fredag 26 juli 2019

Mina bokmärken - nr 12: Art Deco

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 12


Det här bokmärket undrar jag om det inte har kommit med någon gång i en bokklubb eller liknande. Jag har haft det länge, minns att det låg i den lilla diminutiva byrån på nattygsbordet i mitt flickrum. Ja, när det inte var instoppat mellan sidorna på en bok så klart.

Det är ganska intetsägande men det är snyggt! Lite Art Deco kanske med sitt guldiga strikta mönster på det svarta skinnet?

Art Deco uppstod i Frankrike strax före Första Världskriget och hade sin glasperiod fram till Andra Världskriget. Det var en design som kom att genomsyra det mesta i samhället: mönster på tyger, byggnader, möbler, dammsugare, kläder ... Allt! Men vad är det? Egentligen?

Bild lånad från artsy.net

Namnet Art Deco är en förkortning av franskans Arts Décoratifs, dekorativ konst. Det speciella för perioden var att ganska strama geometriska mönster kombinerades med konsthantverk och material av hög kvalitet. Art Deco stod för rikedom och lyx, ett överflöd och tron på framtidens teknologiska utveckling.

Vill ni se vackra Art Deco-byggnader kan jag rekommendera en titt på Architectural Digests hemsida!

Jag tycker att det mesta ur den stilen är riktigt snyggt, gillar det strama och rena. Och svart och guld är ju sällan fel!

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa.

15 kommentarer:

 1. Är inte all konst tänkt att vara dekorativ, egentligen? I alla fall från skaparens synvinkel ;-)

  Jag är impad att du har så många bokmärken kvar och med dig till Spanien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte egentligen. Inte om man som jag sätter likhetstecken mellan dekorativ och något som pryder sin plats. Viss konst finns ju för att uppmärksamma något, få en att fundera eller reagera. Eller helt enkelt för att irritera, reta andra till vansinne.

   Ja, jag fattar inte heller hur många jag fick med mig. Mysterium. Borde inte haft något bokmärke egentligen!

   Radera
 2. Det var ett fint bokmärke! Snyggt!

  SvaraRadera
 3. Verkligen ett sobert och snyggt bokmärke. Nästan så man vill ha det i konstböcker eller andra som tar upp "art deco". En stil jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska manligt bokmärke nu när jag tänker efter. Stooor kontrast mot det jag visade förra veckan.

   Radera
 4. Bokmärket gillar jag skarpt, skitsnyggt måste jag säga! Hade dock aldrig förknippat det med Art Deco. Är inte så bra på epoker/perioder (heller), så tack för infon:-) Det jag mest förknippar med Art Deco är byggnaderna i "gamla" Miami Beach i slutet av 1980-talet, och de liknade då varken ditt bokmärke eller motivet på bilden du knyckt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om bokmärket klassas som Art Deco, det är bara jag som tycker det. Art Deco är ju ett ganska vitt begrepp men jag 1920-talet är väl ganska typiskt tycker jag.

   Radera
 5. Stramt och elegant! Den första bilden, det märket du äger, för mig ser det ut som ett armband, men det är väl synvilla.
  Idag visar jag:

  https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/07/bokmarken-vecka-30-fatmomakke.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kanske kunna ha det som armband men då saknas knäppte.

   Radera
 6. Nu är timmen ganska sen såhär på lördagen... Hoppas ni har det bra!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt och funderade på om jag skulle skriva något men kom på att jag inte orkade i dag, jobbig dag både psykiskt och fysiskt eftersom vi röjt lite i huset. Men egentligen har vi det bra.

   Kram

   Radera
  2. Förstår... Jobbigt, såklart. Men skönt att höra det där sista! Kram på dig!

   Radera