fredag 30 augusti 2019

Mina bokmärken - nr 17: Marvel Comics

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 17


Det här bokmärket används av sonen. Egentligen är det ju inget riktigt bokmärke, alltså inte tillverkat eller köpt för det ändamålet. Nej, det är en etikett från en T-shirt köpt på Carrefour med Marvel-motiv på bröstet. De där billiga t-shirtarna brukar konstigt nog vara av bra kvalité, håller både färg och form även efter mycket användande och tvättande. Med tanke på att sonen bara fortsätter att växa och växa så har jag nu en hel hög med t-shirtar till mig!

Bild lånad från ABPosters.com

Men vad är då Marvel Comics? Jo, det är de serietidningar som ges ut med figurer från Marvels Universum. Även om detta universum kanske inte korsar ens egen värld så känner nog de allra flesta igen figurer som Spindelmannen, Hulken, Captain Marvel, Avengers, Guardians of the Galaxy, Fantastiska Fyran, X-Men, Iron Man, Thor, Captain America ... Listan är lång och man nickar igenkännande.

Marvel Comics är ett publiceringsföretag och har under olika namn funnits sedan 1939 och startades av Martin Goodman. Det var först 1961 som namnet föll på plats och kända skapare som Stan Lee, Jack Kirby och Steve Ditko anslöt sig till Marvel och figurerna i Fantastiska Fyran (Mister Fantastic, Invisible Woman, Human Torch och Thing) skapades. Stan Lee är väl den som de flesta känner igen - både till namn och utseende. Har man sett filmerna från Marvels Universum så har man även sett Stan Lee med i rollistan. Han hade alltid en liten biroll i sina filmer där han ofta hade en kort scen, sa en mening eller bara tittade fram bakom en tidning. Lite som Hitchcock som alltid var med i sina filmer (men jag tror aldrig att han sa något). Göra en cameo, kallas det tydligen för. I biosalongen brukar det för varje film alltid höras ett sus när denna scen utspelas.
- Där! Där är Stan Lee! Haha, vad rolig han är!

Någon har roat sig med att klippa ihop dem alla till en film på YouTube (11 minuter):


När Stan Lee gick bort i november 2018, 95 år gammal, var det ett helt universum som sörjde honom.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre.

14 kommentarer:

 1. Spindelmannen och Hulken kände jag igen, sen var jag lost in space...
  ;-)

  SvaraRadera
 2. Är inte alls insatta i dessa Marvel Comics. Så kul att läsa lite mer.
  Och att ha denna etikett som bokmärke går ju lika bra som något annat. För mig är ett bokmärke något som man antingen har i böcker på den sida man är eller sådana jag hade när jag var lite och som man bytte med andra.
  Jodå, Hulken, Spindelmannen och Jack Kirby känner jag till via namnen. Fantomen däremot är jag mer bekant med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste också Fantomen en del när jag var liten, en klassiker!

   Radera
 3. Bokmärket ser ut som ett roligt kreditkort faktiskt. Å precis som Ama kände jag igen Hulken och Spindelmannen. Comics har aldrig varit min grej. Å då min allmänbildning är som den är vet jag inte vem Stan Lee var heller, ooooops.

  Bokmärket var riktigt läckert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stan Lee brukar omnämnas lite här och där i olika filmer och TV-serier. Men det det beror så klart på genren man tittar på.

   Han var stor inom filmvärlden, kan man säga. En ikon.

   Radera
 4. Perfekt bokmärke - om du ärver t-tröjorna kanske du får ärva märket också så småningom ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del tröjor är lite små, funderar på om man ska klippa ut motivet och sy ihop till en filt åt sonen. Får fundera lite ...

   Radera
 5. Spännande bokmärken! Oj vad du kan ... och vet! Detta är en värld långt utanför min horisont. Jovisst känner jag igen en del figurer, men inte mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av det visste jag men sedan har jag ju kollat upp lite också, lära sig lite mer!

   Radera
 6. där var ju alla samlade, kul bokmärke, mitt:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/flikar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul med posters där figurerna är samlade!

   Radera
 7. Hmm... Undrar just vad det är för en dag idag? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var tidigt! Men du är väl i en annan tidszon, förstås! Men jag håller på att rota runt i veckan för att hitta godisbitar!

   Radera