fredag 7 juni 2019

Mina bokmärken - nr 5: Åre

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 5


När jag var 9 år hyrde pappa via sitt jobb en fjällstuga i Duved för första gången. Hela familjen kastades in i slalomvärlden - mina bröder är kvar i den, jag lämnade den i Chamonix 1987.

När vi åkte till de svenska fjällen då i början av vår slalomtid var Duved och Åre ganska sömnigt. Jag tror inte det är ett epitet som passar nu, jag skulle antagligen inte alls känna igen mig. Men det gör inget, jag har mina minnen och det är roligt med detta bokmärket i skinn som blir en påminnelse om våra resor dit. Det präglade i guld visar Åre Gamla kyrka, Åreskutan, kabinbanan och Jämtlands landskapsblomma brunkulla.

Det där bokmärket, det köpte jag i en souvenirbutik de hade och jag minns att de hade fina saker där, riktiga hantverk. Tror mamma köpte något dyrt tyg där också. På baksidan har jag med bläckpenna skrivit -84 så det var en av de sista resorna vi gjorde.

Wahlströms ungdomsböcker av Thea Oljelund
Bild lånad från Tradera

Många böcker lästes, minns att jag något av de första åren låg där i översängen i furu - allt var i furu - och läste om spöket Glufs medan lillebror låg i underslafen och skrattade åt Katten Gustaf eller någon annan seriefigur. Jag älskade de där Spöket-böckerna! Såg nu att de finns att köpa fortfarande och att man även kan läsa på dem på Storytel. Så är du - eller mer troligt någon i din omgivning - kring 9 år kan jag rekommendera dem. Minns att de var spännande och roliga.

Undrar om jag fortfarande skulle tycka det ...

📙

Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan och Mösstanten.

17 kommentarer:

 1. Jag tillhör nog de som stoppar det som finns till hands mellan sidorna i boken jag läser... Visst är det kul att minnas de där böckerna man läste som liten, och jag brukar också fundera lite på vad jag skulle tycka idag, eller om de skulle hålla för läsning av barn och ungdomar idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker har jag läst om och visst håller de! För mig. Många av dem har jag ju läst för sonen och han har också tyckt om dem.

   Radera
 2. Vilket härligt minne med det där bokmärket! Jag slök också Wahlströms ungdomsböcker, men inte om spöket Glufs, den figuren har jag missat.

  För min del blev kvar i slalomsvängen (kasa-svängen), fast i år är det första gången på jag vet inte HUR många år som det inte blev nån skidåkning. Men det var nära... Skid- och båtgänget hade placerat sig i spanska Pyrenéerna för årets skidvecka och vi hade tänkt bila dit upp. Sen kom det en operation och sabbade dom planerna totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite därför som jag hoppade på det här med bokmärken, inte bara visa vad jag har där mellan sidorna utan även berätta lite om det, något relaterat eller helt enkelt om mig.

   Om Spöket-böckerna så kan det vara så att när de kom ut så var du inte i den åldern. Det är ju ofta så det är, man missar barn- och ungdomsböcker för man har "fel" ålder, man är något ät äldre och har gått vidare till nästa åldersklass i bokvärlden.

   Ja, dina dumma operationer. Men det är slut med dem nu! Tummar och tår hålls.

   Radera
 3. Det var ett fint bokmärke och ett fint minne! Själv har jag aldrig åkt slalom i hela mitt liv, men i Åre har jag varit - på sommaren :) Skidor på längden har jag däremot åkt - och tolkade gärna bakom en häst i full fart :)
  Wahlströms ungdomsböcker slukade jag ständigt - men nästan bara hästböcker!

  Svar: Ja, det är tovsippa - jag är väldigt förtjust i dem - och plantorna är friskt gröna även efter blomningen. just vid frösättning kan de se lite skräpiga ut, men inte annars.
  Jag odlade en massa både blommor och grönsaker förr, men numer nästan inget! Som sagt ... det var tider det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På längden åkte vi väl också några gånger, attans jobbigt! Men ganska mysigt. Minns min j-a skida som sprack itu mitt under bindningen hela tiden, trots att pappa försökte laga. Värdelöst!

   Hästgrejen har inte varit min grej, direkt. Läst någon enstaka bok. Tror jag.

   Radera
 4. Vilket fin minne från Åre med detta bokmärke. Och inte bara Åre och skidåkningen utan även allt det andra har du med dig.
  Åre och Duved har jag besökt en hel del men sömningt är det inte numer. Första gången jag var där var redan i början av 60-talet och senast var nog i början av 2000-talet- Men Alperna med Italien, Frankrike , Österrike och Schweiz tog över redan i början av 70-talet. Fortfarande åker jag en del utför och skulle vilja göra det än mer.
  Spöketböckerna känner jag inte igen men har läst mycket annat från Wahlström. Många hästböcker och så Kitty och Femböcker när jag var i 10 årsåldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har nog ändrats en hel del! Vet att det gjorde så bara under de år vi åkte dit. Många minnen jag inte vill vara utan! Tack till mina föräldrar och lillebror som jag hasade runt i backarna med! Många svordomar och många skratt!

   En del Kittyböcker har jag läst och så klart en del av Fem-böckerna (som jag faktiskt har som epub nu!). Jag tror att du - precis som Ama - inte var i riktigt rätt ålder när de kom ut. Kanske är det något för barnbarnen? Kan förresten rekommendera Dalslandsdeckarna till barnbarnen, sonen älskade dem, riktigt bra skrivna!

   Radera
 5. Är impad och aningen överraskad att du har det gamla bokmärket kvar, och att du tagit det med dig till Spanien. Perfekt, för nu kommer det ju väl till pass. Du och jag gav upp våra "skidkarriärer ungefär samtidigt kan jag säga, men jag är ju betydligt äldre än du, så jag stod ut längre;-)

  Katten Gustaf var min hjälte på 1980-talet. Hade alla böcker om honom och när vi var i USA tog jag hem alla böcker som inte fanns att köpa i Sverige.

  Du och jag har lite gemensamt här;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är inte det äldsta bokmärket jag har men möjligen bland dem som av någon orsak hängde med till Spanien. Ja, förutom dem jag visade som nr 1. Tror det var så att jag i hasten vara öste ned en del saker i en sidoficka på en bag. För hast, det var det. I stora mått!
   Min lillebror älskade katten Gustaf! Jag gillade honom med men inte som min lillebror! Vi trodde han hade en kompis på rummet men nej, lillebror låg i sängen och skrattade högt när han läste böckerna! Det kommer jag aldrig att glömma!

   Radera
 6. trevligt minne, mitt är från en resa:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/bokmarke-av-metall.html

  SvaraRadera
 7. Fint bokmärke. Men Åre klarar jag mig utan. Jag var hopplös som skidåkare och gjorde slut med fjällen för rätt länge sen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väl OK som slalomåkare men sedan prioriterar man andra saker och så läggs det på hyllan.

   Radera
 8. Det är härligt med bokmärken som är tätt förknoppade med minnen.

  SvaraRadera
 9. Ett fint minne från era skidresor. Det måste vara roligt att ha.

  SvaraRadera