilla din Tramse, som inte kommer in i huset och dessutom inte vill bli kliad;-)
Å du tjejen - lite språkpoliser emellan alltså;-) Jag gör betydligt fler skrivfel än du när jag kommenterar. Det går fort och jag orkar nästan aldrig korrläsa. Ärligt talat märker jag inte ens stav-/skrivfel i läsarnas kommentarer. De "hoppar" bara upp när jag läser böcker. Där kan jag skylla på arbetsskada;-)
Husdjuren ska hålla sig på golvet helst, definitivt inte vid matbordet. Men det är rätt mysigt med en katt som sover ovanpå täcket nere vid ens fötter.
RaderaOj vilken röra! Men sonen verkar ju vara duktig (som alltid!) och väldigt disciplinerad. Sen kommer nog sommarlovet att bli förkortat, jag tror inte att alla elever jobbar på lika bra som sonen och det lär nog gå ut över alla, även dom flitiga.
SvaraRaderaNej nu ska jag... fortsätta att sitta i karantän ett tag till...
Ha en lång och fin fredag!
Jo, han är duktig. Han surar just nu för det verkar som att de har fått uppgifter att göra under påsken. Men det är inte så att han gnäller ihjäl sig.
RaderaSom du säger, det hela kommer gå ut över både de flitiga och mindre flitiga eleverna. Men det är klart att han får ett försprång om han gör sina saker nu.
Helt klart så har lärarna inte full kontroll.
SvaraRaderaVårat problem har mer varit att de som är hemma inte kopplar upp sig som de ska.
En del av eleverna har inte ens WIFI har jag fått höra men det har man nog ordnat nu för dem.
Vi har säkert en hel del lärare med samma problem som era har, har bara koll på min egen klass men hört rykten om andra.
Är ju inte lärare utan elevassistent så jag har inte så mycket med det att göra, mina två lärare sköter det där, jag bara kontaktar ungarna när de inte får tag i dem.
Sommarlovet blir nog kortare i år, tyvärr en konsekvens antar jag.
Lycka till med allt nu.
Jag förstår att de inte har full kontroll! Önskar bara att de var mer samspelta och att de bestämmer hur informationen ska spridas och att det sedan efterföljs. Det är inte direkt för mycket att be om, faktiskt.
RaderaSom du säger, alla har heller inte alla möjligheter. Svårt med distansundervisning om man inte har tillgång till internet. Dessutom kanske det är två-tre barn hemma, föräldrar som ska jobba hemifrån och man har en, kanske två datorer. Att varje familjemedlem har egen dator, platta, mobiltelefon och e-boksläsare är ju inte garanterat.
Förstår att det blir rörigt när detta ska införas helt plötsligt. Antagligen blir alla bättre och bättre på den nya tekniken. Det märker vi av även här, när man är hänvisad till webbmöten etc.
SvaraRaderaJag kan tänka mig att det i och med detta kommer komma nya lösningar. Kanske blir det lösningar som de spanska skolorna tar med in i den vanliga skolverksamheten. Händer det igen så blir det inte lika traumatiskt.
RaderaAngående distansundervisningen på svenska gymnasieskolor: Åtminstone där jag jobbar följer eleverna sitt vanliga schema. Har de matematik 10:00 på tisdagar i normala fall, ja då har de matematik 10:00 på tisdagar nu också. Lektionerna är i Google Meet, och eleverna måste koppla upp sig i mötet för att få närvaro. (Kopplar de upp sig för sent blir det sen ankomst!) Mina elever har haft muntliga presentationer i Google Meet, andra har haft gruppdiskussioner som de spelat in i Google Meet och så vidare. Undervisningen är förstås anpassad till att passa på distans, men i övrigt fungerar det på samma sätt som om eleverna hade varit på plats i skolan.
SvaraRaderaVäldigt intressant! Suveränt att/om det fungerar!
RaderaMen det kräver också att alla elever har egen dator och en internetuppkoppling som klarar det.
Internetuppkopplingen var ett problem för en del elever, men nu har kommunen köpt mobila bredband till dem som hade dålig/ingen uppkoppling. Det fungerar förstås inte optimalt för alla (svårt om man bor mitt ute i ingenstans och har dålig täckning...), men har ändå underlättat ganska mycket. Som bra är har alla elever en egen skoldator; vi jobbar så pass mycket digitalt även i den vanliga undervisningen att det aldrig hade gått annars.
RaderaDatorerna barnen har i skolan här är ett skämt! Jag tror dock att det har förbättrats senaste tiden för jag har inte hört sonen gnälla så som han gjorde förra året. Då missade han ju lämna in prov i tid, fick 0,1 i poäng. Orsaken var ett program som hängde sig vilket han informerade läraren om. Men det struntade hon i. Han skulle lämnat över uppgifterna på sticka då, det hade hon kunnat säga innan.
RaderaBra att det fixat sig bra hos er.
Jag förstår att du och sonen tycker att det är rörigt. Det borde ju fungera tycker man att logga in på Ipasan och göra sina uppgifter. Dessvärre gäller det att ha självdisciplin i detta läge. Mina töser hade undervisning från Sofiskolan på distans när vi bodde i Moskva. Det funkade bra förvisso fick jag pusha den äldsta dottern så hon skulle passa deadline. Den yngsta var självgående. Elever är så olika endel är lata och andra har framåtanda/ drivna ( som din son). Tråkigt att alla elever blir drabbade för vissa beteer sig ovärdigt. Bra jobbat av din son!!
SvaraRaderaTrevlig Påskafton <3
Sonen sköter i stort sett skoljobbet självt, vi fick bara styra upp lite, få honom att förstå att han faktiskt egentligen fortfarande har cirka sex timmars skoldag, inte 30 minuter.
RaderaSonen har ju tur att han har en egen dator som är kopplat till snabbt internet, att han har eget rum där han kan stänga dörren. Han delar varken dator, rum (eller sitt liv) med en massa syskon. Det gör så klart hans skolsituation enklare än många spanjorers.
Låter väldigt rörigt, lite spanskt ogenomtänkt. Allt är ju inte så välorganiserat som i Sverige, som vi vet.
SvaraRaderaMin son är gymnasielärare i Sverige och de tycks ha organiserat det ganska bra.Fast lärarna jobbade i skolan flera veckor efter att eleverna slutat komma till skolan, så naturligtvis hjälpte det till.
Inte lätt att lösa.
Nu ska jag göra din svärmors rotsellerisallad för kvällens middag. Tack för tipset!
Fortsatt trevlig helg!
Jag tror att lärarna har jobbat mycket i sonens skola också, önskar bara de var mer samspelta dem emellan. Sitter och funderar på om man ska skriva till skolan men för det första så tror jag inte de bryr sig, för det andra lär det nog redan ha skrivits och ringts av andra föräldrar. I och med Google Dokumentet blev det lugnare.
RaderaVad roligt att du ska prova receptet, hoppas att det blev gott!