tisdag 17 mars 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 12 - Hopp

Varje år så här års brukade det var knökfullt hemma i huset vi hade i Sverige! Var man än vände sig, nog nog fanns det en där!


En liten kruka full med hopp!

För det var vad alla de hundratals små såkrukorna inne i huset stod för:
Hopp om att fröet skulle väckas till liv.
Hopp om att det första hjärtbladet skulle vecklas ut, tätt följt av karaktärsbladet.
Hopp om att den lilla plantan skulle klara omplanteringen i ny fin jord.
Hopp om att den i den nya jorden skulle växa sig stark och frodig.
Och hoppet om en vacker rabatt och stor skörd från landet även denna säsongen!

Ett av fönstren, fyllda med krukor för fröer som skulle gro.
När de tittat upp fick de flytta in under en extralampa
på annat ställe i huset.
Krukväxten som skymtar till vänster är för övrigt en
"Hopp och sprätt" (även Skvätt iväg och Sprätt iväg).

Det stod som sagt sålådor över allt i huset i Sverige. Jag hade i källaren monterat extra belysning på flera lagerhyllor. Ljust men lite svalare, perfekt för att få stadiga plantor av till exempel mer än 15 olika slags tomater. De 20 olika slags chiliplantorna vill stå varmare så de fick stå kvar uppe i boningshuset tills det blev tillräckligt varmt ute i växthuset.


Oj, så mycket fröer jag hade! Mängder! Långa listor noga daterade med fullständiga namn, var jag fått fröerna ifrån, när och hur de skulle planteras, hur lång tid fröerna brukar ta för att gro, hur många som såddes och hur många som grodde. En för varje säsong gjorde jag.

Det roliga var att jag betalade inte så mycket för detta, egentligen. Jag var med i frölistor vilket innebar att man anmälde sig till en lista, ett kuvert fylldes med små fröpåsar - överflödet av köpta fröer eller sådana man samlat själv föregående säsong - och när man fick det tjocka kuvertet fick man plocka ur lika mycket som man la till och och sedan skicka vidare till nästa på listan. Så till kostnaden av portot fick jag mängder med intressanta fröer av både blommor och grönsaker.

Bild lånad från annan deltagare i Frökedjan i forumet på Odla.nu
Jag ser några av mina påsar där!

Att få kuvertet och hälla ut alla påsarna på köksbordet var rena julafton! Så otroligt spännande att se vad som gömde sig där, vilka godisbitar de andra skänkte bort! Jag var lyrisk när dessa frökuvert kom i brevlådan!


Jag var även med i en annan grej som var helt fantastiskt kul: Busfröer! Då var vi några som skickade fröpåsar med samma innehåll till de som var med på tokigheterna. Sedan skulle man gissa på vad det var för något man fått. Gissningarna gjordes från det man fick fröerna, medan de grodde och växte. Det var fantastiskt lärorikt, jag lärde mig att se på fröer på ett annat sätt, fick många små plantor som jag annars aldrig hade kommit i kontakt med.

Gränsen mellan total passion och mani är hårfin, dessutom beror det nog på vem som diagnosticerar. Om man säger så, mannen min och sonen var dödströtta på mig och mina fröer! På mina krukor! Men de stod ändå ut. När vi flyttade tog jag med mig något hundratal fröpåsar, en liten del av det jag samlat på mig. Resten lämnade jag med mamma och pappa som fritt har kunnat använda dem. De lät även passionerade trädgårdsvänner botanisera bland fröerna. Ensam är man sällan!

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

36 kommentarer:

 1. Hahaha! Då har du "bättrat" dig en aning i Spanien måste jag säga. Antar att mannen din och sonen håller med mig. Jag skulle ha blivit helt vansinning, MEN alla är vi olika och har olika hobbyn. Bara att acceptera. Å du är ju bevisligen otroligt duktig på att få fram hur många blommor/plantor/träd som helst. Undrar bara hur du hann med allt detta? För i Sverige jobbade du väl, eller?!

  PS. Kommer det någon rapport om utegångsförbudet snart? Drabbas ert företag? Klarar ni "logistiken"? Fungerar Posten? Får ni överhuvudtaget gå till Posten? Du ser - massvis med frågor som du kan ta upp i ett inlägg. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har "bättrat" mig. Och jo, jag jobbade i Sverige men även om det tog tid så ... Jag hade ingen blogg då! :D

   Jag hade faktisk inte tänkt skriva något om utegångsförbudet och hela faderullan men jag kanske gör det ändå.

   Radera
 2. Jag har inga gröna fingrar alls, men när du berättar om detta låter det ju ändå lite kul! :) Och ja, hur har ni det??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite mani och jag gillar att veta mer-mer-mer!

   Vi har det bra!

   Radera
 3. Kul att läsa om din passion. Förstår att du saknar dina fröer och plantor. Men i Spanien måste det väl vara lättare att odla växter än här hemma? Tänker mycket på alla er svenskar som bor därnere och är i karantän mer eller mindre. Har en god vän som inte kommer hem.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte odlat så mycket här. Det kräver en sablans massa vattnande. Sedan har jag ju haft problem med att det ställe jag gjorde i ordning för att odla på ligger under en tall och i tallen finns det processionslarver ... Läskiga saker, det där!

   Radera
 4. Har ju förstått att fröer och plantor är ett av dina stora intressen. Och visst är det hoppfullt att så och även se vad som kommer upp.
  Vet ju att du odlar en hel del i Spanien också och kanske kan du utöka det hela. Klimatet är ju klart gynnsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vissa tider på året är det klart gynnsamt, som nu.I augusti är det inte lika kul.

   Radera
 5. Jag känner igen mig i din odlingspassion, även om jag aldrig ens varit i närheten av hur mycket du odlade! På den tiden, för ca 20 år sedan fyllde även jag alla fönster i boningshus och gäststugor med odlingar massor med olika tomater och massor med blommor! Nu odlar jag nästan ingenting från frö - inte sånt som måste förkultiveras i alla fall - bara lite fröer direkt på friland - husbil och odling är ingen bra kombo!
  Kul att läsa om ditt stora intresse i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så att man har perioder med det mesta, jag har en tendens till att snöa in mig på vissa saker också! Så det går lite överstyr ... Men att odla är ju i alla fall bra!

   Radera
 6. Oj - jag delar din passion för vårsådden! Men har dragit ner på mängden på senare år. Fyllt på i rabatterna med perenner och minskat på trädgårdslandet. Men så kul när frökatalogerna dyker upp och man får planera för kommande växtsäsong.
  Kul det där med frölistor. Har inte hört talas om dessa. Man får ju en hel del fröer över varje år. Vore bra att kunna dela med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också dragit ned, jag har heller inte lika stora utrymmen här.

   Frökedjorna var suveräna! För precis som du säger så kanske man sår tio fröer och står kvar med 190 i påsen. Jag vet inte om de fortfarande håller på med det på Odla.nu och Allt om Trädgård. Nu har jag ju inte Facebook men det finns säkert möjligheter att skapa liknande företeelser där. Man kan ju även samlas lokalt och byta fröer.

   Radera
 7. Jösses vilken grej! När du gör nåt så går du verkligen in helhjärtat för det :-)
  Jag lyckades en gång få till en hel hög med jättefina petunior som jag kunde sprida ut i hela trädgården. Inspirerad så slog jag till med jättemånga grejer till året där på. Blev ingenting, och på den vägen fortsatte det. Förmodligen blev det aldrig nåt mer av den enkla anledningen att efter första omförsökets misslyckande så gav jag upp :-D Finns plantor att köpa.

  En sån där sprätt iväg hade vi i sovrummet i Sollentuna ett tag. Den fick flytta, för det där klicket när fröerna spratt iväg och landade på trägolvet var himla irriterande när man skulle sova :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag verkar visst ha en tendens till att snöa in mig lite på saker.Jag hade en hopp och sprätt vid fåtöljen till brasan, blev ofta beskjuten! Var det någon som ville ha fröer var det bara att leta i fåtöljen. Kul växt!

   Radera
 8. Roligt med de olika fröutväxlingarna.
  Vilken häftig idé med busfröerna!
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Busfröerna var helt fantastikst roliga! Saknar det!

   Radera
 9. O, så härligt att sitta och hoppas på att allt ska komma upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är härligt! Just nu sitter jag och ser hur det går med krassen jag sådde i går. Gammal påse men jag har hopp!

   Radera
 10. Så underbart att höra om detta. Förstår att man kan bli helt uppfylld. Det är ju liv! Själv har jag aldrig haft denna möjlighet. Har mest bott i lägenhet och sommarstället jag hade var en bergs/naturtomt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns nog värre saker man kan fylla upp livet med! Det blir lite som meditation.

   Radera
 11. Heisann, oj så kul greie. Spennende å leve i det håpet!
  Kansje jeg skal starte å så nå jeg også. Pleier aldri å gjøre det før påske fordi vi drar bort vanligvis i påska og ingen er hjemme for å vannet. Denne påska er det jo "å dra på hytta forbud". Men drivhuset er det ikke håp for, det tok stormkastene for noen uker siden. Det står der nå ribba for vegger! Ha en fin såsesong ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nu! Du får låta växthuset bli en klätterställning för tomater och annat, alla kräver ju inte att det ska vara glas i växthuset för att trivas!

   Radera
 12. Du har då gröna fingrar! Men jag undrar bara hur du hanterar busfrön?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Busfröna planterades som alla andra frön och blev blommor att plantera! Ja, om man ville. Fick fantastiska växter på det sättet. Stor vaxblomma som jag skriver om i inlägget nedan är ett Busfrö. Otroligt intressant frö!
   https://solsomsol.blogspot.com/2016/11/en-valdig-massa-valbehovligt-vatten.html

   Radera
 13. Busfröer låter spännande, förstår att du gillar det.
  Det måste vara jättesvårt att lista ut vilken växt som utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde i början att jag inte skulle klara av en endaste en men vi fick lite ledtrådar sedan också. Men faktum är att man kan lära sig massor! Så någon gång hände det att jag så fort jag öppnade påsen visste vad det var! Då var jag stolt!

   Radera
 14. Men vilken hoppfull tolkning! Knoppar och groddar ger verkligen hopp, hopp om våren, hopp om livet. Kul med busfröna :) Jag odlade mycket när vi bodde i villa. Nu har jag inte plats så nu får det bli lite lagom, lite sallad, gurka, tomat etc för att det är så härligt att kunna skörda. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt givande att se ett frö utvecklas, det är som meditation. Bra att du har hittat ett lagom, jag hade lite svårt att hitta det läget! :D

   Radera
 15. Själv har jag snöat in mig på suckolenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suckulenter är något som jag tittar mer och mer på nu när jag bor i Spanien. De är väldigt fascinerande och vacker, finns så många varianter.

   Radera
 16. Så roligt att läsa om din passion och det där med att byta frön med andra låter kanon. Jag har sått en del tidigare men tappat intresset de senaste åren, när vi skaffade hund så fick de mer uppmärksamhet än plantor 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var helt suveränt att kunna byta frön på det sättet. Det är ju nästan alltid för mycket i påsarna man köper.

   Radera
 17. Fröer skapar hopp, kul tolkning.

  SvaraRadera
 18. Så kul idé med Frökedjan och Busfröna. :-)

  SvaraRadera