onsdag 11 februari 2015

Jordgubbe som jordgubbe?

Finns det något som doftar lika gott som en skål med jordgubbar, tro? Och varje år lockas man att köpa "de där spanska som inte smakar något" för man hoppas och tror att den här gången så kommer det att smaka mer! Och så är de ju rätt vackra där på tårtan...

Den senaste tiden har den spanska varianten börjat dyka upp mer i butikerna här i Spanien och nej, jag kan inte motstå dem även om de tyvärr är rätt smaklösa - varje gång! Men de är stora och vackra och med lite (vanilj-)socker smakar de mer. Och de smakar ju ändå jordgubbar...

Vitlöken till höger är rätt stor, dessutom!
Igår stod jag och noppade några. Jag konstaterade att foderbladen ser inte alls ut som de jag är van vid på de svenska, dessutom sitter ju kronbladen kvar! Jag tittade då på påsen som omslöt förpackningen. Det står fresón på den. Men jordgubbar heter ju fresa på spanska. Vad är nu detta? Kan det vara så att det är något annat...?

Google-google-google...

Fragaria är det vetenskapliga namnet på jordgubbar, eller egentligen smultronsläktet, och som man hör på namnet doftar den (t ex fragrance på engelska). Jordgubben är en hybrid och kommer ursprungligen ifrån smultron (fresas silvestres på spanska) och låter man jordgubbsförökningen vara ifred i trädgårdslandet kommer den till slut att återgå till ett "smultronliknande" stadie. Det har jag själv sett hända, för var kom annars alla smultron i jordgubbslandet ifrån? Tror inte att fåglarna är så snälla att de riktar in sig på att så smultron bland jordgubbarna endast.

Att få hela det vetenskapliga namnet på fresa och fresón har jag gett upp på nu för "alla" säger olika. Vissa säger att de båda är från samma art (Fragaria x ananassa) medan andra säger att de är från olika så därom får andra lärda tvista. De gubbar som de i Spanien kallar för el fresón (kallas för jordgubbe de med) verkar i alla fall vara en framkultiverad sort som får en större och blankare frukt medan våra "svenska jordgubbar" då är mindre, rödare i köttet samt doftar och smakar mer. Genetiskt är det också skillnad där el fresón är oktoploid (har åtta uppsättningar kromosomer)  och är därmed mer tålig än den "svenska" som är diploid (har två uppsättningar kromosomer).

Herre jisses! Skulle bara kolla upp vad skillnaden var och här sitter jag och läser/skriver om kromosomer!

Så vad lär vi oss av detta? Att störst inte alltid är bäst? Att kvantitet inte alltid är bäst?Inga nyheter, egentligen.

I alla fall är vanliga jordgubbar - som även odlas i Spanien men är svårare att hitta i butikerna - godare än fresón. Får väl helt enkelt plantera några egna vad det lider!

2 kommentarer:

  1. Jag planterade jordgubbar när vi bodde i byn och hade en liten patio. Plantorna vissnade. Vet inte om det var för värmen eller för att katten jämt la sig och sov på dem.
    Spanska affärsjordgubbar är hopplöst smaklösa. Jag har fått berättat för mig av en biolog att det är för att de inte gillar det spanska klimatet. Det svenska däremot är perfekt. Plantorna måste ha kyla på vintern, så därför körs de spanska plantorna bland annat till Polen för att övervintra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter ju det, köra plantor till Polen!

      Jag har hört någon gång att de svenska blir så söta och goda för att vi har så långa ljusa nätter. Om det stämmer vet jag inte, det är mycket man hör...

      Har du sett en katt lyriskt och frenetiskt rulla sig i kantnepeta (kattmynta)? Där kan du snacka om platt planta sedan!

      Radera