onsdag 14 augusti 2019

Serbien 2019 - Lido

Allt sedan jag besökte Belgrad för första gången har jag hört talas om detta Lido, badstället mitt i floden! Jag har alltså hört talas om det i 30 år, hur fint det var när mannen min badade där som liten med sin familj. Så på önskelistan i år var att vi skulle ta oss dit!

Donau rinner från vänster till höger på kartan.
Sava är den mindre floden som kommer nedifrån.
Zemun ligger till vänster på kartan och Belgrad innerstad till höger.


Lido ligger på ön Veliko Ratno Ostrvo, Den Stora Krigsön, och ligger vid Zemun precis där floderna Donau och Sava går ihop.

När mannen min var liten fick man åka båt över, sedan flera år tillbaka har militären lagt en pontonbrygga (det orangea strecket på kartan) så det är numer lätt att ta sig dit. Som mannen min sa, det är nog många sura småbåtsförare nu som mist sin inkomst från badgästerna.


Vid bryggans fäste vid fastlandet sitter det en slokande militär, det var varmt!


På skyltarna står det att man får inte gå inom rött område (vilket alla gjorde), inte stanna och uppehålla sig på bron (hoppas det var OK att jag stannade till och fotade) eller hänga ut eller hoppa från bron (det gjorde vi inte).


Lite konstig känsla att gå på bron. Den är en gedigen militärbro och det var intressant att se hur den var konstruerad, hur bitarna satt ihop.


Mindre båtar satt fast i bron, antar att det är med dessa som bitarna flyttas runt och att man snabbt kan öppna bron om det finns behov för det.


Den är så stabil att fordon ska kunna köra över men inte ens om jag fick skulle jag vilja köra med en bil på bron!


Där är sandstranden!


Precis när man kommer över bron möts man av en informationsskylt.



Skulle tippa på att det där är ordningsregler. Japp, mannen min översatte åt mig och kortfattat så står det att det är ett naturskyddsområde och det är förbjudet att i stort sett röra flora och fauna (inte plocka därifrån eller tillsätta, döda eller skada), inte skräpa ned, inte röra sig utanför vägarna, inte störa med höga ljud (tror inte de som anordnade en musikfestival där för några år sedan hade läst skylten) eller vara på ön i stora anordnade grupper utan tillstånd, inte elda ... Ganska självklara saker, egentligen.

Ön är häckningsplats för många fåglar, bland annat ett örnpar som lockar många besökare till ön. Det finns växter där som är ovanliga och utrotningshotade. Då hela ön är väldigt låg översvämmas den emellanåt. Det har därför hänt att de vildsvin som bor på ön har påträffats inne i stan, senast hände det nu i juni (en kort YouTube-film) då de simmade över till fastlandet.


De olika områdena på ön (vilket jag inte helt greppar vad de menar):
Gult: första gradens skydd
Grönt: andra gradens skydd
Rött: tredje gradens skydd (vilket borde vara lägst eftersom det är där badplatsen är)
Blått: vattenskyddsområde
Vitt: vägarna på ön


Man kan bada runt hela den sandiga spetsen. Ett litet område är markerat med små bojar (syns inte på bild så jag har markerat med orange) är under uppsikt av en badvakt. Inom det området är det också lite mer rensat på flodbotten. Det är väldigt grunt, längst ute vid strecket når vattnet knappt till knäna. Men trots att vattnet är grunt och verkar ganska stilla så är det en flod och vattnet rör sig faktiskt ganska fort och kraftigt. Det ser man när det flyter förbi något i vattnet.


Sanden vi lagt våra handdukar på var ganska hårdpackad och finkornig. Strax bakom oss kunde man även ligga på gräset. Men vi gillar ju att få sand mellan tårna!


Precis intill strandkanten var det lite mer "skräp" från floden: snäckskal, stenar och små bitar av drivved.


Badade vi då? Visst gjorde vi det! Men det är en lite konstig upplevelse, vattnet verkar som sagt stilla på ytan men man dras med så det är inte ett ställe man lägger en luftmadrass på och slappar lite i vattnet. Vattenkvalitén var vi osäkra på så det var med stängd mun vi badade och sedan direkt upp till duscharna för att tvätta oss rena. En del säger att vattnet är OK, andra säger att det är hur skitigt som helst. Antagligen är det sant båda två, det beror bara på vilken dag det är och vad som har hänt högre upp i floderna.

Vid badplatsen finns det även en liten servering så vi köpte varsin dricka och krofne vilket är som en friterad munk, i detta fallet fylld med Nutella. Gott!

Vi hade kanske inte väldens bästa väder den här dagen med de stora molnen som skymde solen. Men det gjorde inte så mycket egentligen, det var behagligt ändå i både luft och vatten.

Så nu har jag varit på Lido och badat i Donau!

20 kommentarer:

  1. Så bar att du nu kom hit och inte längre behöver fundera över hur Lido skulle se ut.Nu har du upplevt det. Vad gäller vattnets kvalité så kan det vara lika bar att inte veta.Vad gäller Donau har jag badat där några gånger. Och att testa är alltid roligt.Och att få veta om det man grunnat på. Nu vet du i alla fall hur Lido ser ut. Bra så. En upplevelse rikare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju sett än från den underbara strandpromenaden i Zemun men nu fick jag äntligen sätta min fot där! Och i vattnet!

      Radera
  2. Lido låter ju riktigt "pompöst" lite som den i Vendig liksom;-)
    Jättekul att du äntligen fick din önskan uppfylld! Gillar ju inte sand mellan tårna så jag hade nog solat på gräsmattan. Dessutom hade jag definitivt skippat badet i Donau. Ja, jag läste Amas rapporter om den bå Donau som antingen är grön eller brun;-)

    Men pontonbryggan var en riktig intressant skapelse. Å om det är en militärbrygga så lär den ju vara byggd för tankvagnar. Så jag hade nog kunnat tänka mig att köra över den med en personbil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har tagit sitt namn efter det italienska Lido så det är inte så konstigt. Men där slutar väl likheterna.

      Ett vattens färg behöver ju inte betyda att det är skitigt, dvs förorenat med gifter och liknande. Det kan vara slammet från botten som rörs upp och gör det brunt, det kan vara alger i vattnet som gör det grönt. Som alla turkosa havsvatten man tycker är så vackra, det är alger som gör att det ser så inbjudande ut. Om jag fattat det rätt.

      Visst var bryggan intressant! Stadig, det guppade inte. Men bitvis var den ganska smal och jag gillar inte det, lite som när man ska köra in hos bilmecken.

      Radera
  3. Ser ut som en spännande ö ... och det var kul att få följa med och se! Jag tror nog jag hade vågat åka personbil över där - en militärbro verkar hyfsat stark!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ön hade nog mycket mer att bjuda på än vad vi såg. Hade varit kul att gå en promenad där i naturreservatet. Men det får vi ta en annan gång!

      Och visst var bron stadig. Åka bil är en sak, köra den själv en annan.

      Radera
  4. Vad kul att du äntligen kom dit nu då :-) Jag som gillar broar tycker nog att den ut till ön inte var så mycket att hänga i granen (varför man nu skulle hänga en bro där? Det skulle väl vara en hängbro i såna fall, haha!) (Ja, den var dålig :-D ). Men bra att den finns. Att bila över den vete sjutton... Fast ibland blir man så illa tvungen att utmana ödet på läskiga broar:

    https://amacasa.wordpress.com/2014/09/19/gardagens-flykt/
    :-)

    Donau verkar finnas överallt. Vi såg den ju i tre städer och nu Belgrad också. Gissar att jag kunde det en gång i skolan, men det där med att "lära för livet" funkar inte så bra alla gånger :-)

    PS: Jag skulle ha valt gräsmattan och inte badat... :-) (Fast man ska aldrig säga aldrig... ;-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, den var ju hur bra som helst!

      Bron var helt OK att gå på, kändes stadig och var intressant. Men jag tveksam till om jag själv skulle vilja köra (den hyrda) personbilen över. Måste man är det väl en sak men jag kan i sittande stund inte komma på varför jag skulle måsta det.

      Ja, Donau flyter igenom en hel del huvudstäder på sin väg till Svarta havet. Mamma och pappa gjorde med vänner en resa som jag kan vara lite avis på. Om jag nu minns rätt, de flög till Wien och där klev de på en stor flodbåt som de bodde på medan de följde dess flöde till Bukarest. På dagarna gjorde de stopp i städerna och var med om olika utflykter och tillställningar.
      Lite som båtarna här som kryssar runt i Medelhavet.

      Radera
    2. Vi såg såna där flodkryssningsbåtar på flera ställen. Inte utan att jag blev sugen. Gissar att risken för sjögång är så gott som obefintlig ;-)

      Radera
    3. Mamma och pappa gillade det, de hade mycket att berätta!

      Radera
  5. Testar IGEN, min förra kommentar försvann.

    SvaraRadera
  6. Jaha, nu funkade det visst.
    Jag skrev ungefär så här:
    Vad kul att du äntligen fick bada där på ön med namnet som får även mig att tänka på den långa stranden utanför Venedig. Lite läbbigt med undervattenströmmar, det kan vara lurigt även om vattnet är grunt.
    Såna där broar gillar jag inte alls, dels är se fula dels känns de väldigt ostabila.
    Visa gärna mer bilder från er resa det är kul att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite läskigt med vatten som är strömt och man inte märker det så där direkt. Det kan det ju även vara i havet.

      Bron var väldigt stabil och väldigt ful. Men väldigt intressant också.

      Det kommer mer!

      Radera
  7. Wow, nu är du inte i Spanien ser jag! Vilken spännande resa med bad!
    Tusen tack för all omtanke om Maja, snacka om att detta var en av de värsta dagarna i mitt liv! Men det är ju en familjemedlem som man haft i nästan 18 år, ja du vet ju precis♥ Har gråtit så jag har ont i huvudet nu! Varm Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu är jag ju i Spanien igen men där var jag i Serbien, i Belgrad.

      Stackars lilla Maja. Och stackars er. Vet precis hur det är att förlora en älskad katt.

      Radera
  8. Wow, vilket ställe. Förstår att du velat komma dit och nu har du äntligen gjort det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite kul faktiskt! Det är skillnad på havs- och flodbad.

      Radera
  9. Kul att besöka Lido för dig som aldrig har varit där och för din man ett kärt återbesök. Visst är det logiska regler som alla borde följa. Jag förstår att man duschar efteråt för att vara på sin säkra sida=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i detta läget kändes det vettigt att vara på den säkra sidan. Ingen av oss blev sjuk så det var ju bra.

      Radera