lördag 7 mars 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 10

Lördag igen och dags att ställa fram godisskålen från den gångna veckan. Godisbitar med lite fokus på natur är ofta trevligt!


Godisbit nr 1
Vacker solnedgång med överraskande inslag! Jag var vid Carrefour efter att ha lämnat sonen på judo, solen höll på att gå ned på sitt vackraste sätt. Men vad är det för något på taket över parkeringsplatserna?


Jo, där tronade påfåglarna som lever vilt i området. Det var ett tag sedan jag såg dem faktiskt, jag var osäker på om de ens var kvar. Men jodå! Och det gäller att visa upp sig!


Godisbit nr 2
Vacker planta! I rabatten på framsidan har det i alla år kommit upp en massa vackra gröna blad och det är ju trevligt. Men jag har undrat, vad är det för något? Jag har haft mina misstankar men det har ju inte kommit några blommor som har kunnat bekräfta.

Men i dag! I dag såg jag av en händelse att det ju är en blomma där! Och javisst är det en kalla!

Urusel bild men det är taget vid ett fönster med myggnät samt galler (det svarta).
Sedan flög fågeln och kom inte tillbaka.

Godisbit nr 3
Rolig pippi! Jag stod inne och tittade ut över (o)gräsmattan och såg något som bökade runt i (o)gräset vid muren, något brunt. Och randigt? Plötsligt flög den iväg, precis så som en hackspett gör, lite ryckigt liksom.
- Wow! En hackspett har jag inte sett här! tänkte jag och kollade på internet vad det var för en pippi.

Jag skrev "hackspett brun spanien" och tittade på bilderna och se, där var den, hackspetten. Som inte alls var en hackspett! Det var en härfågel, aldrig hört talas om. Tre gånger kom den till gräsmattan, den var lite spattig så den stannade bara korta stunder men jag hann få både sonen och mannen min att se den. Helkul med kammen som den reser upp på huvudet och de randiga vingarna. Och vanlig ska den tydligen vara också.

17 kommentarer:

  1. Naturgodis är alltid trevligt! Tack för fin blandning.
    Verkligen njutbara solnedgångar och roligt att du också fångade en påfågel. Vad gäller härfågeln så känner jag igen den och har sett några i våra trakter i Torrevieja. Visst är den speciell med sin långa näbb och sin kam.
    Och att det var en kalla gissade jag på. Är inte så bra på växter men kallor har jag haft som krukväxter förr.(Innan jag övergick till att bara ha orkidéer)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du har sett härfågeln, den är verkligen säregen.

      Ja, jag trodde att det var en kalla men det kom ju aldrig några blommor! Jorden är nog lite si och så och jag vattnar sällan där. Kan ha med det att göra ...

      Radera
  2. Bilden med påfågeln är en av de bästa bilderna du tagit! WOW säger jag bara. Å inte visste jag att påfåglar lever vilt. WOW!
    Du och dina gröna fingrar:-) Du är som min mamma, som också bara behövde titta på en blomma/planta för att lyckas med dom.
    Hade nog aldrig gissat att den bruna fågeln var en hackspett. Den är ju röd-vit-svart. Härfågel har jag aldrig hört talas om heller, men fin var den. Bra kamouflage där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de där påfåglarna har rymt och sedan bildat koloni. De har funnit där ett par år nu. Första gången var de småttingar som gick efter mamma påfågel.

      Gröna fingrar. Tänk på BP att jag visar ju det fina, inte resten ... :D

      Det finns andra hackspettar i Sverige än den du nämner. Vi hade till exempel gröngölingar som skuttade runt i gräset i Sverige.

      Radera
  3. Mums ... mycket godis i din skål den här veckan också! Solnedgånge med påfågeln ... såå läckert!
    Härfågel har jag faktiskt sett här på hemmaplan - ja, inte hemma på tomten, men i Östergötland i alla fall! Riktigt häftiga fåglar!
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki! Jag tyckte det var så kul att få se härfågeln och särskilt att jag lyckades identifiera den - den var ju trots allt inte en hackspett!

      Radera
  4. Innan jag läste tyckte jag att det var en dinosaurie där på taket ��
    Trevlig godispåse med naturliga inslag.

    SvaraRadera
  5. Här var det både flora och fauna i godisskålen - trevligt! Bilden på påfågeln är hur läcker som helst!

    Härfåglar ser vi ganska ofta lite här och där. Speciellt när vi kör mot flygplatsen då ser man dom ofta flyga över vägen, dom har en väldigt speciell flygstil :-)

    Ibland har vi sett såna inne i stan också och då kan dom fastna på bild (ifall dom sitter hyfsat still):

    https://amacasa.wordpress.com/2010/06/13/har-ni-sett-har/

    :-D

    Ha en finfin söndag och tack för godiset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är ett roligt namn på fågeln, det kan man har mycket roligt med och det hade du ju också!

      Ha en fin söndag du med!

      Radera
  6. Vilka fina godisbitar! Tänk att det över huvud taget finns vilda påfåglar! Men det är klart, de måste ju komma nånstans ifrån ... Trevlig söndag till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de ursprungligen har rymt från någon park. Egentligen borde de flyttas till Palomaparken, där finns det liksom mer ytor och de har en mer passande miljö. Men de verkar gilla Carrefour ...

      Radera
  7. Vilken ovanligt fin härfågel. Den har väl kommit på omvägar från Afrika=)
    Först när jag tittade snabbt på din andra bild på solnedgången trodde jag att det var en dinosaurie som skymtades hihi. Så fel man kan se ibland. Inte så fel att fånga en påfågel på linsen. Tack för lördagsgodiset och trevlig söndag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror den tog en liten paus i flytten från Afrika. Riktigt kul fågel!

      Lustigt att ni är två som sett en dinosaurie i solnedgången!

      Radera
  8. Härliga godbitar.
    Fantastiska solnedgångar vi haft och vilket väder på det,wow!
    Fint pippibesök du fick!
    Ha det skönt!

    SvaraRadera