måndag 15 juni 2020

Det är många som vill ta sig ett dopp

Jodå, varmt har det blivit här i södra Spanien!


Temperaturen i poolen stiger lite varje dag och många vill ta sig ett svalkande dopp, verkar det som.

Nyuppfiskad!
Jag satte den i rosenbusken och där satt den och lyfte på skalet och torkade sig.

Jag har plockat mängder med nyckelpigor som missbedömt flygförmågan.


Ett helt gäng med nyckelpigesmåttingar håvade jag upp i dag, de torkade och flög vidare. För några veckor sedan var det otaliga flygmyror i olika storlekar. De flög inte vidare.

Den ville inte vara stilla, den kröp bara runt så det blev lite suddigt.
Otacksamt, när jag räddad den och allt!

Mest har det varit dessa som jag kallar för indiansköldar, de ser ju ut som de som indianer hade, eller hur! Dess riktiga namn är Pyrrhocoris apterus, eller Scantius aegyptius eller möjligen Corizus hyoscyami. Så eftersom jag inte vet vilket så får det tillsvidare vara ett indiansköldskryp.

Men sedan finns det de som inte är sådär attans roliga att dela poolen med!


Den där stora skalbaggen hittade jag flytande så jag fiskade upp den och la den på kanten av poolen så den kunde torka. Men klanten måste ha blåst i igen för jag hittade den senare snurrandes "belly up" i skimmern. Lika bra det, det är nämligen en röd palmvivel, Rhynchophorus ferrugineus, de som borrar sig in och tar död på de vackra palmerna här på Costa del Sol.


Den här var inte heller vidare trevlig att se flytande i vattnet. Vet inte om det är någon slags tusenfoting eller om det är en larv. Inte alls trevlig! Slängde den i rabatten, där hoppas jag att den gör nytta.


Den här plockade jag upp också. Stor rackare!


Jag tror att det är en Megascolia av något slag, en geting modell större. Mest hittade jag bilder på de som är gula, den här var ju som synes orange, nästan röd, om huvud och fläckar. Sedan är det lite svårt att jämföra då den var ju dyblöt. Men stor var den! Cirka 4 centimeter lång.


Nej, jag badar helst själv i poolen!

15 kommentarer:

 1. Populär pool du har. Hos oss är det mest getingar och spindlar, en padda per år brukar också bada och då menar jag inte mig själv utan en äkta padda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En padda i poolen! Det kan väl aldrig ha varit bra för den, med klor eller salt.

   Radera
  2. Nej, det brukar tyvärr sluta illa .

   Radera
 2. Vad mycket spännande du har i din pool! Vi har en trädgårdsmästare som fiskar upp smådjuren så jag vet inte vad som faller ner. Haha, nu vet du redan att vi inte håller oss med privat trädgårdsmästare, utan att det är en inhyrd till bostadsområdets pool :-)

  Egen pool är Disas stora dröm i livet, tror jag :-) Den ser härlig ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spännande är också ett ordval. Gillar inte direkt att bada med dem så de fiskas upp innan.

   Jag förstår Disas dröm!

   Radera
 3. Yuck! Jag som blir totalt hysterisk när jag ser småkryp bara ryser när jag ser din fångst. Åsså räddar du krypen också - nej usch;-) Hade jag en sådan annars så härlig pool skulle jag täcka över den för att minimera krypen.

  PS. Nyckelpigor är okej. De räddar till och med jag;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är klart jag håvar upp dem, vill ju inte ha dem där när jag ska bada! Sedan får de göra vad de vill, det finns väl en mening med krypen, som fågelmat eller så.

   Egentligen borde den täckas över för att minimera kloret, avdunstningen och hålla värmen. Men nu finns det inget och det är svindyrt att installer, tyvärr. Dessutom är de oftast fula... Så vi håvar!

   Radera
 4. Nej, inte vill man ha dessa levande varelser i poolen så förstår att du håvar. Läste i kommentaren till BP att ni inte har ett "pooltäcke". Vi har flera vänner som har elektrisk variant och det är faktiskt riktigt snyggt. Visst var det ganska dyrt för poolen är stor men så väl värt det. Man slipper ju mycket skräp som blåser i och insekter. Kanske kan ni få värden att bekosta halva.
  I Sverige tror jag t.o.m- att man "måste" ha ett poolskydd. Men säkert kan det finnas undantag.
  Men kul att se vilka fynd ni gör här.

  SvaraRadera
 5. Haha! Bilden på Tramse som svansbadar i poolen är så himla härlig! :-)

  Såg en sån där palmdödarbagge som landat på bilen. Tyckte den var vacker och tog ett kort och sen avlägsnade jag den vänligt men bestämt. Fick först efter att den varit med på bloggen veta vad det var för illbatting. Hade jag vetat det innan hade jag fortfarande varit bestämd men definitivt inte vänlig.

  Simma lugnt!

  SvaraRadera
 6. Oj såna knepiga badkompisar du har! Föredrar abborre ...

  SvaraRadera
 7. Haha ... metar Tramse? Bra där Emma ... du är en äkta djurvän du! Såklart räddar man krypen om man kan! :) Indiansköldar ... verkligen passande namn! Har gott om rödlusar hm ... eller heter det rödlöss? här just nu - och en och annan Riddarskinnbagge :)

  SvaraRadera
 8. Ja, Tramse har verkkigen fått förtjäna sitt namn Tramse. Tramsig att inte vilja ta ett heldopp i poolen utan halvdant=) Ja, jag hade inte velat dela poolen med en massa kryp denm tar vi upp fort nog med håven. På nära håll ser dessa baggar, larver och getingar giftiga ut till färgen. De får hålla sig på avstånd som vi alla andra =D

  SvaraRadera
 9. Oh, vad många småkryp, fast ganska stora rackare.
  Förstår att du hellre badar ensam!
  Ska ni fira midsommar?
  Hur som helst, trevlig midsommarhelg!

  SvaraRadera
 10. Vilket roligt poolinlägg! Vi har ingen pool här, men väl ett hav. Tyvärr är det ganska många maneter som också vill bada i havet... Men ja - det är ju deras hem så vad ska man säga? (Flô daj!)

  SvaraRadera
 11. Hoppas ni får en jättefin midsommarafton och en toppenbra helg! :-)

  SvaraRadera