lördag 25 april 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 17

Jodå, det finns godisbitar i tillvaron. Här kommer det några, varsågoda!


Godisbit nr 1
Lösta mysterier! Jag såg plötsligt en dag i början av veckan detta vita uppe på ytterdörren. Helmysko! Något vitt pulver, flygande lätt. Hade det rört sig hade jag trott att det var vita flygare, kryp. Men nej. Det verkade liksom oorganiskt. Öppnade dörren och kollade runt, tittade på innertaket, knackade på taklister ... Såg inget som skulle kunna förklara var det kom ifrån. Jag tittade på det under förstoringsglas men blev inte klokare. Kändes nästan obehagligt, hade någon försökt sprejat in något?

Jag torkade med försiktighet bort det och har väl sedan under dagarna som gått slängt ett öga där emellanåt. I dag var det plötsligt tillbaka! Den här gången såg jag faktiskt något när jag öppnade dörren:


Myror! De spatserade där uppe på dörren och hade hittat en väg in i dörren! De håller antagligen på att gräva myrgångar inne i isoleringen. Dessa förbannade myror!

Nu var det i alla fall någon som sprejade: jag!

Godisbit nr 2
Fina betyg! Sonen fick i veckan omdömen från den andra trimestern i skolan. Av de elva ämnen han har så har han lyckats höja sex av dem (och sänka tre). Lengua ligger som alltid under klara av-strecket men jaja. Hur som helst, han är duktig! Han har suttit med skolböcker i stort sett varje dag, även under påsklovet. I skrivande stund hör jag honom plinka på gitarren samtidigt som han spelar något spel på datorn med kompisar i Sverige. Vet inte riktigt hur gitarren hänger ihop med det men jag ifrågasätter inte! Spelar han frivilligt, jättekul!

Skitig. minst sagt.

Godisbit nr 3
Fixad sekatör! Sekatören började klippa lite fnasigt, Och den såg lite skitig ut minst sagt. Så jag skruvade isär den i dess beståndsdelar, gjorde rent, smörjde, slipade eggen och skruvade ihop. Nu förstår jag till och med vad den lille flärpen med kuggarna är bra för: den ser till att mittskruven inte åker upp, som extra mothåll. De hade behövt sätta en på ihophållarmojängen också, den skruven åker alltid upp.


Nu är sekatören ren, smidig och vass igen!


Godisbit nr 4
Mat i all enkelhet! Hade nötkött i tunna skivor hemma, det närmaste man kan hitta lövbiff i den spanska matbutiken (om man inte ber om det i en manuell chark eller hos slaktaren). Och en torr baguette ...

Jag stekte det strimlade köttet med salt och peppar, brödet stektes i olivolja, några potatisar råstektes i skivor tillsammans med en vitlöksklyfta, olja och salt. En tomat skivades, en klick grekisk yoghurt och persilja. Såååå gott!

24 kommentarer:

 1. Åh! En sådan där smörgås skulle man ju vilja bli bjuden på!

  SvaraRadera
 2. Det måste ha känts härlig att "döda" viruset, jag menat myrorna. YEESSSS liksom:-)
  Tycker grabben din är verkligen duktig! Att höja betyget i 6 ämnen är ju helt suverän tycker jag. Han kanske inte bara spelar spel med sina kompisar utan spelar gitarr med dom också. Det är ju inne just nu. Himla kul i så fall:-)
  Har aldrig ägt en sekatör så jag tror på ditt ord;-)

  Mackorna ser gudomligt goda ut, helt i min smak:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var skönt att hitta orsaken!

   Sonen är duktig, fast jag tror att de även har dömt ganska snällt. Men det spelar ingen roll, han måste ju ha gjort något i alla fall för att förtjäna de högre betygen.

   Radera
 3. Bra att du fick koll på att det var myror som orsakade det vita. Men att sedan bli av med dem är ett krux. Envishet här kan vara bra. Och mycket spray lär gå åt.
  Kul att sonen lyckats höja sina betyg och summerar man det så blev det ju totalt +3. Bra! Och terminen är ju inte slut ännu.
  Sekatörerna som vi har brukar maken ta hand om så de brukar vara i väldigt gott skick. Även mest han som använder dem. Bra att du fick din i god form igen.
  Perfekt att göra mackor av det man har hemma och få ihop det så att alla blir nöjda. Ser gott ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myrorna är överallt, hopplösa. Brukar säga det att någon dag kommer hela huset att sjunka en meter på grund av alla myrgångar under det.

   Ja, sonen är duktig han! Kanske jag skulle sätta sekatören i hans hand, han räcker i alla fall högre upp än mig nu!

   Radera
 4. Den sista godbiten ser så god ut att snålvattnet rinner...wow.
  Myror ja, kommer de in i huset så blir man grobiansk. Jag brukar salta dem..nej jag äter inte upp dem. De drar iväg ut igen de där sötgrisarna. Det finns också ett myrgift i speciell dosa som jag har använt någon gång med framgång.
  Genomgång av sekatören var ju bra. Så skickligt gjort att få ihop alla delarna på rätt plats igen.
  Det bästa godiset är förstås sonens framgångar. Grattis!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat allt, men de är lite dumma, de fattar inte att de ska dö eller åtminstone försvinna.

   Sekatören, jag fotade innan så jag hade en referens. Dessutom la jag ut delarna i den ordning som de togs bort.

   Ha en fin helg du med, det lilla som är kvar av den.

   Radera
 5. Myror... Häromdan när vi satt ute på terrassen i godan ro så såg jag helt plötsligt en svart fläck på golvet, kanske 3 cm stor. Undrade vad för nåt svart jag kunde ha spillt, och då såg jag att fläcken levde! Myror. En hel drös med myror av den minsta modell jag någonsin sett! Vi dränkte "myrfläcken" i KH7 och sen myrrade vi kanterna på terrassen.
  Dom måste ha hittat nåt annat som vi spillt och det måste man faktiskt ge dom - dom är skickliga på att kommunicera till varandra var man kan hitta godsaker.

  Sonen är ju hur duktig som helst :-)

  Duktigt lagat och fixat med sekatören! Visade Anders och han blev väldigt imponerad :-)

  Mackan såg inte dum ut den!

  Ha en fin söndag och tack för godiset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är fenomenala! Det är därför det är så viktigt att ta bort så fort man ser en myra för då är den ute och spejar. Något finns det ju alltid att mumsa på, särskilt i köket. Japp, KH7 funkar jättebra, Lidls billigare variant funkar också bra i det läget.

   Radera
 6. Förresten, en riktigt bra godisbit fick vi ju igår kväll - hopp om begränsad frigång från och med lördag. Hoppas att det blir så! :-)

  SvaraRadera
 7. Ja, dessa himla myror. Vi hade en stor familj som bodde i vårt kök i Spanien ett tag. Till slut hittade vi var de kom från, en liten, liten spricka i fogarna mellan kaklet. Skönt att ditt problem fick sin löning.
  Bra gjort av sonen!
  Skruva isär en sekatör skulle jag inte ens tänka mig att göra, men om jag gjorde det skulle jag nog lyckas, men aldrig mer få ihop den. Du är enastående!
  Hoppas ni får komma ut i början av maj!
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte finns en springa så skapar de en springa! För in ska de! Nu vet jag att jag få hålla koll där i dörren också. Hopplöst.

   Haha, det var inte så svårt att greja med sekatören! Tog ett foto av den innan så jag kunde kolla på det om jag behövde.

   Ha en fin söndag du med!

   Radera
 8. I Italien har vi pyttesmå, nästan genomskinliga myror som tar sig upp i stenhuset. Det gäller att inte ha något sött framme.
  Din lyxmacka ser fantastiskt god ut, tänk vad man kan göra på rester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De finns här med, tror fasen vi har hela skalan på myror. De kommer fram vartefter så det tar ju inte slut heller. Det behöver inte ens vara sött, de kan dra iväg med en morot! Ja, nästan.

   Radera
 9. Myror är nog blandet värsta att få inomhus. De är minsann snabba dessa arbetsmyror. Speciellt om något litet tappas nedanför soffbordet så kallar de på alla sina kollegor om att hjälpas åt att förflytta den lilla smulan. Jag brukar följa deras arbetssätt och gångar och därefter spruta längs med.
  Duktigt avvdinbsom att han har avancerat i både ämnen i skolan och på gitarren=)
  Dy är riktigt teknisk och energisk genom att skruva isär sekatören. Den blev jätte ren och slipad vass. Nu ska det klippas=)
  God kväll från en till en annan karantän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är attans effektiva. Jag blir galen på dem, framför allt när de kommer in i huset. Men samtidigt är de fascinerande att se. Jag har fortfarande inte lär mig att se om de kommer eller går, håller de på att flytta in eller ut från husgrunden?

   Snart slipper du springa runt i trädgården, snart får du promenera utanför huset! Ha det bra!

   Radera
 10. Ånej,myror är inte kul!
  Men en uppiffad sekatör är inte dum, vad du kan!
  Å så god mat. man tager vad man haver sa Kajsa Varg!
  HA det gott !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, myror är inte ett dugg roliga, de är så attans envetna!

   Radera
 11. Usch för myrinvasion. Hade både myror och kackerlackor en tid ... BU!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det fanns en bra grej: när jag slog ihjäl en fet kackis släpade myrorna bort liket ...

   Radera
 12. De där små tapasmackorna ser ju grymt goda ut! :)

  SvaraRadera