lördag 8 juni 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 23

Ska alldeles strax ställa mig och skala potatis, det har beställts klyftpotatisen till de grillade fläskkotletterna vi ska äta senare i kväll. Men så klart ställer jag fram lite Lördagsgodis först!


Godisbit nr 1
Bostongurka! Nu vet ni vad jag skulle ha senapsfröna till, de som jag i förra veckan fick av Fru Cuba. Bostongurka är ju ett svenskt påfund av Felix så det finns inte här. Inte för att jag är någon storkonsument men ibland vore det gott. Såg att man kan köpa en burk från Amazon för ca 15 € och det känns inte direkt överkomligt. Så därför har jag nu gjort egen! Den blev jättegod och ännu godare kommer den att bli nästa gång när jag har justerat ättikshalten nedåt.

Men nu vet jag att det går utmärkt att göra själv. Den är inte lika grön och geggig som ursprunget men vill man kan man fixa till det med. Det vill inte jag för ju mindre "skit" desto bättre.

Ska ge en burk till Fru Cuba som tack för fröna. Fast frågan är om hon inte ska få vänta till version 2.


Godisbit nr 2
Pilatesboll! Vi köpte den för sonen behöver den för sina ryggövningar. Jag visade för sonen att man även kan använda den som kontorsstol, det är bra med variation samt att man sträcker på ryggen när man sitter på den. Det där tog han till sig så ibland rullar han in den till sig när han ska sitta vid datorn. Bra!

Borde nog själv tänka på att rulla in den vid min dator ibland också ... Fast jag är bättre på att inte sitta still så länge i taget, det är alltid något man måste upp och göra. Dessutom så säger mitt smartband vid min handled till när jag suttit still en timme. Fast den säger även till mig att jag suttit stilla en timme när jag stått i köket. Kan säga att då blir jag lite lätt irriterad ...


Godisbit nr 3
Nya användningsområden! Jag skrev förra året någon gång om att jag rengjort grillen och Ama de Casa tipsade om KH-7 till det. Så jag köpte en flaska. Nu har jag inte använt den till att rengöra grillen - även om den borde rengöras - men däremot så kan jag meddela att den funkar utmärkt mot myror!

När jag ser att det kommit myror inne så gäller det ju att få bort dem och deras doftmarkeringar så inte resten av myrsamhället kommer in. Myrgifterna brukar fort ta slut så jag brukar ta vad jag hittar under diskhon: allrengöring, glasputs ... När jag fick tag i KH-7 var det en fullträff! Myrorna dör på en gång och peppar-peppar tar det jättelång tid innan de kommer tillbaka!

Gillar saker som har fler användningsområden än ett!

Bilden har inget med godisbiten att göra, den är bara en godisbit själv!

Godisbit nr 4
Nya små projekt! Jag tänker inte säga så värst mycket mer men håll ögonen öppna här hos mig på fredag! 

17 kommentarer:

 1. Vad roligt att du fick till "bostingurkan" och så grön måste den ju inte vara. En hel del färgämnen i den köpta.
  KH-7 är bra till det mesta. Vi har testat det mot och till mycket. Oftast med gott resultat.Men tror inte man ska läsa innehållsförteckningen ås noga...Men effektivt är det.
  Att sitta mer än 30 minuter i taget är inte lyckat . Då behöver ryggen röra på sig. Viktigt att stärka ryggmusklerna. Men även magmusklerna ska ha styrka för att hjälpa ryggen. Viktigt. Och kan pilatesbollen hjälpa till som en del är det ju perfekt.
  (Har ju jobbat med detta i massor av år som gymnastikdirektör och med just elever som måste stärka rygg och magmuskler p.g.a. skolios)

  Roligt med lite nya projekt. Spännande att se vilka.
  Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag känner inte att den måste vara så illgrön.

   Grunden för KH-7 är tydligen alkohol så myrorna dör väl lyckliga. Tror nog att det är lika illa/bra som dedikerade insektsgifter.

   Sitta stilla länge är sällan bra och det gäller att stärka och töja från båda sidor.

   Radera
 2. 1. Egentillverkad bostongurka - jag är otroligt imponerad. Nu har jag inte ätit bostongurka på år och dag, men minns att den var inne på 1980-talet, när den serverades till "en kokt med bröd".

  2. En kollega till mig satt ofta med sin pilatesboll vid skrivbordet. Men hon fick sänka bordet rejält.

  3. KH-7 finns inte i Sverige - tror jag, men jag har varken grill eller myror så jag har inte letat heller. Älskar när "saker" har fler användningsområden. Kan tipsa om Electrolux Vitro Care (toprens) för keramikhäll. Den luktade precis som om den kunde användas till diskbänken (rostfritt stål) också;-) Kan säga att den aldrig blänkt så fint som efter den behandlingen:-)

  Ska bli skoj att läsa om dina små projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det känns som något från min barndom. Vi brukar ibland äta korv med bröd här med just när man inte har ork eller så mycket tid. Det var då vi kom på det där med Bostongurka. Jag åt det i går till mig grillade fläskkotlett och det var faktiskt riktigt gott! Det är ju egentligen som en chutney. PÅ engelska kallas Bostongurka för Pickled gurk.

   Bollen är stor, 65 cm. OK, lite pressas den ju ihop men det är ändå en OK sitthöjd. Faktiskt funkar det OK vid mitt bord också.

   Gillar också när det är multipurpose och verkligen funkar bra på allt. Många gånger får ju något ge avkall men vissa saker är verkligen multipurpose!

   Radera
  2. Ser nu att KH-7 är en spansk produkt.

   Radera
 3. Vad duktig du är som gör egen bostongurka. Själv kan jag köpa den färdiga varianten i den skandinaviska affären tvärs över gatan, vilket jag också gör - speciellt när det vankas parisare (äkta eller falsk ;-) ). Då är även jag lite händig sådär och gör gurkmajonnäs av den. Blandar gurkan med inköpt färdig majonnäs. Ja, jag är också en fena i köket :-D

  "Sitta bollen" kallade jag övningen då när jag satt på en stor boll hos sjukgymnasten för att bli av med mina ischiasproblem i slutet på 80-talet. Antar att det var en pilatesboll? Har inte närmat mig en sån sen dess :-)

  KH-7 är otroligt användbart! Men stort TACK för återtipset - har inte testat det mot myror, vi får myrattacker både inne och ute ibland. Vad tusan ska dom upp på femte våningen och göra???

  Ser fram emot småprojekten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns säkert i svenskbutiken i Fuengirola men då är det ju ingen sport! Misstänker att det är inte världens billigaste heller. Hur står sig priserna i er affär? Är det dubbelt så dyrt mot svenska priser sås om det är i Fuengirola?

   Prova mot myrorna, vore spännande att se om det blir samma effekt eller om det bara är andalusiska myror som inte gillar läget.

   Radera
  2. Dom svenska produkterna är såklart dyrare här än i Sverige vilket jag kan ha full förståelse för med tanke på transporten. Hur mycket dyrare har jag ingen aning om, då jag har nollkoll på dom svenska priserna. Vill egentligen inte veta heller ;-)
   Fast vi handlar det mesta i spanska affärer, men ibland vill jag gärna unna mig sånt som jag kan sakna från Sverige. Är ju ett stort fan av svensk husmanskost (som man i och för sig kan göra själv med spanska produkter).

   Tyvärr ( 🤔 ) har vi inga myror här just nu...

   Radera
  3. Nä, det är kanske lika bra att inte veta. Vi köper också så spanskt som vi kan och gör "svenskt" av det. Ska man spanifiera Bostongurkan så borde jag gjort den på vinäger i stället för ättika, borde funka riktigt bra det med.

   När/om myrorna kommer då är du beredd!

   Radera
 4. nr. 1. Hemgjord Bostongurka. Smaskens!

  nr. 2. Så "stå i köket" räknas som att sitta still. Tror väl jag det att du blir smått irriterad då.

  nr. 3. Undrar ibland vad alla dessa undergörande rengöringsmedel innehåller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, riktigt gott! Kan rekommenderas, säkert gott till fisk.

   Jag undrar också det men tittar man på det där så är det mest en massa alkoholer. Det ska i alla fall inte vara farligt att få på händerna vilket är mer än vad man kan säga om MYRR och liknande preparat.

   Radera
 5. Jaså, är bostongurka ett svenskt påfund? Det har jag aldrig tänkt på. Äter det iofs inte så ofta. Mina kollegor med utländsk bakgrund brukar däremot kommentera sånt som de tycker är väldigt svenskt (och lite underligt) som smörgåstårta, pizzasallad, vaniljsås och annat, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen var det någon smart en på Félix som kom på att man kunde göra något av gurkändarna man skar bort, de som inte blev skivor. Det komiska var att när jag gjorde min bostongurka skar jag bort ändarna och kastade!

   Radera
 6. ÅÅhhh ... såå gott! Hemgjord bostongurka gjorde jag alltid förr - på den tiden jag hade egen gurka var det ett måste. Saltgurka, ättiksgurka, syltad gurka ... och bostongurka! Det var då det ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så mycket gott man kan göra med en gurka! Min mormor brukade göra pressgurka och guuuu så gott det var! Jag kan också göra pressgurka men mormors ... Hon kunde det där med att laga mat, hon!

   Radera
 7. Den svenska bostongurkan brukar dyka upp som kuggfråga i korsord och frågesporter, har jag för mig. Gott, men inlagd smörgåsgurka är ännu godare! Och har du testat syltad pumpa? Skitgott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, smörgåsgurka är godare men de är ju inte helt lika. Jag har för mig att jag syltade pumpa själv en gång. Gott men tveksam om jag gör igen, var bara jag som åt. :D

   Radera