måndag 19 augusti 2019

Serbien 2019 - Köra bil

Vi bestämde redan förra gången vi var i Serbien att nästa gång, då skulle vi hyra bil! Egentligen tycker jag nog att de publika färdmedlen fungerat riktigt bra och taxi kostar inte så mycket i Belgrad. Men svärmors hus ligger en bit utanför och då blir det jobbigt i längden.

Så efter många turer och tvära vändningar hade vi hyrt en bil via GoldCar. Jag var lite nervös för det, har hört en hel del skit om hur de lägger på en massa extra avgifter och drar pengar för skador som inte finns. Men problemet var att det fanns inga alternativ, allt var redan bokat.

En annan sak var också att det var bara jag som skulle få köra bilen, mannen min har fortfarande inte fått sitt nya spanska körkort.


Nåväl, jag kan bara konstatera att det fungerade utmärkt med GoldCar på Belgrads flygplats. Jag var i kontakt med dem innan via WhatsApp för jag hade lite frågor. Väl på plats var killen vid disken trevlig och hjälpsam och följde med ut till bilen på parkeringen. Han lyfte inte ett ögonbryn medan jag fotograferade av bilen ur alla vinklar och vrår. Tror faktiskt att det var bra att han såg att jag gjorde det, att han visste om att jag hade bildbevis på bilens skick när vi hämtade ut den. Vad han däremot lyfte var resväskorna in i bagageluckan. Service, va!

Så hur var det att köra bil i Belgrad? Det var helt OK. Jag har kört en hel del i Spanien innan så det tror jag var bra, tror jag är lite kaxigare i trafiken nu även om mannen min tycker att jag mesar. Mest körde jag i Zemun, en förort till Belgrad egentligen. Vi var aldrig inne i själva centrala Belgrad och där kan jag säga att där hade jag heller inga planer på att köra. Det är ganska mycket bilar där, om man säger så.

Annars är väl körreglerna och körsättet lika som i övriga Europa, det vill säga fick man se upp för plötsligt var det någon ny och dyr Audi eller BMW som svischade förbi lite obehagligt nära och tvärt. Generellt sett så tycker jag nog annars att de flesta tog det lugnt och höll sig på rätt sida om hastighetsbegränsningen. Ja, om man visste hur fort man fick köra, ibland var jag osäker.
- Är det 50 här? frågade jag mannen min som varit GPS-kontrollant/-dirigent under bilturerna.
- Vet inte men det är ingen annan än du som kör i 50.
- Jo, alla de som ligger bakom mig ...

Precis som i Spanien så får man också hålla koll på parkerade bilar lite varstans. Serbien har inte kommit på tjusningen med rondeller så de har heller inte kommit på tjusningen med att parkera i dem (lär väl ändras när/om de kommer med i EU). Däremot så är det gärna dubbelparkeringar på vissa gator.


Denna skylten var ny för mig: man uppmanas att parkera med ena hjulsidan uppe på trottoaren. Nu gjorde vi som de andra bilarna redan parkerade där och parkerade båda hjulparen på trottoaren. Gatorna kan vara ganska smala i Zemun. Just där var trottoaren väldigt bred.

Sonen tog detta häftiga fotot där man ser speglingar i gångvägens vattensamling.

Jag vet att jag skrev det redan för tre år sedan, Serbien är ett land fyllt av kontraster på många sätt, det nya och förfallet står sida vid sida. Det märks även på vägunderhållet. Vissa delar är fina och släta, som att köra på bomull. Andra ställen undrar man vad folk håller på med, varför de plötsligt kastar sig åt sidan så där. Har de druckit?  När man själv är i samma höjd gör man samma manöver för oj, där var ett stort hål i vägen! Så på vissa ställen är det ett väldans girande åt olika håll för att slippa köra ned i de värsta hålen. Vi har ju gjort det en gång med punka som resultat så det gör vi inte igen.

Vi hyrde alltså hos GoldCar, det var en Skoda Rapido ,ed automat, tror det klassas som mellanklassen (Jag var imponerad över det stora bagageutrymmet!), och för det betalade vi ca 340 € för 10 dagar, inklusive något paket som de kallar SuperRelax. Vad det nu var ... Men vi kunde tydligen vara väldigt avslappade! Det är jag inte när jag kör en hyrbil, kan jag säga. Men nästa gång vi åker till Serbien kommer vi definitivt att hyra en bil igen!

11 kommentarer:

 1. Kul att ni var nöjda med GoldCar. Har bara goda erfarenheter själv. För två eller om det var tre år sedan hyrde vi en bil hos GoldCar på Alicante flygplats. Å det var också jag som körde den. Kvinna vid ratten...;-) Backade faktiskt in bilen i en lyktstolpe som kom emot mig i 30 km/t;-) När vi lämnade tillbaka bilen och jag berättade, kollade dom bilen, behöll deponeringsavgiften på 200 Euro och sedan hörde vi inte mera från dom. Kan lugnt säga att skadan kostade minst det tredubbla att fixa. Så ni gjorde ett bra val där.

  Att köra "lagligt" med en "svans" bakom sig gör man när man blir så gammal som jag, inte tidigare;-) Har kör hyrbil i storstäder. Tycker det är ganska avkopplande, bara man vet var man ska. Å min man var en utsökt "navigator" med en papperskarta alltså. Vi hade en GPS i GoldCars bil, men den använde vi aldrig, då vi inte förstod oss på den.

  Din erfarenhet med att köra på minst sagt varierande vägar i Belgrad påminner mig om Marocko faktiskt. Helt plötsligt finns det bara ett potthål storlek XXXXXL i vägen, utan minsta varning.

  PS. Sonen är en riktigt duktig fotograf. Undrar vem han har ärvt det ifrån;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ups, dum lyktstolpe! Eftersom den kom emot dig så hade den ju kunnat vara hjälpsam och tagit ett steg åt sidan, kan man tycka! I vår bil har vi sensorer och backkamera och det är så himla smidigt, det hade vi inte i hyrbilen så oj så försiktig jag var! Därav svansen också, vill inte prata med serbisk polis! Dessutom så var vägen kurvig så både i höjd- och sidled så 50 var ingen krypkörning, egentligen. Det var heller ingen i svansen som försökte köra om eller låg och tryckte så jag kände mig rätt nöjd med mitt val av hastighet. Oavsett ålder! :D

   Radera
 2. Kul att det fungerade så bra och att det gick smidigt att ta sig fram. Bra att du nu kan tänka dig hyra bil nästa gång också. Bor man i utkanten så är det ju väldigt praktiskt med hyrbil. Vi har ofta förr hyrt bil i Europa och utan några problem. Oftast med Hertz eller Avis. Stockholm är ju ingen direkt storstad men här har jag kört inne i city sen jag var 20 och det har hjälpt till sedan när jag kört utomlands. Rom och Paris tycker jag har varit kluriga att ta mig fram i. Full försäkring/helförsäkring har vi alltid om olyckan skulle vara framme. Men det har den inte.
  Spännande bild som sonen tagit och skuggorna synd verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kört en del inne i Stockholm, inte så mycket men tillräckligt. Övningskörde mycket på Söder dessutom och det är ju verkligen en övning det med alla enkelriktade små gator ...

   Oftast går det väl bra att köra i städerna bara man tar det lugnt. Men jag har sett trafiken inne i Belgrad och kände mig inte särskilt lockad att beblanda mig med den.

   Radera
 3. Så bra att ni hyrde bil och att det funkade så bra. Vi brukar hyra från Herz och Europcar. Nu beror det att min man har bra avtal med dem. Sist hyrde vi även en Skoda, automat och med bra bagage. I England detsamma och jag föredrar att ha automat i England då det är långa köer och även på motorvägen. Jag har även kört lite överallt i världen men att köra i Bryssel och i Paris var jätte besvärligt. Så vad jag förstår så blir det fler bilhyrning av Goldcar=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag opererat vänster for för hallux valgus är den inte så rolig att trampa ned en koppling med så för mig är automat verkligen att föredra.

   Paris känns inte heller så där lockande att köra i ...

   Radera
 4. Visst blir man glad när man blir positivt överraskad av något och fördomar och skitsnack kommer på skam.
  Jag har mestadels goda erfarenheter av att hyra och köra bil utomlands ( Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike, Irland ) med ett undantag, Tunisien. Där var det ett under att hyrbilen höll ihop, en riktig rishög. Det var en omskakande upplevelse att köra i centrala Tunis utan fungerande bromsar och med en växellåda på dödens brant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var väl andra gången som vi hyrde bil, förra gången var det i USA i slutet av 90-talet så jag har liksom inte så mycket att jämföra med. Eller vänta, vi hyrde ju i Spanien 2012 också! Med bilen som hostade till och bara dog. Skitiga filter var tydligen orsaken.

   Jag har varit med om att min gamla Saab tyckte att det var dumt att bromsa på Sveavägen i Stockholm, vatten i bromsoljan. Men allt gick bra, körde sakta redan innan.

   Radera
 5. Jag måste säga säga att du är en riktig tuff brud, som vågar köra bil i Serbien ... jag som inte ens klarar Stockholm!
  Smart att fota bilen innan ni åkte iväg med den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog kaxat till mig en hel del sedan vi flyttade till Spanien också. Jag är ju uppvuxen i Stockholmsområdet och då när man tar körkort så blir ju stadskörningsträning normalt inne i Stockholm.

   Ja, fota är ett bra tips! Både vid avhämtning och avlämning. Det är lättare att bevisa om de skulle få för sig något. Peppar peppar har de inte gjort det!

   Radera
 6. Alltid lite pirrigt när man ska ta ut sin hyrbil, man vet aldrig riktigt vad som ska hända, även i Spanien.
  Har du kört en del i Spanien, då har du gått igenom mandomsprovet för körande.
  Hastighetsbegränsning, vad är det? Något jag behöver lära mig?
  Ha det bra!

  SvaraRadera