måndag 12 augusti 2019

Det brinner i Andalucien - Plan INFOCA

- Det brinner! ropade mannen min och tittade ut mot havet kring 11-tiden på förmiddagen i lördags.

Och ja, en kort bit bort såg vi tjocka rökmoln dra iväg och höga eldslågor slå upp från bergskanten. Skulle jag ringa 112? Fast de var säkert medvetna ... Någon annan har säkert ringt ...  Hur skulle jag förklara var det brann, jag vet ju inte vad området där borta heter? "Det brinner på kullen mellan mig och havet?"

Men hellre ett samtal för mycket än inget och jag fick väl försöka förklara var det brann bäst jag kunde. Så jag gjorde min plikt och ringde 112. De var som tur var redan medvetna om branden och jag hörde brandbilarna komma medan jag stod med telefonen mot örat.

Den här branden var nära, kanske 600 meter ifrån vårt hus. Som tur var - för oss - blåste den starka vinden åt Málaga och dessutom är det en ganska bred väg emellan. Men i alla fall. Det är otäckt. En lång stund efteråt kunde vi se brandmännen stå där och spola.

Jag har sedan juni börjat följa ett Twitterflöde, @Plan_INFOCA. Det står för Plan de Emergencia por Incendios Forestales de Andalucía, Skogsbrandsberedskap i Andalusien. Där får man information om de bränder som pågår i Andalusien och vilken status de har, om de är under kontroll, helt släckta och så vidare.



Dessutom lägger de ut videofilmer om deras arbete, visar vilka helikoptrar och flygplan de har till sin användning. Väldigt intressant, faktiskt. Där kan man även läsa teorin om hur elden sprider sig, hur de bearbetar det, deras redskap och liknande.

Dessutom så kommer de ju med råd och väldigt välbehövliga pekpinnar:


Det är under 1 juni till 15 oktober förbjudet att ute i markerna grilla, köra bilar, tälta och självklart slänga fimpar. Och ändå ser man varje gång man kör bil någon som flickar ut en glödande fimp genom rutan.

Emellanåt informerar de om vad som orsakat en brand. Det kan ha varit en fågel som flugit in i en högspänningsledning och flammande landat i det torra gräset. Det kan även vara ett ljus som sörjande har tänt vid en olycksplats.


Som man kan se är det extremt stor brandfara i de röda områdena.

Jag har tyvärr tappat räkningen men jag tror att bara i Benalmádena kommun har det under den här sommaren varit en fem-sex bränder. Och än är det långt kvar tills det börjar regna.

17 kommentarer:

  1. Vilket bra initiativ att delta vad/hur man ska gå till väga, få info var bränderna har tagit plats och utbrett sig. Vilka regioner som är i riskzon. Vi som bor i hettan och områden som är torra vet att elden kan sprida sig fort. Bra Emma att du ändå bryr dig att ringa SOS om att det är brand i sikte. Jag har även sett när arroganta människor slänger ut ciggen ut genom bilfönstret. Hoppas de blir tagna på bar gärning!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att Bortugal-Åsa berättat att i Portugal finns det en hemsida där man kan se var det brinner, det kan jag känna att jag saknar här. Det ska vara så himla "regionigt" så det gäller endast Andalusien. Har du inte Twitter så kan man ändå läsa via internet.

      Jag fattar inte hur man tänker, folk här måste ju vara så medvetna om brandrisken, de är ju uppvuxna med den. Och ingen kan säga att nä, inte här, det rör inte mig. Det brinner ju för 17 över hela Andalusien till och från!

      Radera
    2. Även om de redan visste om branden så var jag i alla fall nöjd över att jag ringde. :D

      Radera
  2. Det är verkligen läskigt med alla dessa bränder och särskilt när dom kommer så himla nära. Bra av dig att larma! Bättre en gång för mycket än en gång för lite.
    Att folk kan vara så oförsiktiga med eld, både grillar, cigg och annat är för mig helt obegripligt.

    Vi upplevde ju en otäck brand på väldigt nära håll när vi bodde på en campingplats 2011:

    https://amacasa.wordpress.com/2018/07/23/forskrackligt-med-alla-dessa-brander/

    Som tur var så var brandbekämparna snabbt på plats även den gången, så det gick bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag minns det där! Att blixtnedslag skapar en brand är ju inte mycket att göra åt, tillhör ju liksom det naturliga skeendet. Men vi människor är oftast alltför hjälpsamma med at hjälpa naturen på traven. Eller försöka tvärnita den, beroende på situation.

      Radera
  3. Läskigt med bränder! Skönt att de redan var på väg när du ringde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. Men det kan inte vara lätt för brandbilar att ta sig fram i denna semesterröra i trafiken.

      Radera
  4. Oj så läskigt! Vad skönt att de hade koll på läget men jättebra att du också ringde. Vilka bra kanaler i de sociala medierna du har hittat också! Man kan ju aldrig vara nog försiktig när det gäller brandrisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. faktiskt br att de utnyttjar det. Twitter kan man ju titta på i en vanlig webbrowser också men osäker på om man kan bli notifierad den vägen.

      Radera
  5. Usch så hemskt! Eld och vatten är två element som jag inte bara har största respekt för, utan de gör mig rädd. Minns dessa hemska bränder både i Sverige och först och främst i USA förra året. Och om jag inte minns helt fel så brann det väl nära dig också ifjol. Riktigt läskigt. Läste att det brinner för fullt också på Gran Canaria och att branden där närmar sig huvudstaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det element man ska ha största respekt för! Däremot är det ju inte så bra kanske om det går över till rädsla.

      Tiden går fort, det var två år sedan jag skev om att det brann i närheten men det var vid El Higueron och det är några km bort trots allt. https://solsomsol.blogspot.com/search?q=det+brinner%2C
      I de faggorna har det brunnit minst tre gånger i år.

      Och ja, det brinner på Gran Canaria också, stora områden som jag har förstått det.

      Radera
  6. Riktigt illa och läskigt med dessa bränder och bedrövligt att det ofta är människor som är orsaken till dem. Så bra att du larmade och hellre att larma en gång för mycket...Bra med rapporter via sociala medier och jag antar att även den lokala radion ger adekvat info.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du säger, bedrövligt när människor är orsaken pga brisande omdöme.

      Lyssnar inte på den lokala radion men säkert informerar de där. Har ett twitterflöde från kommunen och där om det också lite info.

      Radera
  7. Usch, alla dessa bränder som härjar nu för tiden.
    Jag kan inte fatta att folk är så vårdslösa. I södra Europa ser man ofta hur cigarettfimpar kastas ut från bilar och bränder längs vägarna. Så jäkla dåligt.
    Sen är det allt eldande som många håller på med, att de bara vågar.
    Bra att det finns rapportsystem där man kan följa utvecklingen vid olika bränder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är förskräckligt! Höga böter och fängelse om man är orsaken till en brand genom att t ex kasta en fimp som tar eld. Men vad hjälper de? Nu har de börjat med drönare som ska övervaka folks beteenden i trafiken (inte hastighet) så kanske de fångar några också.

      Radera
  8. Så hemskt med dessa bränder. För några år sedan snek en på kortsidan av vårt hus. Skrämmande!

    SvaraRadera