fredag 12 juli 2019

Mina bokmärken - nr 10: Mun- och fotmålarna

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 10

Mamma skickade mig ett kuvert med diverse papper adresserade till mig i Sverige. Som en bonus hade hon stoppat med ett bokmärke med en kram på baksidan, hon har ju läst alla inläggen jag gjort tidigare.


Det här bokmärket vet jag att BP också har visat men jag tycker faktiskt att det är värt att visa igen. Minns att hon var lagom imponerad över motivet men jag är faktiskt djupt imponerad! Som mannen min sa när jag visade honom bokmärket:
- Det där skulle jag inte ens komma i närheten av med höger hand!

Jag ska då tillägga att mannen min är attans duktig på att teckna! Och då menar jag DUKTIG! Versaler och fetstil! Någon dag ska jag tillägna honom ett eget inlägg. Med hans tillåtelse, så klart.

Bokmärket är efter ett original som är målat med foten av María Torcoroma Arévalo Bayona i Venezuela. Hon föddes 1982 utan armar som så många andra barn på grund av medicin som modern tog under graviditeten. Maria är medlem i Venezuelas APBP, La Asociación de Pintores con la Boca y con el Pie, Mun- och fotmålarna. Vad jag inte visste var att det är faktiskt inte en välgörenhetsorganisation utan en "hjälp till självhjälpsförening". Föreningen bildades i mitten av 1950-taler i Liechtenstein av sex konstnärer från olika länder (varav en var svensk) och är i dag verksam i 70 länder och med ungefär 800 målare antagna.

Att antas av Mun- och Fotmålarna innebär för konstnären att den kan få en inkomst (ca 400000 SEK per år livet ut som fullt antagen medlem). Mun- och fotmålarna delar även ut stipendier och hjälper andra svårt handikappade att visa möjligheter i livet även med ett stora handikapp. Från deras hemsida: av intäkterna från försäljning av deras medlemmarnas verk och produkter går "73,34% till Medlemmar och Stipendiater i form av lön, stipendier, reserver och avsättningar, 22,26% till utställningar, möten, reklam, trycksaker och förlagsverksamhet och 4,4% till administration" (år 2006/2007).

Får du ett utskick i din brevlåda är det frivilligt att betala för korten som du får behålla. Har du inte betalat för utskick under två år tas du bort i från listan. Men det finns väl värre saker man kan lägga pengarna på  ....

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa.

25 kommentarer:

 1. Helt fantastiskt att man kan måla så utan att använda händerna. Ja, även med händerna i behåll så är det verkligen en bedrift!
  Gissar att motivet är Angels falls i Venezuela eftersom konstnären är från det landet. Dit har jag länge velat åka. Dom röda arorna är otroligt fina även dom :-)

  När jag var fem år så var vi på Teneriffa i tre månader. I en av grannlägenheterna bodde det en kille som målade tavlor med munnen. Det är ett av mina tidigaste barndomsminnen - jag var otroligt impad att han kunde göra såna fina grejer utan armar! Mamma fick en tavla av honom - den hänger nu hos min bror :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannen min berättade att när han i ungdomen tränade karate var det en tjej med i gruppen och han var helt fascinerad över att hon satte sig på golvet och knöt bältet med tårna! Det ska ju knytas på ett speciellt sätt också för att sitta på plats, hålla under utövandet.

   (Tycker det är lite "roligt" för karate ska ju tydligen betyda tom eller öppen hand.)

   Radera
  2. Och ja, det ser ut att vara Angels Falls.

   Radera
  3. Glömde skriva att tjejen i karategruppen inte hade armar, ser jag nu.

   Radera
 2. Jag är imponerad av hur det ens går att få till dessa motiv utan armar. Och precis som Ama tycker jag det påminner om Angels Falls i Venezuela. Är ju ett väldigt omtyckt motiv av många konstnärer. Och att stödja dem är ju ett gott ändamål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt fascinerande hur kroppen kan kompensera!

   Radera
 3. Kul att din mamma läser din blogg och levererar "bloggfoder" i form av bokmärken till dig.
  Vill bara klargöra att jag absolut inte förringar den otroliga skickligheten att måla detta "bokmärke". Jag gillar bara inte motivet. Inte mitt stuk helt enkelt.
  Käner väl till Mun- och fotmålarnas bakgrund. Det är just därför att jag i minst 20 års tid köpt Mun- och fotmålarnas "jul-kit", och i år köpte jag ju också deras "sommar-kit". Beundrar och gillar deras "affärsidé skarpt!

  Tusen tack för länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar och vet att varken arorna eller de asiatiska motiven är din grej, riktigt. :D

   För många herrans år sedan fick jag en bunt av de där julkorten de sänder ut men de var så fasansfullt fula och dåliga så jag kunde inte ens skicka dem som en julhälsning! Kanske gjorde de ett försök med nybörjare eller något ... :D

   Radera
 4. Tack, det där var mycket jag inte hade en aning om när det kommer till mun- och fot-målare, som verkligen är ofattbart skickliga. Höjer värdet på det där bokmärket om du frågar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser så mycket intressant man får reda på för att man får ett bokmärke! Det var mycket jag inte heller visste.

   Radera
 5. Intressant inlägg om dessa fantastiska konstnärer! Otroligt att kunna göra så vackra saker med mun eller fot ...
  Jag använder mig också av bokmärken och har några från dem också - brukar köpa deras julkort ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är helt fascinerad över detta. Det är tydligen väldigt jobbigt för dem också för det är ju inte en naturlig ställning för kroppen. Ofta orkar de inte hålla på längre stunder för det börjar till exempel krampa.

   Radera
 6. Intressant info om dessa skickliga konstnärer. Ett jättefint bokmärke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var intressant att få veta lite mer om dem.

   Radera
 7. Väldigt imponerad av motiv och organisationen. Som du säger finns det värre saker att lägga pengar på. Såsom föreningar som stoppar pengarna i egen ficka÷((Jag har tagit mig i kragen och köpt ett bokmärke som souvenir i Cambridge. Gå in och kolla min blogg÷)))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många föreningar verkar ha en tendens till att pengarna går till annat än det avsedda. Fast det beror väl på perspektivet. ;)

   Kul att du inspirerats till att köpa ett bokmärke som minne! Fint var det också!

   Radera
  2. Tänk att inte hotell har bokmärken som minnen/souvenirer. Tänk alla böcker som läses just på hotell och tänk vilket bra minne man skulle få med sig.

   Radera
  3. Du det vore en bra idé
   Däremot kan man som hotellgäst lämna sin bok i samlingen så ställs den i bokhyllan till andra bokmalar som kommer=)

   Radera
 8. riktigt vackert motiv, svårt att måla med munnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste vara supersvårt! Jag får ju inte ens till det med handen.

   Radera
 9. Tack för informationen om mun- och fotmålarna. Där lärde jag mig en del. Fantastiskt att kunna måla så med fötterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt fantastiskt. Och vilket stöd de måste få, inte bara ekonomiskt.

   Radera
 10. Du vet vad det är för dag, va? ;-)

  Ha en fin kväller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, håller just på att leta efter godispåsen!

   Radera
 11. Intressant bakgrund för det bokmärket!

  SvaraRadera