fredag 21 juni 2019

Mina bokmärken - nr 7: Almanackan

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 7


På jobbet i Sverige hade jag alltid en bordsalmanacka, Lilla Naturalmanackan från Burde. Den gav en snabb översikt om man skulle räkna veckor för leveranser och liknande. Den vackra bården runt årets dagar var så fin att se så något år, när året var till ända, då klippte jag av ena sidan och det blev ett perfekt bokmärke!


Papperskalendrar och -almanackor måste ha fått sig en rejäl knäck i takt med att mobiltelefonerna har utvecklats men det är roligt att se att denna fortfarande tillverkas. Fortfarande fyller denna sin funktion, att bara kunna flytta blicken från datorskärmen och på en sekund kolla läget.

Dessutom är ju bården så fin!

Vet ni skillnaden mellan almanacka och kalender, förresten? Jag vet att det är skillnad men har aldrig fattat vad som är vad:
Almanacka är ett överskådligt häfte eller liknande som under en viss period visar dag, namnsdag samt händelser som aktiviteter, astronomiska händelser som månfasen, högtider och liknande information.
Kalender är egentligen en förteckning över något. Det kan till exempel vara en astronomisk kalender, adelskalender eller en taxeringskalender. I dag används ordet mest synonymt med almanacka.

Det här bokmärket tycker jag passar utmärkt att visa denna dagen, den svenska midsommaraftonen är för många av oss starkt förknippad med vackra vilda blommor som binds till en krans!

Ha en trevlig midsommar!

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hannele, Kerstin, Klimakteriehäxan och Mösstanten.

20 kommentarer:

 1. Smart att göra bokmärke av bården, hur fint som helst ju :-)

  Almanacka eller kalender? Själv kör jag med Amanackan. Den kan jag dock inte rekommendera, den är rätt förvirrad ibland och blandar ihop dagar och så... ;-)

  Men idag vet den om att det är midsommarafton - ha en glad sådan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju väldigt vackra illustrationer, varför inte återanvända dem!

   Amanackan kan vara rätt bra att ha om man inte har en tid att passa.

   Radera
 2. Visst använder många båda namnen. Jag använder ordet Almanacka för de kommande månaderna på ett år. Hursomhelst är det kul att få reda på specifikt vad skillnaderna. Vilket smart bokmärke just att ha en almanacka på samma bokmärke. För den som vill ha koll på dag och månad=)
  Önskar dig en trevlig Midsommar!! Vi firar inte Midsommar i Jerez men en och en annan sillabit blir det nog=)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder nog också mest ordert almanacka. Satt just och tänkte på att undrar om inte engelskan har rört tilld et för oss för där använder man calendar så som vi använder almanacka. Tror jag, utan att ha undersökt närmare.

   Radera
 3. Ordet almanacka var det mycket länge sedan jag använde, kalender gäller för min del och där samlar jag allt jag vill ha koll på.Kanske är det en "almanackskalender" jag har skapat.

  Jag såg ett urval av dina fina bokmärken hos BP idag.

  Glad Midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder nog almanacka mycket mer än jag använder kalender, tror jag. Gillar ordet bättre, roligare att säga!

   Radera
 4. Denna kalender har jag också haft i många år. Har alltid tyckt om den. Och perfekt att sedan klippa av den till ett bokmärke. Fint dessutom. Vad gäller kalender har den ju sedan urminnes tider haft med tideräkningen att göra. Och almanackan är ju mer en förteckning över kalendern som du också skriver.
  Här njuter vi ab en skön svenska midsommar med vackert väder och en lång, ljus natt. Och snart blir det mörkare igen. Tyvärr.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ju en klassiker. Lingonkalendern finns ju också men denna är vackrare med växter och djur i Sverige.

   Konstigt det där, hur kan det vara mitt i sommaren när den knappt har börjat!?

   Radera
 5. Önskar dig också en fortsatt trevlig midsommarhelg!

  Vilken toppen idé att klippa av sidodelen av kalendern eller om det är en almanacka och göra den till ett bokmärke. Som jag sa igår - inget fel på din kreativitet.

  Är egentligen ganska så kreativ själv, men det hade jag då aldrig kommit på.

  Roligt förresten att du benade ut det med kalender och almanacka. Har aldrig tänkt på skillnaden. Som "pappersmänniska" tänker jag alltid på almanacka. Kalender för mig är det som Excel eller mobilerna "bjuder på".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man jobbat med grafisk design så bör man väl ha en kreativ ådra. Sedan tar det sig uttryck på olika sätt.

   Jag tror min största styrka är att göra något annat av saker än vad de egentligen var avsedda till, just för att lösa en situation. Det ligger i generna. :)

   Jag har alltid vetat om att det är en ursprunglig skillnad men jag minns aldrig vad. Jag har för mig att det det var mer så att en almanacka kan du notera i medan en kalender kollar du upp i. Det stämmer väl egentligen bra med det som jag skrev ovan.

   Radera
 6. Det var ett mycket vackert bokmärke som du visar upp och dessutom väldigt svenskt!
  Fin idé att göra så, klippa av. Många äro de kalendrar och almanackor som jag använt. Dock, jag har kvar min lilla pappalmanacka, så jag kör dubbelt med mobilkalendern, vill ha det så. Både hängslen och livrem.

  Här är mitt bokmärke https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/06/bokmarken-vecka-25.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, väldigt svenskt det håller jag med om.
   Hängslen och livrem, det är inte helt fel det heller i en del lägen. Allt beror väl på hur viktigt det är att komma ihåg saker och konsekvensen av att missa.

   Radera
 7. Ett perfekt och jättefint bokmärke. Jag är papperskalendern/almanackan trogen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint! Jag har övergått till Googles kalender, faktiskt. Har dock inte så väldans mycket att notera där. Fast kommande vecka blir det en hel del och då är det bra att det inte blir dubbelbokat.

   Radera
 8. Idag har jag ju inget bokmärke på bloggen, men det du visar är så fint. Vilken bra idé att använda bården till bokmärke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var faktiskt ett riktigt bra bokmärke också! Vissa funkar ju sådär även om de är fina.

   Radera
 9. jag använder papperskalendrar - och bokmärken:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/parfymsticka.html

  SvaraRadera
 10. Smart idé att spara kanten. Och den var ju jättefin :)

  SvaraRadera
 11. Det var verkligen smart, speciellt när bården är så fin. Jag skulle nog inte kunna vara utan mina pappersalmanackor, tycker de fungerar så mycket bättre för mig än digitala sådana. De digitala glömmer jag alltid att titta i, men de i papper har jag alltid framför mig.

  SvaraRadera