onsdag 28 december 2016

Rondell nr 5 - El Pueblo de Torremolinos

Den här rondellen ligger alldeles intill den sportanläggning där sonen går på judo. I mitten är en fontän och på kvällen när man åker hem i mörkret är vattnet belyst. Den är då otroligt vacker! Att fota den i skymningsljus var kanske inte det bästa men det är då jag är där.


Rondellen är belägen alldeles intill föreläsningssalen Auditorio Municipal Príncipe de Asturias, på torget utanför hålls marknader. Det är en plats med mycket liv och rörelse även om det inte är mitt i centrala Torremolinos.


Tyvärr kan jag inte se vad det står på den gamla kvarnstenen. Och jag vågade inte hoppa över staketet för att komma närmare.
 
El Pueblo de Torremolinos, en Homenaje a la Constitucion Española y la Bandera
Torremolinos 6 de Diciembre 2015

Plaketten som sitter på flaggstångens fot är kritiserad. Den har 19 ord och det ska tydligen finnas hela 8 språkliga fel! Till exempel så ska det inte vara versaler mitt i meningen, de saknas ett a framför la Bandera, det ska vara ett kommatecken efter Torremolinos. Dessutom ska det inte vara citationstecken. David Tejeiro, Izquierda Unidas talesman i kommunen, har bett om en ändring av skylten men än har det inte hänt något. Om det någonsin kommer hända.


Med välansade buxbomsbuskar står det TORREMOLINOS runt den fina fontänen som just nu var avstängd. Välskött och prydligt! Och en väldigt vacker cirkulationsplats av klassisk modell.


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida del Real/Calle Pedro Navarro Bruna/Calle Periodista Federico Alba
Ort: Torremolinos
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

14 kommentarer:

 1. En fin och ganska så konventionell rondell som kräver en del underhåll. Å eftersom spanjorerna älskar att klippa och kratta i sina anläggningar så är den här platsen ju idealisk;-)
  Men att lyckas med åtta språkliga fel på 19 ord borde vara rekord. Korrläsning innan hade varit en bra idé här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, en konventionell rondell i Spanien är det nog allt. I stadsmiljö. Men den är väl värd att visa, tycker jag.

   Plakettfadäsen ser jag bara som en bonus i sammanhanget! :)

   Jag, snäll? Nä, det kan man inte anklaga mig för!

   Radera
 2. Vad roligt att den här rondellen är med. Den har jag passerat ett par gånger, men jag har inte stannat och tittat närmare på inskriptioner eller stenar.
  Rondellen är fin och med mycket grönt och vackra växter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att du vet vilken den är, hoppas jag gjorde den rättvisa!

   Radera
 3. Den cirkulationsplatsen gillar jag skarpt. Den där plaketten ska så klart aldrig bytas ut. Den är ju rondellens själ, dess personlighet, det som gör den vida omtalad. Vem kommer ihåg en lagom perfektionist?
  För väl ändå att buxbom- TORREMOLINOS är rättstavat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den plaketten var ju för mig en bonus. Men hade jag varit inblandad i rondellens utformning eller något, då hade jag fått några extra gråa hår!

   Radera
 4. Känner igen rondellen,men har aldrig tittat närmare.
  Ganska roligt det där med felstavningarna och ganska typiskt spanskt att inget blir gjort åt det.
  Jag är inte så långt från dej nu, i Elviria.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Spanien, Lena! Och god fortsättning.

   Radera
 5. Hej! Jag sitter hemma i gråmulet Sverige utan snö och fixar med min blogg som legat i träda flera år. Fick då av en slump fram din blogg som jag tycker är så spännande. Hoppas du inte har nåt emot att jag följer den. Min son/sonhustru är i Elviria för tillfället. De hyr där 6-7 månader om året. Deras lilla Griffon stortrivs att springa på stranden i lagon värme. Själv har jag och min särbo varit flera gånger i centrala Marbella och gillar hela området. I höstas när vi var där besökte vi även fungerola och där liksom väl de flesta ställen längs solkusten är topp enligt mig! Du får gärna titta in i min blogg med adress vonnevardag.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vonne!

   Välkommen hit, du får väldigt gärna följa, det är så roligt!

   Radera
 6. Troligtvis har vi passerat denna rondell men när min man kör ska man vara glad att man ser något sevärt överhuvudtaget. De kallade honom för blyfot i Holland...
  En mycket välvårdad rondell och man kan även urskilja bokstäverna
  "Torremolinos " Otroligt att de har lyckats att göra 8 stavfel på en skylt som ska synas för allmänheten. God fortsättning 🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm... Han kanske ska byta skodon, din man? Så ni hinner se något, menar jag.

   God fortsättning, Bigge!

   Radera

 7. Väldigt runt och fint! :D)

  Gott slut och gott nytt år 2017

  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var i alla fall rund! Och fin!

   God fortsättning!

   Radera