tisdag 4 juni 2019

Nytt spanskt körkort del 2 - Tidsbokning

Det var dags att börja omsätta teorin till praktik, dags att boka tid för att förnya mannen mins svenska körkort och komma in i det spanska körkortssystemet!

För att få presentera alla dokument jag nämnde i förra inlägget så måste man boka tid vid trafikhuvudkontoret i provinsen, La Jefatura Provincial de Tráfico. Vi gjorde det så klart via internet, det var enklast så! Men det gäller att fylla i rätt, terminologin är ju inte alldeles lätt alla gånger. Så här kommer det en handledning om hur vi gjorde. Visst, supertråkigt inlägg men för några kanske användbart så slipper man betala någon vid en gestoría för att göra det.


Gå in på DGT:s hemsida och klicka på Cita Previa Trámites, förbokat möte för formaliteter.


Välj sedan att ansöka om tid vid Trafikhuvudkontor, Solicitar Cita Previa en Jefaturas. Det udda här är att det står längst ned något om att man måste klicka på länken längst ned när man ska ansöka men man kommer till precis samma ställe.


Här ska man välja vilken Jefatura Provincial de Trafico man ska åka till. Välj den provins som du tillhör, vilket land ditt körkort är utfärdat i (Suecia om det är svenskt) och sedan "Renovación de permiso de conducción (solo UE/EEE). Gå vidare genom att trycka Continuar.

(En liten notis i förbifarten: om du vill/måste byta ut ditt svenska körkort i förtid, det vill säga det är giltigt länge till, då väljer man Canje de permiso de conducción europeo, utbyte av europeiskt körkort. Väljer man fel är risken att man inte får hjälpen man har tänkt sig utan måste boka ny tid.)


När man har tryckt på Continuar, fortsätt, kommer man till en bekräftelsesida. Det står också att du endast kan boka in två tider (du kan ju ha andra ärende på gång hos DGT). Försöker du boka in fler kommer du att få boka av en av  de andra tiderna. Gå vidare genom att trycka Continuar.


Här fyller du i dina uppgifter: NIE, körkortsnumret, förnamn, efternamn, kön och födelsedag. Om någon annan - en representant - ska lämna in åt dig ska representantens uppgifter också fyllas i. Jag fyllde i telefonnummer och bilens registreringsnummer (matrícula) men det är inte obligatoriskt.

Gå vidare genom att trycka Solicitar, ansök (eller begär egentligen). Limpiar betyder att man rensar fälten rena från information.


Man får nu upp de tider som finns lediga. Tryck på pilarna för respektive dag, markera det som passar och klicka på Continuar. Vill du se de följande tiderna, klicka på Ver fechas siguentes.


En sammanställningssida kommer upp innan allt är klart. Du har nu några val:
Confirmar - Bekräfta att det stämmer.
Cambiar datos - Byta namn, NIE och så vidare.
Cambiar fecha/hora - Byta datum/tid.
Cancelar - Avbryta hela processen.

 

Trycker du på Confirmar får du bekräftelse på allt. Tiden är nu bokad, notera den någonstans för du får ingen påminnelse. I texten ovan står det att du kan ringa 060 om du behöver ändra eller boka av tiden. Det kan man även göra via internet.

Om du vill kan du klicka på mittknappen, Ver recordatorio.


Då kommer det upp en annan sammanställning och denna har även ett ärendenummer ovanför streckkoden. Nu har jag blankat ut det på bilden men notera gärna det numret om du skulle behöva ändra eller avboka tiden. Jag vet inte hur viktigt det är, det verkar som att de håller koll på tiderna via NIE så kanske det inte är så viktigt. Men jag är ju lite "hängslen och livrem" av mig.

Så. Det var allt! Smidigt! Vi hittade en tid som passade oss, vi tog en tid knappt två veckor från bokningstiden och innan körkortet gått ut. Det borde ju räcka för att skaffa läkarintyget och allt det andra, tänkte vi. I annat fall så var det ju bara att boka om. Dessutom så visar de inte fler tider än för 15 dagar framåt.

Vad var nu nästa steg på listan? Just ja, det fruktade läkarbesöket. Men det berättar jag om nästa gång.

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

17 kommentarer:

 1. Jag blir mer och mer nöjd över vårt beslut att gå via en gestoría... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där, att boka tid, det tog ju inte många minuter och är inte svårt. OK, för mig tog det nog lite mer tid eftersom jag inte fattade allt vad de var ute efter. Men med min excellenta vägledning så borde det går fort. :D

   Radera
 2. Jag hade helt klart betalat en gestoria. Men å nadra sidan är det en utmaning att göra det själv. Bra instruktioner för de som vill testa på egen hand.
  Är glad att det är betydligt enklare i Sverige. Foto och ett papper.
  Lycka till nu och jättebra jobbat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte!

   Jo, lite av en sport blir det ju också! Du vet ju, lite envis blir man ju!
   Jag tror att förnya ett spanskt körkort är rätt enkelt men det är ju inte det vi gör. Vi ändrar från svenskt till spanskt. Att ändra från spanskt till svenskt är inte lika lätt som ett foto och ett papper heller, vad jag kan se. Det är lite byråkrati där med, saker jag inte riktigt skulle känna mig bekväm med (som att stoppa mitt giltiga körkort i ett kuvert och posta det till Transportstyrelsen, om jag fattat det rätt).

   Radera
  2. Att förnya körkorten var betydligt enklare, fast även där köpte vi oss fria från den spanska byråkratin...

   https://amacasa.wordpress.com/2016/07/02/ama-klarade-uppkorningen/

   :-D

   Radera
  3. Det är inte billigt att skaffa nya körkort! Är det för att det inte ska vara så många som är ute och kör, färre bilar? Fast det innebär nog bara att folk kör utan körkort eller om de har så är de ogiltiga.

   Radera
 3. Oj oj, jag blir svett bara av att se alla bilder!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bild i taget så blir det så bra så!

   Radera
 4. Zzzzzzhhhhhh! Ja, absolut inte för alla som läser din blogg och vill byta till spanskt körkort såklart. Mycket bra info! Men för mig så.... Sorry;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet men jag skrev ju att det var supertråkigt! Ledsen att jag inte tänker BP:fiera alla inlägg. Tror du dessutom skulle tröttna då.

   Radera
 5. Vilket bra och informativt inlägg för de som vill göra det själv och inte betala en gestoría. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christine! Om det inte är alltför svårt så lägger i alla fall jag hellre pengarna på något annat!

   Radera
 6. Hej Emma!
  Ja du är informativ! Jag skulle väl klara av det men många stupar på dom spanska orden och ger upp på en gång :-)Nu är jag envis så nog skulle jag försöka om det skulle vara aktuellt :-)
  Kram och ha en bra nationaldag! P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår att de stupar på orden! Det är därför jag ofta skriver det spanska ordet följt av en översättning för då hamrar jag in det i min hjärna också, det är inte för att briljera för det kan jag verkligen inte göra när det kommer till spanskan! Gestoriorna är ju bra men samtidigt är det ju så att man lär sig mycket på att försöka själv, det gäller bara att välja rätt tillfälle.

   Just ja, nationaldag ... Haha! Den hade jag glömt! Ha en trevlig sådan du med! Kram

   Radera
  2. Just ja, Preciosa! Du får gärna säga till om du tycker något verkar fel. Det är trevligare om det står rätt, blir enklare så för den som kanske tar hjälp av det jag skriver. Men var beredd på att jag ibland tar strid för mitt "alternativ". Jag har ju en tendens till att vara envis jag med.

   Radera
 7. Bra upplysningar du ger. Hjälper säkert många svenskar i Spanien. För inte verkar det lätt, inte. Oj, oj, vilket meck!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk så mycket man sitter och ger kostnadsfritt! Det gör ju du också på din blogg. Vad knäppa vi är!!! :D

   Ha det bra du med, Lena!

   Radera