tisdag 13 augusti 2019

Nytt spanskt körkort del 8 - Besöket på Jefatura nr 3

- Kunde du inte ha hittat någon annan dag? Det är tisdagen den 13:e, sa mannen min när jag informerade honom att jag bokat tider.

I Spanien är det nämligen inte fredagen den 13:e man ska frukta, det är tisdagen den 13:e. Inte bokade jag om, inte! Borde kanske ha gjort det ... Varnar föga oväntat för ett frustrerat inlägg.

Statyn gjord av Rosa Serra 2008, står vid entren till Jefatura Provincial del Tráfico i Málaga

"En memoria de las víctimas por accidente de tráfico, contra la indifirencia y el olvido"

Till minne av offren vid en trafikolycka, mot likgiltighet och glömska

Vi åkte nämligen till Jefatura Provincial del Tráfico i Málaga i dag. Vi hade två orsaker: den första var att dra igång min förnyelse till spanskt körkort eftersom mitt körkort går ut i november. Det andra var att avkräva status på mannen mins ärende, hur det går med hans förnyelse. Det är över tre månader sedan nu och inget har hänt.

Så i dag packade vi in oss i bilen alla tre och hittade som tur var en parkeringsplats precis utanför den mindre vackra byggnaden. Jag hade tid 12:40 och mannen min 12:50. Vi var på plats 12:05, det flöt på snabbare än väntat i trafiken. Det var väl det enda som flöt på ...

Jag skulle ankomstregistrera mig genom att slå in mitt NIE i automaten och fick till svar att den bokade tiden redan passerats. Va?! Samma resultat med mannen mins tid. Hade vi missat, var det fel dag? Nej, 17 heller! Det var fler förvirrade människor där. Jag fick tag på en vakt - som faktiskt var väldigt trevlig! - och han informerade mig om att man kan bara ankomstregistrera sig max 25 minuter innan annars blir det felmeddelanden!

Bara en sådan sak får en ju att ta sig för pannan ...

Vi slog oss ned och väntade. Länge. Till slut kom mitt nummer upp och jag lämnade fram all dokumentation enligt konstens alla regler - foto och allt - till gubben bakom rutan. Det flöt på ganska bra. Jag vill passa på att tipsa om följande (som jag har uppdaterat Del 1 i denna fantasysaga om) som underlättar och snabbar på processen:
 • Fotot ska vara på vit bakgrund (tur jag hade frilagt ett från den ljust beiga bakgrunden jag hade och att jag tagit med båda varianter),
 • Körkortet ska ju kopieras. Passa på att på samma papper även kopiera in NIE (gröna kortet) och ID-handling (nationellt ID-kort eller pass).

Nåväl, jag fick tillbaka den stämplade kopian av Modelo 3.
- Du kommer att få ett mail till den adress du har skrivit in på blanketten, då ska du komma hit igen.
- Hur lång tid tar det? frågade jag
- Tre-fyra månader, sa han och ryckte nonchalant på axlarna.
- Mitt körkort går ut då.
- Jaha? tyckte han avspisande.

Jag samlade ihop alla mina papper och gick till mannen min och sonen, de väntade fortfarande på mannen mins tid. Och vi fick vänta lääänge bara för att komma till samme gubbe bakom luckan.
- Jag vill veta hur det går med mitt körkort! krävde mannen min och slängde fram sitt stämplade Modelo 3.

Gubben tittade på blanketten och blev alldeles konfys, började klia sig i huvudet, reste sig och gick fram och tillbaka, funderade på att fråga någon. Till slut fick han tydligen någon idé, gick till ett arkivskåp och letade upp mannen mins mapp. Sedan började cirkusen.

Kortfattat blev det så här: på tre månader har de inte ens skickat det vidare till Sverige. Inget har hänt. Det vet vi för medan vi väntade inne på Jefaturan fick vi lägligt ett svar ifrån Transportstyrelsen via e-mail, de har inget sett från Spanien. Bra jobbat ...

Eftersom han nu hade mappen framme försökte mannen min lämna över sitt foto eftersom de ännu inte har fått/tidigare hade vägrat ta emot det och den här gången gick det bra ända tills gubben skulle ha NIE i original. I Spanien bär man normalt inte med sig NIE i original, man har en inplastad kopia då originalet endast är ett papper med plast på ena sidan och går lätt sönder. Men eftersom mannen min inte hade originalet med sig - däremot sitt ID-kort och körkort - så tvärvägrade gubben och bara sköt allt tillbaka igen mot oss. Vi försökte med att de har ju redan sett originalet, accepterat det men NEJ!
- Men titta här! sa mannen min och pekade på sitt stämplade Modleo 3. Ni har accepterat och redan sett mitt NIE i original precis som körkort och ID-kort! Ni har redan sett att det finns! Varför måste ni se det igen?!
Men gubben envisades, han skulle ha NIE i original för att han skulle göra något. Vi fortsatte tjafsa, han har ju redan sett det och accepterat men nej. Till slut bara tvärvände ahn och gick! Vi bara gapade ...

Då kom det en kvinna fram på andra sidan disken, hon såg väl att det gick åt skogen. Hon sa att varje gång man är där ska man ha originalet med sig, det är en myndighet!

Att man har ett nationellt ID-kort accepterat inom hela EU är tydligen irrelevant. Vid det här laget rykte det genom både öron och näsor på oss.

Gubben kom tillbaka efter ett tag.
- Vill ni boka ny tid?
- Vi gör det själva! fräste jag och rafsade ihop alla papper.

Så det har jag gjort nu, vi ska dit på fredag igen och antagligen råkar vi väl på den där gubben igen. Mannen min har börjat muttra om att anlita en gestoría vilket även läkaren jag träffade rekommenderade oss att göra för att det skulle gå fortare. Men jag tror inte att det går inte fortare, läste nyss om en som gått via en gestoría och han har väntat sedan november ...

Fortsättning följer. Som alltid.

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

6 kommentarer:

 1. Helt otroligt! Ja, fortsättning i minst fem delar lär följa. Förstår inte ur man vara så stelbent, ologiskt och korkad - allt på en gång alltså för ett ärende som har några dagar i andra länder. Å att de inte ens hade skickat iväg sin mans ansökan är helt makalöst oförskämd måste jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säkert ...

   Förstår inte heller hur man kan vara så totalt avkopplad från att vilja hjälpa när man har en kundservicefunktion.

   Oförskämt är bara början på vad jag anser det vara.

   Radera
 2. Spansk byråkrati är jag väldigt glad att jag slipper. Hade kanske varit enklare att i Sverige köra upp på nytt och ordna körkortet där. Eller skaffa ett helt nytt körkort i Spanien. Men då är det väl där något annat byråkratiskt problem.
  Vad gäller "Gestoria" hade vi vänner i Malaga som fick allt ordnat där på tre veckor. Men kanske finns det olika ställen-
  Bedrövligt att ni blir behandlade så.Och sedan inga förklaringar till varför pappren inte skickats iväg. GRRRRR...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vi bor här så är lagen inom EU att vi ska förnya inom det land vi bor. Så vi har absolut inget val i detta läget. Att börja från "scratch" känns inte heller som ett alternativ. Det kostar en massa i både tid och pengar det med. Samt förhöjda försäkringspremier etc. Vi skulle i slutänden förlora på det på många sätt, tror jag.

   Dina vänner, var det exakt detta de gjorde? Byta och förnya från svenskt till spanskt? För har man redan spanskt går det så klart mycket snabbare.

   Radera
 3. Alltså... Jag förstår verkligen att det var just en läkare som rekommenderade en gestoria, det ni har måst gå igenom (såhär långt) kan inte vara bra för blodtrycket...
  Vi använde (som jag sagt förr) en sån och för oss tog det "bara" tre månader. När vi lämnade in ansökan på gestorian frågade vi hur lång tid det skulle ta. Han som tog emot ärendet typ bara flinade och ryckte på axlarna. Vi hade kanske bara tur som kom undan med en väntan på ynka tre månader...

  Beundrar ert tålamod - även om mannen din verkar vara benägen att ge upp.

  Den spanska byråkratin är inte att leka med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skriva blogg är bra terapi, det sänker mitt blodtryck om det skulle gå upp. Kanske därför jag har bra värden? I alla fall enligt läkaren i måndags. Sedan kom ju visserligen tisdagen ...

   Som sagt, jag tror tyvärr inte att det hjälper/går fortare om man går via en gestoría. Kanske hade vi väl sluppit några vändor för de kan rutinerna. Men inte snabbare ...

   Radera