söndag 30 augusti 2015

Tom Tits Experiment

Den andra dagen i Sverige veks åt sonen: han ville så gärna göra ett återbesök på Tom Tits Experiment i Södertälje.

Han har varit där några gånger med mina föräldrar men jag har aldrig varit där, det fanns inte när jag var liten. Så jag var riktigt nyfiken på det hela, har hört så mycket om det genom åren!

Det var riktigt kul! Jag gillar att se hur saker fungerar, gillar att försöka förstå hur allt hänger ihop. Och det är lite lättare att förstå hävstångsprincipen om man själv får hänga i snören i stället för att se det på bild i en bok. För det är det som Tom Tit går ut på: man ska själv få peta, vrida, röra, snurra, kasta, veva, ösa... Och vi hade faktiskt lite tur också för det var mestadels väldigt folktomt, skolorna i Sverige hade ju börjat några dagar innan. Och ett sagolikt väder bjöd Sverige på!

Vi åt dessutom lunch där, något som sonen pratat lite lyriskt om innan. De har nämligen en lunchbuffé och man får äta hur många pannkakor man vill! Samt allt det andra de hade där. Och jag blev riktigt glatt överraskad! Maten höll en hög kvalité, grönsakerna var fräscha, rörorna mumsiga, det fanns flera varmrätter att välja bland, soppa, olika goda bröd... Den dagen hade de en köttfärslimpa med soltorkade tomater som var jättegod! Jag har kontaktat dem och bett om receptet, vi får väl se hur det går... Och vet ni, är man hungrig så kan man välja att gå dit och bara äta lunch och inte betala inträdet!

Väldigt mätta i magen gick vi på upptäcktsfärd utomhus. De har en stor blomstrande park med aktiviteter och vi vaskade guld, åkte Fritt Fall, gick balansgång, hängde i rep, stod i blåsten från en stor fläkt, tittade på näckrosor, gick en labyrint, åkte rutschkana...
Mycket gjorde vi och mycket testades, däremot inte denna!


Hur häftig som helst! Det finns tydligen fem olika program och jag misstänker att det där var "värstingen". Såg en som var lite lugnare och där de inte alls åkte uppochned.

Men ska jag säga något negativt så är det att vissa aktiviteter inte var öppna (kolla deras program innan!), vi kände ibland att vi velat veta mer om vissa stationer för vi förstod inte riktigt vad som var avsikten. Dessutom var underhållet på en del ställen lite sådär... Vi förstår att slitaget är enormt med ungar som rusar runt hysteriskt men det kändes ändå som att med relativt enkla medel hade de kunnat fixa läckan i vattenröret, rensat bort lite skräp så vattnet rann som det skulle mm. det var mest utomhusdelen som behövde översyn. Kanske de fixar det nu när det blir svalare ute.

Trots det: roligt hade vi haft, allihop! Och väl värt ett besök för den nyfikne. Eller för den som man vill väcka nyfikenheten hos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar