tisdag 24 mars 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 13 - Damm

I vårt hus i Sverige hade vi en stor tomt på drygt 2000 kvadratmeter. Det mesta var gräsmatta men det fanns så klart en hel del rabatter också.

Precis vid husets entré fanns denna rabatten:


Helt igenvuxen, den lilla dammen syns knappt. Jag minns att jag kämpade med att prickklockan spred ut sig som en galning, jag höll på att bli tokig! Visst är den rosa lilla blomman söt men den ploppade upp precis överallt, den frösådde sig själv och trängde ut det jag ville ha där i rabatten. Dessutom blir den rätt skräpig. (Så om den funderar på en prickklocka i rabatten, tänk om!)


Så en dag fick jag nog. Jag grävde upp allt! De plantor jag ville ha kvar rensades noga från prickklockerötter och lades i plastbackar (nere till höger i bild) för att sedan kunna planteras tillbaka. Den fula tujahäckens rötter rensades också bort. Jorden rensades noga från plantor och rötter av prickklocka.

Som ni ser var även sonen med i arbete. Han älskade den där röda traktorn, han skulle bli bonde! Det här var i september 2011 så sonen var 6 år. Han har sedan dess tänkt om sin karriärsbana.


Många timmar senare var det rensat, kanske var det till och med dagen efter. Vet att jag höll på och slet med den där rabatten i två dagar.


I mitten byggde jag åter upp den lilla dammen, gatstenarna hade skrubbats rena och fina igen. Det där var faktiskt ett av de första projekten jag hade när vi flyttade till huset, denna lilla damm där en liten fontän spruttlade i mitten. Gatstenarna låg i en hög på baksidan av huset när vi flyttade dit så det enda jag behövde var att skaffa en dammduk att lägga under.
 

Med dammen på plats var det bara att börja återplantera växterna, bland annat rosor, hostor, astilbe i olika nyanser, solhattar och så klart kärleksört. Det ser lite tanigt ut men året efter hade det brett ut sig ordentligt igen.

Jag kämpade alltid mot alger och skräp i dammen men å så fin den var! Minns att det någon gång även var en groda i den, den flyttade dit själv. Fåglarna gillade att skvätta runt där och katterna tog sig gärna en slurk vatten. På kvällen tändes två spotlights och lyste upp blommor och vattenstänk. Det var härligt att kunna sitta där på uteplatsen intill och höra porlet i den lilla dammen.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

26 kommentarer:

 1. Ja, du har ju de där gröna fingrar som det nu heter=) Vi hade 5000 kvm trädgård där det man var tvungen att klippa gräs en till två ggr/vecka. Min mam var alltid på vift så jag fick ta hand om hela underhållet plus barnuppfostran. Så idag är jag så lucklig att jag tog det beslutet att flytta till Spanien till hus och liten trädgård. Vilket dammjobb och du tolkade det i dina egna ord med bilder. Ta hand om dig min karantän vän <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2000 hade vi, det räckte och blev över. Tycker också det är skönt med liten trädgård nu. Fast jag saknar friheten jag hade med en egen, vi hyr ju.

   Radera
 2. Så fin dammen blev! Du fick verkligen lön för mödan! Vi hade också en liten damm för många år sedan och det var så mysigt att lyssna på porlandet.
  Ha det gott i dessa Coronatider!

  SvaraRadera
 3. Vilken fin tolkning! Och vilket jobb att få till dammen! Så fin den blev! Förstår att du saknar den. Kanske kan det bli en damm även i Spanien.
  Vi hade en liknande damm i vår villa i Väsby,i Bollstanäs, ca 1,50 X 2.5 m och tursamt nog fanns den där när vi flyttade in. Var så glad för den. Här fanns några fiskar som övervintrade under isen och näckrosor som växte så fint.
  Och grodyngel släppte vi i som vi tagit från Sandakärret. Kan verkligen sakna den. Men ingen prins dök upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var er lite större, min var ca en meter i diameter. Lillebror har byggt damm hos sig, jättefint. Förstår att du saknar vissa delar med trädgård.

   Radera
 4. Du är helt fantastisk! Allt du tar dig an lyckas till hundra procent. Inte bara att du är otroligt händig, du är kreativ också och på nåt sätt vet du precis hus och vad man ska göra för att få det fint. Att du sedan har en stor kunskap om blommor/växter underlättar ju i sammanhanget såklart. Tror jag har aldrig träffat på en människa (varken irl eller i Blogglandia) som har en så stor allround kunskap och praktisk läggning som du.

  Ett fint minne och ett perfekt bidrag till temat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var verkligen beröm! Tackar och tar emot och håller bristerna tyst för mig självt! 😜

   Radera
 5. Både du och jag är blom-människor, men du är trädgårdsmänniska också - det är inte jag. Tror att jag är alltför lat ... men jag uppskattar att titta på resultatet av andras arbete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är uppvuxen i villa och när vi flyttade från lägenheten i Väsby lovade jag mig själv att undvika bo i lägenhet om jag kan. Och måste jag så ska det vara med terrass med stora odlingslådor.

   Jag vill kunna gå ut med temuggen på morgonen och strosa runt, se hur det växer - utan att behöva göra mig i ordning.

   Radera
 6. En fin liten damm! Så snyggt det blev! Prickklocka ska man alltså inte plantera - men kanske kan jag ha några - min trädgård gör ju ändå som den vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, planterar du några har du snart flera särskilt som du bor söderöver. De som har prickklocka i norr har det inte lika besvärligt. Fick jag bestämma skulle den säljas med varningstext, att den är invasiv.

   Radera
 7. Wow! Riktigt imponerande och ett perfekt inlägg till temat :-)

  Funderar på att inhandla en sån där prickklocka. Skulle vara intressant att se om den skulle greja att överleva här... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, misstänker dock att Anders skulle vara där och knipsa av den!

   Radera
 8. Mycket arbete, men så fint det blev.
  Vi har en liten damm här i trädgården i Wales och den njuter jag av på sommaren.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett så fina bilder från din damm, förstår att du njuter av den med grodprinsar och allt!

   Vi försöker sköta om oss, sonen hostar dock.

   Radera
 9. Så fin dammen blev efter ett fantastiskt arbete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det var mycket arbete jag la ned där även om det kanske inte syns. Synd jag inte tog kort året efter. Eller det gjorde jag nog men jag har inte tillgång till det.

   Radera
 10. Å, så fint! Vilket arbete du och sonen gjorde! Jag tycker mig ana att du har så kallade gröna fingrar. Det har INTE jag. ;) Här hemma är det maken som är "trädgårdsansvarig". Jag har hand om inomhusväxterna och de är ganska många eftersom vi har ett enormt hus. Ibland lyckas jag, ibland inte … :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna, blommor har jag haft omkring mig hela livet. Ibland blir ett finger lite intorkat och brunt men det brukar repa sig.

   Radera
 11. Heisann, så fint det ble. Dammer og spredere/fontener er mentalhygiene. Alle haver burde ha en! Men det kreves en del arbeid å holde den i orden - sjelebot det også, egentlig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Jag har precis varit ute i trädgården här och sått fröer, det är mental terapi!

   Sjelebo, det låter vackert! Och precis som du säger, det behöver också ses om och vårdas, särskilt nu.

   Radera
 12. Mycket jobb, men det blir fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket jobb med trädgård. Men jag vill inte vara utan!

   Radera