söndag 9 augusti 2015

Om värmen, vinden och solen

Costa del Sol.

Solkusten, med ca 300 dagars sol varje år!

Fast det är klart, det beror ju på alldeles vilken källa man ska lita till. Har läst 3000 soltimmar och jag har läst 300 soltimmar. Fast i det senare fallet är det nog någon som blandat ihop dagar och timmar. Det är ju inte så lätt alla gånger, kan man konstatera.

Visste ni förresten att tidigare så kallades Costa del Sol inte alls något så insmickrande som Solkusten! Det kallades förut för Costa del Viento, Vindkusten. Men någon inom hotellbranchen kom på att det är ju attans soligt här så om man presenterar det lite trevligare så kommer det kanske lite mer turister! Och charterturister är ju som en fårskock och följer efter det får som bräker högst: So-hoool! So-hoool! Så här på Solkusten är det nu knökfullt med turister som njuter av sol, vind och vatten. Och alkohol.

Men vad jag egentligen skulle komma till var att solen har de senaste dagarna så lustigt lyst med sin frånvaro. Eller, jo, den finns ju där uppe men emellan oss och solen är det ett rätt tjockt lager med fuktighet i form av moln eller dis. Det har till och med kommit några droppar väta uppifrån! Inte så mycket att det blir svalkande vått utan bara så pass att det blir sandigt.

Men det är faktiskt rätt skönt! Lite paus ifrån de brännande solstrålarna. Men å andra sidan så innebär ju inte det någon svalka och det innebär ju heller inte att man kan fläka ut sig utan solskydd på stranden. Nej, det är fortfarande 35 grader, det är ca 60 % luftfuktighet och solen tar så innibaljan på den som klantar sig med sololjan och låg SPF.

Och sedan är man ju så där lite lustig. Vår lilla pool (som jag mellan tummen och några fingrar räknat ut rymmer knappa 28 kubikmeter vatten) ligger på ca 30 grader. Hur i hela friden kan man tycka att det är kallt, eller ialla fall svalkande, att bada i detta? Det är väl det man in Sverige kallar för ett värmande bad?

Om en och en halv vecka åker jag och sonen till Estocolmo. Undrar hur vi kommer att uppleva det!? 25 grader såg jag att det var just nu. Hutter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar