tisdag 20 augusti 2019

Nytt spanskt körkort del 9 - Köra utan giltigt körkort?

Mannen mins körkort gick ut i maj, en kort tid efter att vi hade ansökt om att förnya det till ett spanskt körkort. I vår enfald trodde vi att han på en gång skulle få ett temporärt körkort, inte bara en kopia av blanketten Modelo 3 med en daterad mottagningsstämpel. Vi trodde också att det riktiga körkortet skulle komma efter några veckor.


Vem hade kunnat ana att det skulle ta månader? Att han fortfarande väntar?

Detta har inneburit att det har varit jag som har kört hela tiden - både i Spanien och i Serbien - eftersom mitt körkort fortfarande gäller. Det har gått bra men det kan faktiskt också vara så att jag inte kan köra för jag måste göra något annat medan mannen min måste iväg. Jag kan ju bli sjuk också.

Så hur är det, får man köra bil under tiden? Och gäller försäkringen om det händer något?

Gubben på Jefatura Provincial de Tráfico sa att ja, man får köra bara man har den stämplade Modelo 3 och det gamla körkortet med sig. Samt så klar ID-handling, det måste man alltid bära med sig i Spanien.
- Det värsta som kan hända är att man får böter, sa han och ryckte på axlarna.

Ja, böter vill man ju ha ...

Så man kan alltså köra bil med det ogiltiga svenska körkortet. Men detta gäller endast i Spanien där förnyelseansökan är inlämnad. Samma sak med det temporära körkortet man tydligen får. Utanför Spaniens gränser får mannen min alltså i dag inte köra bil.

Försäkringen då, vad händer om något händer?

Jag bad vårt försäkringsbolag Linea Directa (som jag sa att vi skulle byta ut men det har inte blivit så) att ringa upp mig (de har 902-nummer och det ringer jag inte). Killen jag pratade med på kundservicen var väldigt trevlig men sa alldeles för ofta "troligen" och "antagligen" och han insåg själv att det var inte var så lätt att svara på det. Så till slut bad han någon från deras juridiska avdelning att ringa mig.

Det ringde en kvinna lite senare från den avdelningen. Jag förklarade detta med att vi bara väntar, DGT, det spanska trafikverket, har försenat allt. Hon sa att om man kan visa att man har ett körkort som var giltigt vid ansökan och bevis på att man har lämnat in för förnyelse (alltså den stämplade Modelo 3) så gäller försäkringen. Om jag förstod det rätt så ska man faktiskt heller inte kunna bli bötfälld för att köra utan giltigt körkort eftersom DGT drar ut på det. Skulle vi få problem skulle vi i så fall vända oss till försäkringsbolaget så hjälper de till.

Nu vill jag så klart slippa omsätta detta till praktik men jag hoppas då att denna information stämmer.

Blanketten Modelo 3 ligger nu i bilens handskfack och mannen min har återupptagit körandet efter tre månaders uppehåll. Nu kör vi ju inte så där rasande mycket bil i alla fall men det är ju enklare om valet om vem som ska köra är vårt, inte någon annans.

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

13 kommentarer:

 1. Jag har ju följt er kamp och era vedermödor nu ett tag - fattar inte hur det kan ta en sån vansinnig tid! Bra i alla fall att ni nu fått veta att maken kan köra bil i väntan på att det blir klart.
  Och jag som tycker det var krångligt med Telia! Suck - det är ju en baggis i jämförelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byråkrati i södra Europa är inte att leka med! Fullt med maktfullkomliga tjänstemän utan servicekänsla. Men ibland råkar man på riktiga pärlor också, som faktiskt vill hjälpa.

   Nä, vi fattar inte heller hur svårt det kan vara att skicka en förfrågan till Transportstyrelsen! De har ju inte ens gjort det.

   Radera
 2. Pust! Jag skulle dessutom av alla be att få skriftligt på den info som getts.Vad gäller det muntliga är det svårt att "stå på sig" om något händer under tiden. Verkar helt vara "moment 22". Ni måtte ha haft all otur som tänkas kan i sammanhanget,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i det du säger. Men jag vet att samtalet med Linea Directa i alla fall spelades in.

   Ja, otur har vi minsann. Men jag tror nog inte att vi är ensamma om detta direkt.

   Radera
 3. Vi fick temporära körkort, men när vi hade det (eller om när det var när vi hade det temporära temporära körkortet, minns inte riktigt...) så fick vi inte köra utanför Spanien.

  Hoppas det ordnar sig snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, precis, då måste man hålla sig inom landets gränser!

   Radera
 4. Det är då en himla tur att du är så envis och har tålamodet att ringa runt och försäkra dig om att det är "säkert" att köra utan giltigt körkort. Suck, suck, suck.
  Undrar hur många fler inlägg det blir angående din mans körkort. Tror jag få läsa minst fyra till fem inlägg till. Åsså kör "vi" om det när det är din tur snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sitta och köra och vara osäker på vad som gäller, det är mentalt påfrestande och väldigt stressande så det var liksom enklare och bättre att ta reda på vad som gäller.

   Ja, några inlägg till lär det väl bli. Nästa vecka kommer det om mitt läkarbesök, förresten. Vi har ju dragit igång mig också, inget att vänta på har vi ju förstått.

   Radera
 5. Åh, vilken byråkrati!!!
  Man undrar ju hur det kan ta sån tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Hur svårt kan det vara att i alla fall skicka i vägen en förfrågan till Sverige?

   Radera
 6. Oj, oj! Tala om byråkrati! Förstår att det måste vara väldigt frustrerande att vänta.

  En helt annan fråga: Känner du dig trygg när du kör i Spanien? I den här familjen är det bara maken och äldste sonen som kör bil. Vi var ju nyligen på bilsemester just i Spanien och jisses som vissa körde! Är glad att maken har så stor körvana och snabba reflexer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Spanien är det faktiskt mest jag som kör, har blivit så. Och man lär sig fort vilka de uppenbara riskerna är. Som rondeller, där gäller det att vara vaksam för helst kör folk bara rakt igenom och skiter i att det är två filer. Eller liksom halvsneddar. Blir jag prejad blir jag förbannad och tutar ilsket!

   Jag känner mig lika trygg här som i Sverige eller i Serbien när jag kör. I Serbien var det mer oron för att något skulle hända med hyrbilen och tjafs om det så där var jag verkligen försiktig.

   I Spanien är de normalboende mer benägna att hjälpa till, att släppa fram om det är köbildning. Nu är jag väldigt fördomsfull men de man ska se upp för är de med stora nya dyra SUV:ar. De är värst, de skiter i rondellens filer och tränger sig i köer, zickzackar och kör in tätt framför eller bakom en. Samma sak i Serbien.

   Radera
  2. Tack för svar. Intressant att höra! Då är du säker och van men ändå medveten om riskerna. Glad att jag själv sitter bredvid dock. :)

   Radera