tisdag 18 juni 2019

Nytt spanskt körkort del 4 - Besöket på Jefatura de Tráfico

Så var det äntligen dags att åka till Jefatura Provincial de Trafico i Malaga, på tiden vi hade bokat. I en mapp hade vi alla dokument och läkarintyg.


Vi hade tur, vi hittade en parkeringsplats bara några hundra meter ifrån den mycket konstiga byggnaden. Det känns lite öststat över det hela ...


Inne i byggnaden var det samma system som på en bilbesiktning: för att ankomstregistrera sig knappar man in sitt DNI eller NIE istället för bilregistreringsnummer.

Sedan var det bara att slå sig ned och vänta medan man nummer plingade upp på skyltarna i taket. Det satt lappar uppe som informerade om att numren kan komma upp slumpmässigt, inte nödvändigtvis i nummerordning. Logiskt ...


Så var det vår tur att lämna in mannen mins papper, en inte så lång stund efter den utsatta tiden. Vi hade samlat ihop allt som vi blivit tillsagda men tydligen inte riktigt allt ... Kvinnan på läkarmottagningen hade sagt att vi behövde inte ta med någonting, bara identifiera oss. Lite tveksam till det hade jag innan dock fyllt i blanketten så jag tog med den utfall att. Vad vi inte hade med var foto. Vi hade ju förstått det som att fotot tagits vid läkarbesöket. Men nej, det var tydligen inte så.

Från en av de auktoriserade läkarklinikernas hemsidor där det står vad man ska göra.
Ungefär "Det är inte nödvändigt att ta med foto, det tas på kliniken".
Jo pyttsan! Inte om man ska förnya ett svenskt, bara om det är spanskt.

Skit också! Tänk att man inte lär sig, inte lita på vad alla säger!

Men det löste sig lite grann ändå. Mannen bakom luckan förklarade tålmodigt att nu kommer de att skicka in ansökan till Sverige för att verifiera uppgifterna och om en vecka ungefär så kommer mannen min att få en kallelse via e-mail och då kan fotot tas med.
- Sedan kan det dock ta lite tid, det kan ta några månader innan körkortet kommer, sa mannen bakom luckan medan han stämplade en kopia på blanketten jag haft med och lämnade den tillbaka tillsammans med körkort, ID-kort och den gröna NIE-lappen.
- Va!? Men körkortet går ju ut om ett par dagar. Jag trodde jag dessutom skulle få ett temporärt på en gång.
- Nej, först måste det bekräftas. Det tar extra tid just nu för Brexit ...
- Så vad gör jag då?
- Ja, du kan ju ha papperet i bilen, kanske det fungerar i fall du blir stoppad, sa mannen bakom luckan.

Kan säga att vi var inte särskilt lyckliga när vi gick därifrån. Visst, vi skulle inte ha gjort detta riktigt så sent men annat tog vår uppmärksamhet och vi levde dessutom i villfarelsen att det skulle ta några veckor, inte månader. Det var ju vad vi hade hört ... J-a Brexit, liksom!

Skit också! Man ska inte lyssna på vad alla säger!

Så det var ju bara att åka hem och sätta sig och vänta en vecka i alla fall. Under tiden får väl jag köra, tur att jag är van vid att köra i Spanien!

🚗🚗🚗

Som ni ser så skyller de den långa handläggningstiden på Brexit. Men när jag skrev del 1 i den här serien så länkade Ama de Casa till när de skulle skaffa spanska körkort. Och jag kan ju bara undra: var Brexit på gång då med?

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

10 kommentarer:

 1. Ojojoj ... tålamodsprövande procedur detta!
  Vi ska in till Trafikverkets förarprovskontor i Norrköping idag - Lasse behöver förnya sitt körkort - och då åker vi dit för fotografering. Skickar sen in underlaget med foto och inom någon vecka så kommer förhoppningsvis det nya. Hoppas inte Brexit ställer till det här också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förnya ett svenskt körkort i Sverige eller ett spanskt i Spanien är lätt (tror det är det i Spanien i alla fall, det jag läst mig till) men problemet är när man ska byta från svenskt till spanskt. Och tror inte att det är en veckas väntan på att få byta från spanskt till svenskt heller ...

   Haha, Brexit borde inte ställa till det för er! Men man vet aldrig, det har man ju lärt sig.

   Radera
 2. Ja jösses... Alltid är det nåt man inte visste att man behövde ha med. Vi brukar ha med hela pärmen med "blandade viktiga dokument" men ibland hjälper inte ens det. Rätt vad det var så skulle dom vid ett tillfälle ha ett äktenskapsbevis också, den var vi inte beredda på... Kanske bäst att klämma in ett par foton i den pärmen också om-utifall-att.

  Det där med "slumpvis nummerordning" har drabbat oss också, på vårdcentralen. Fast där beror det sannolikt på hur pass akut dom anser att åkomman är.
  Även på bilprovningen finns det en VIP-kö. Antar att den är för dom som varit förutseende och ute i god tid och bokat tid på nätet. Kanske den slumpen som ni råkade ut för kan bero på nåt liknande?

  Haha! Brexit har nog pågått längre än vad vi alla vet om :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi brukar väl ta med den också men i det här fallet hade det inte hjälpt, inga foton. Att de inte har en fotoautomat på stället, jag menar de står ju lite här och där på de mest konstiga ställena. Här vore det ju lämpligt.

   Om nummeroordningen så är det säkert för att folk såg att det var många nummer kvar så då gick de ut och rökte eller tog sig en kaffe på caféet en bit bort - och missade tiden och så blir det spanskt rabalder. :D

   Radera
 3. Är glad jag slipper detta meckande. Hade helt klart gjort som Ama och Anders. Låtit någon ta hand om det hela. Visserligen hade jag då missat spänningen i det hela. Men det hade inte gjort mig något. Inte alls. Lycka till! Och ni är ju å andra sidan flera erfarenheter rikare. Med eller utan Brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, viss spänning vill man inte uppleva! Roligare i en film eller bok, om man säger så.

   Radera
 4. Nej, fy f****n! Anade nästan att det skulle bli en följetong den här gången också. Den spanska byråkratin är helt otrolig. Dessutom förstår jag inte hänvisningen till Brexit i det här fallet. Trodde din man var antingen från Serbien eller Sverige (kanske dubbla medborgarskap...), så vad har dessa länder med Brexit att göra?????
  Väntar med spänning på fortsättningen, som både du och din man helst skulle velat vara utan antar jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att göra följetonger här i Spanien om man vill. :D
   Medborgarskap har inget med detta att göra, han har ju svenskt körkort som ska bytas till spanskt. Och så har vi då alla britter här som också ska byta till spanskt innan det blir för Brexit-sent. Så på DGT säger de sig vara försenade just för att det är så många britter som nu ansöker.

   Ja, jättespännande ... Suck.

   Radera
 5. Ja, göra det krångligt kan de. T o m krångligare där än här i UK och här kan de ju skylla på Brexit på riktigt! Antingen det gäller det eller inte.
  Regn här, tror jag drar till Spanien snart!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen var det väl inte jefatura som krånglade till det, det var läkarmottagningarnas information. Borde påpeka det men vad hjälper väl det?!

   Du är varmt välkommen ned till sol, värme, blåst och torka. I går var det över 30 grader men det ska tydligen vara lite svalar i helgen.

   Radera