tisdag 27 augusti 2019

Nytt spanskt körkort del 10 - Läkarbesöket (Emma)

När mannen min skulle göra sitt obligatoriska läkarbesök inför förnyelsen av sitt körkort så var det en snabb historia där ingenting kontrollerades. Lättförtjänta 40 € för praktiken.

När det så var min tur så tänkte jag först ta den andra kliniken jag hittade på listan, jag var lite nyfiken på om det var samma förfarande eller om man där fick valuta för pengarna. Men eftersom jag inte fick svar i telefon bokade jag tid på samma klinik. Tyvärr hade de tid först en vecka senare, jag började känna mig stressad eftersom allt detta drar ut så på tiden. Besöket till Jefatura Provincial de Tráfico bokades in till dagen efter.

Några timmar innan besöket skulle ske ringde de från mottagningen och avbokade, det var visst någons bil som inte fungerade dessutom gjorde de inte den typen av läkarkontroll förrän i september. Vaffan! Lite stressad ringde jag telefonnummer 3 på den godkända listan, Centro Médico Silin S.L. i centrala Arroyo de la Miel, och där var det drop-in, bara att komma förbi efter siestan.

Det första läkaren gjorde var att i rum nummer ett ta alla kontaktuppgifter, fotografera mig och jag fick skriva min signatur. Sedan fick jag sitta på en stol och göra ett vanligt syntest (Vad 17 hette nu H på spanska! För visst är det ett H på tavlan?) som gick bra. Sedan kollade hon färgseendet där jag istället för bokstäver skulle säga vilka färger rutorna på tavlan hade. Inga problem. Det tredje var dock en nyhet för mig! Hon bad mig titta rakt in i en lampa som satt på en tredje tavla. Hon tände lampan hastigt några gånger och sedan skulle jag läsa bokstäverna och siffrorna direkt under. Det gick bra, antar att det  var mörkerseendet som kontrollerades.

Med lampans sken flimrande för ögonen bytte vi rum. Där frågade hon mig om jag hade några sjukdomar, åt mediciner, sov ordentligt, körde mycket bil, vad jag jobbade med, vad jag vägde, hur lång jag var ... Hon ställde många frågor och noterade allt noga på sitt formulär. Blodtrycket kontrollerades också, helt normalt.

Sedan kom vi till den där apparaten som jag nyfiket suttit och sneglat på. Mu skulle min körkapacitet testas!

Hittade ingen bild på detta så jag fick manipulera den lånade bilden som jag visar under.

Det första momentet var att på skärmen skulle en röd punkt i stadig takt förflytta sig utmed det blå strecket, från vänster till höger sida (se fotot ovan). Vid det vita blocket skulle punkten försvinna bakom. Den stora frågan var: när dyker den upp igen på höger sida om blocket? När jag trodde att det skulle ske så skulle jag trycka på knappen i mitten (pilen). Testet skedde upprepade gånger med olika hastigheter.
- Muy bien! sa läkaren varje gång jag tryckte så det var väl bra då. Hade gärna velat veta hur bra, hur mycket det skiljde sig.
 
Bild lånad av http://policlinicaprincipalcartagena.es

Det andra var simultankapacitetstest. Det är som att två vita bollar åker på två olika orangea banor som ibland är raka, ibland böjer de av. Den ena kan vara rak medan den andra böjer sig. Med spakar skulle jag styra respektive boll åt höger eller vänster för att de skulle hålla sig på de orangea banorna. Hamnade jag så att någon boll kom utanför banan började det tuta.

Det var kul! Satt och fnissade, svor när jag hamnade fel och tänkte att det här hade sonen tyckt varit ett kul datorspel. Fast han hade nog tröttnat fort, inte mycket till action.

Resultatet var 17 % och det var mycket bra enligt läkaren. Om det var så att det var 17 % på banan eller utanför, det förtäljer inte historien.

Hon var mycket noga med att informera mig att fotot som hon tog var endast för hennes register, jag måste ha med mig ett nytt till Jefatura dagen efter (önskar att mannen min fått samma information, det hade sparat oss en massa elände ...). Läkaren var nöjd, ville ha 45 € och så fick jag mitt intyg på att jag var körbar! Jag var också nöjd, jag fick ju lite valuta för pengarna samt att hon var väldigt trevlig och tålmodig med min spanska. Hon fnissade emellanåt, skakade på huvudet när jag rättade henne på uttalet av mitt mycket svenska efternamn, hon tyckte det var tungvrickande på samma sätt som när jag försöker säga vissa spanska ord (Säg mantenimiento en ayuntamiento i normal takt om ni kan!).

Så! Då var vi beredda att åka en tredje gång till Jefaturan denna sommaren. Nu hittar vi dit utan GPS, om man säger så. 

(Delarna kommer i lite oordning, denna borde ha kommit före del 8.)

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

16 kommentarer:

 1. Jag tror att du har körkortet i din hand inom ett par dagar. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt ska vi kanske inte gå men det skulle inte förvåna oss om mitt kommer före mannen mins ...

   Radera
 2. Hoppas det går snabbt nu!
  Jag genomgick ett ungefärligt likadant test när jag förnyade mitt körkort som du kanske minns:

  https://amacasa.wordpress.com/2016/07/02/ama-klarade-uppkorningen/

  Jättebra att dom har kontroller! Även om dom kanske är lite enkla så är dom bättre än ingenting. Dessutom tyckte jag att dom släppte igenom mig lite lättvindigt genom den där testen a la TV-spel. Det pep mest hela tiden när jag träffade kanterna :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag minns ditt test. Tycker också det är bra att det har kontrollerna. Visst hade det varit kul att få lite mer kött på benen, hur dålig måste man vara för att fallera?

   Radera
 3. Här är jag faktiskt riktigt impad! Vilket vettigt test, dessutom på stubben och billigt! Har aldrig fått göra något liknande, men så har jag aldrig fått byta körkort heller. Min man som bytte från engelskt till svenskt körkort behövde bara fylla i några papper, ta ett foto och tre veckor senare damp det svenska körkortet ned i brevlådan.
  Tycker det är suveränt med läkarbesök och sådana test. Bra att du klarade det! Å tänk vad din man gick miste om;-)

  PS. Fortsättning följer antar jag... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige har man ju inga test, tror det ligger på läkarna vid vanliga besök att bedöma men det ska mycket till innan de rekommenderar indraget körkort, tror jag.

   Haha, ja mannen min var besviken! Han såg ju lådan när han var på sitt besök och hade gärna försökt sig på det! Som pilot och flitig datorspelare hade han nog klarat det galant!

   Radera
 4. Bra jobbat! Och grattis till att du är i "körbart" skick. Men lite märkligt att inte detta är standard i Spanien utan verkar vara beroende lite på var man hamnar. Verklig valuta öfr pengarna fick du ju också. Och roligt på köpet.
  Lycka till nu med nästa moment. Håller tummarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju standarden, bara det att den kliniken mannen min gick till helt enkelt sket i det! De hade utrustningen, den stod där på bordet.

   Radera
 5. Svar: Har aldrig rakat något på min kropp - oooops, jag vet;-) Så det är solen som "ljuger";-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, sorry! Men håller du inte med om att det hade varit lite gulligt med varsin fossing!

   Radera
 6. Det var då en rejäl genomgång ... och snart kan du säkert kvittera ut ditt nya körkort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättebra omgång som även borde införas i Sverige! Det lär nog dröja ett halvår innan jag ser röken av något nytt körkort ...

   Radera
 7. Vilket palaver, men snart kommer han i mål, hoppas vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas att det snart dimper ned. Men det lär väl dröja en två-tre månader till.

   Radera
 8. Känns ju faktiskt som om de som har körkort hos er är väldigt mycket mer väl testade än här :) Reaktionsförmågan borde vi också ha test på!?
  Hoppas du har "lappen" snart :) det var många turer innan "belöning"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra att de har denna läkarkollen, borde vara obligatoriskt i alla länder.

   Radera