måndag 26 augusti 2019

Den omtyckta rosenbusken

Inklämd mellan hibiskusen och den där suckulenta saken (som jag aldrig minns namnet på*) står den fina rosenbusken. Det finns nästan alltid en ros på gång på den förutom när jag klippt ned den men så här års har den mängder med stora vackra och otroligt väldoftande röda rosor! Fler blir det, knopparna är många.


Svärmor älskade den här rosen! De två gånger hon hälsade på här så var den i full blom. Hon tog med sig en stickling men jag tror inte det blev något med den. Jag har i år sparat ett nypon (röda pilen), ska se om jag kan få liv i något frö och hur den rosen blir. Man kan nämligen inte lita på att den frösådde bli lik sin förälder.


När jag står där och snosar på blommorna blir jag medveten om att jag är inte ensam om att gilla denna buske! Kan ni på bilden ovan se vad jag har fått syn på?


Om jag går lite närmare då? Ser ni nu?


En bönsyrsa! Eller två, till och med! För medan den ena gömde sig där i bladverket så tronade den den andra uppe på den vackert röda rosen!

Jag tycker de är så himla häftiga! Innan vi reste till Serbien så hittade jag en liten en sittandes i en pelargon, den var kanske tre centimeter stor. Krukan med pelargoner ställde jag ju sedan ned på gräsmattan för bevattningen så kanske är det en av dessa som vuxit till sig lite? Dessa är kanske en sex centimeter stora (kroppen).

Det är inte första gången vi ser bönsyrsor här i Spanien, vi har haft någon enstaka i trädgården förut. Mest minns jag den första jag såg, men även det lilla fnaset.

*) Det är en Euphorbia tirucalli, en törel som på engelska mycket passande kallas för Pencil tree.

10 kommentarer:

 1. Rosenbusken är verkligen vacker och fint att den trivs hos dig. Bönsyrsorna verkar ju också trivas i den och kanske hittar den där något ätbart. Har sett ett par bönsyrsor i vår passionsblomma i Spanien och då har de gömt sig bakom bladen och in mot muren. Har inte sett att de gjort skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser att d är finns mycket ätbart, en jädrans massa löss och myror i samarbete. Så de får mer än gärna sitta där och be medan de mumsar!

   Radera
 2. Rosenbusken känner jag igen. Tror att dessa rosor även finns här. Kallas de inte för stockrosor??? Bönsyrsor har jag däremot aldrig hört talas om, men jag minns en "konsert" med syrsor i södra Frankrike. Helt underbart:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en helt vanlig ros. Nej det är inte en stockros, stockrosor är örter och tillhör väl malvor skulle jag kunna tänka mig. Någon hade nyss ett foto på en rosa stockros mot en gul vägg, minns inte riktigt vem tyvärr.

   Konserten är nog inte bönsyrsor utan cikador. De för ett j-a oväsen just nu! Och man få ducka när de kommer vinglande i luften, de är inte särskilt duktiga på att flyga.

   Radera
 3. Vilken trevlig typ du hade sällskap av! Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är roliga, intressanta. Nu i morse kunde jag inte hitta dem, det är som att leta efter Waldo i barnböckerna.

   Radera
 4. Jättefin ros! Den där bönsyrsan var också cool - ser rätt god ut, faktiskt. Ska jag äta nån insekt nån gång så får det nog bli en bönsyrsa ;-)
  (Dom insekter jag ätit hittills har mest varit småflugor och annat otyg när jag cyklat och varit andfådd. Inte så konstigt att jag inte cyklar längre... ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Ama, det är inte BÖN som i böna utan be. Tänk på engelska, praying mantis.

   Och nu kom jag osökt att tänka på Goldie Hawn och "Overboard" igen! Måste ta och se om filmen, se om den håller!

   Radera
 5. Växter och djur känner av att de är välkomna hos er, tror jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag höll på att klippa den ena med sekatören när den satt i trillingblomman. Kanske var därför de flyttade till rosenbusken ... Den ena är kvar, den andra har förflyttat sig. Tror jag. De är attans svåra att se!

   Radera