torsdag 4 juni 2020

Gemsweekly Photochallenge nr 23 - Vår

Denna vår har verkligen inte varit lik någon annan, det kan man lätt konstatera! Mycket är konstigt och vi skakar på huvudet åt det. Men naturen skakar inte på huvudet åt det. Fåglarna skakar inte på huvudet åt det. Istället har de nu denna vår öppnat sina näbbar och fullkomligt vrålat från trädtopparna.


- ÄNTLIGEN! VÅR! HÄR ÄR JAG!
- Jag vet att du är där, jag är här jag med! hörs det i fjärran.
- WOW! SÅ BRA JAG HÖRS! vrålar den första tillbaka.

Klockan 4:30 på morgonen.

Men nej de slutar inte där, de fortsätter ända tills det blir mörkt igen. Mannen min håller på att bli galen där han sitter och jobbar.
- Jag gick ut och skrek på den som satt på stolpen vid 6:30. Den flög.

Nåja, det är den som vid 9-tiden på morgonen sitter och joddlar i fikusträdet utanför sovrummet igen:

43 sekunder, låt den gå medan ni läser vidare.

Nu får ni tänka på att en mobiltelefons mikrofon är gjord för att fånga upp ljud som är några centimeter intill och ska filtrera bort omgivningen. Den klarar inte riktigt av att filtrera bort det. Då förstår man hur högt det låter.

Nu är det ju inte bara koltrasten som sitter där så lyckligt och sjunger för full hals, nej det blandas upp av dessa konstiga duvor som tror de är ugglor.
- Ho-hooo! säger den som sitter på stolpen.
- Ho-ho-ho själv! svarar de andra som sitter i rad på trådarna från stolpen.

Med höga schwich och skrän flyger ett gäng munkparaktier förbi, de verkar har blivit fler i antal de med i vårt område. Tror de har hittat någon palm inte så långt ifrån. Må de inte hitta palmen som vi ser nedanför oss!


Mås på grannens takventil. Vildkatten Tramse bryr sig inte ett dugg.

Ett nytt fenomen är att fiskmåsarna - eller om det är trutar - ganska ofta är uppe och skränar över vårt hus. De till och med slår sig ned på antenner och hustak intill oss. Det har de inte gjort förut då vi bor en bit ifrån havet. Gräsänder fladdrar förbi ibland men som tur är har de i år inte stannat till hos oss.

Så vad är orsaken till denna enorma vårkakafoni från fåglarna?

Jo, färre störande ljud från oss människor och våra maskiner! I och med att det är färre bilar som rört sig på vägarna och och inte så mycket byggarbeten och liknande så har det varit ganska tyst. Emellanåt knappnålstyst! Folk har varit hemma med sina hundar och de har till och med tagit promenader tillsammans utomhus! Wow, nyheter för hundar som annars bara har sin tråkiga uteplats eller balkong att vara ute på och där uttråkade stå och skälla. Så till och med hundskällandet har varit mindre.

Det är i alla fall vår teori. För när det kommer oljud i vår närhet då hör vi hur fågelkvittret tvärnitar för att sedan återupptas när tystnaden åter infunnit sig. Men samtidigt hör vi också med de stigande faserna mot "ny normalitet "att det blir mer och mer ljud igen i samhället.

Vi är säkert snart tillbaka där vi var innan.

Mannen gick just förbi.
- Jag stryper den där fågeln snart!

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

20 kommentarer:

 1. Hej Emma!
  Väldigt vad fåglar ni har runt om er och du vet vad dom heter också :-) Jag kan inga fågelsorter...Här hoar bara dessa f-b duvor. Byggde bo mittemot i ett fönster men så kom tornfalken(sa Ama)och snodde både ägg antagligen och inredning. Finns nån kvist kvar. Men tror dom byggt bo ovanpå taket på uterummet men under ett litet utskjutande tak hos oss. Jag kom lite hastigt ditåt och dom flög upp som ur en kanon. Dit upp kan man ändå inte ta sig. Så några ungar blir det nog. Finns alldeles för många duvor här.
  Knäpptyst var de ett bra tag under karantänen fast jag bor mitt i. Nu är det liv igen...men mindre då många mist jobben.
  Ja hundar har ju fått gå i tid och otid hahaha...den enda kvarvarande terrasshunden som nog inte varit på gatan på åratal kan knappt gå nu.
  Gammal. Orkar inte skälla, det kommer nåt konstigt ljud i bland.
  Stackarn, har tråkigt. Ja som vanligt alltså.
  För varmt här...nu ända till måndag...hu och hu. Minst 30...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller vidare värst duktig på fåglar men koltrastar vet jag, Sveriges nationalfågel och dessutom en favorit då de är rätt roliga att iaktta. Men denna våren har det varit ett väldans kvittrande!

   Duvor vill jag inte heller ha så nära, luftens råttor var det någon som kallade dem för. Inte så smickrande.

   Stackarn, lille hunden som det kommer något ljud ur bara.

   Ha det bra i värmen, än har den inte varit så enorm hos oss.

   Kram

   Radera
 2. Vi har några koltraster som brukar hänga i vår stora palm men visst är det ett ovanligt fågelliv. Som sagt så har hundarna blivit bortskämda med att ha sina ägare hemma. Så när hela familjen åker iväg så ylar och skäller hundarna av ren protest och sprider vidare till de andra. Man vill ju varken bli väckt eller höra fågelkvitter på kvällen vid läggdax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har du upplevt det precis som vi. De flesta hundar har hittills haft någonslags skällkanon, den ena tar vid där den andra har börjat. Vi har två hundar som ylar men de har varit lugnare denna vår. Det drar väl igång snart igen ...

   Radera
 3. Hahaha, vilket oljud.
  Här kvittrar de vackert, lite på kvällen och lite på morgonen. Rogivande och fint. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sjunger ju vackert men högt och hela tiden, då går det en på nerverna till slut. Lite som något som droppar ...

   Radera
 4. Många fåglar har ni och säkert är det så att de nu hörs och märks än mer när mycket annat varit tyst. Ja, ljudet på inspelningen gick ju inte att missa. Väl högt om man ska försöka sova och har fönstren öppna.
  Även vi har en hel del fåglar runt vårt hus men det har vi helt oavsett. Är mest tacksam om trutarna inte skriker. Har hitintills inte behövt stänga sovrumsfönstret nattetid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl högt när man ska försöka koncentrera sig och jobba också. :)

   Vi har ju alltid haft fåglar men just nu märks de mycket mer, tror de tar ut svängarna lite!

   Radera
 5. Lucky you!!! Hos oss har fåglarna hållit igång sedan februari. De börjar vid tvåsnåret och pratar med varandra hela natten. Dessutom har vi en duva som tror att den är en uggla. Trodde först att det faktiskt var en uggla, tills jag fick syn på den. Blev jättebesviken att det var en vanlig grå duva. Den börjar "hojta" efter klockan 15:00.
  Under dagen lägger jag inte märke till "fågelsången" alls. Men från och med imorgon ska jag kolla;-) Fiskmåsar/trutar och skator har vi också på innergården. Det är dom som skiter ner vår balkong.

  Håller med dig att det twittrande som du spelat in är väldigt enerverande. Kanske en plastuggla kan hjälpa där. Det sägs ju att den är avskräckande för fåglar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Har du också de där Ho-hooo-duvorna?! Så där lät inte våra i Rosersberg! Det var kanske någon annan sort.

   Problemet är ju att jag gillar ju koltrasten som sitter där och sjunger så fint. Men den där är rena operasångaren i omfånget. Herrejisses så den låter! Dessutom älskar den att höra sig själv, tror jag.

   Radera
 6. Haha ... visst är de jobbiga de där fåglarna - dygnet runt!
  Härligt fågelliv hos er just nu, men när livet återgår till det vanlig, så återgår nog fågellivet till det vanliga också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också att det kommer avta en del när de andra oljuden tar över. DÅ kommer man att gnälla över det istället.

   Radera
 7. När jag satte igång filmen och läste vidare (ja, jag är duktig på att följa regler och instruktioner) så kom Anders farandes med sikte på terrassen och sa:
  - Vad är det som låter?
  Fick sen syn på datorn och sa, jaha, det är från datorn... Jag sa att det var hos dig och då sa han:
  - Ja, jag tyckte att det lät så fint.
  Haha! Där är dom inte riktigt överens våra män :-D

  Här har duvorna ho-hoat hur mycket som helst. Vår teori är att dom flyttade upp några kvarter när alla restauranger stängde nere vid Cura varvid mattillgången ströps. Och faktiskt så har ho-hoandet minskat en aning nu när dom har öppnat igen. Eller så är ho-ho-säsongen på upphällningen?

  Härlig tolkning igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Sätt på videon klockan fem på morgonen och låt den gå på repeat hela dagen. Sedan vill jag höra vad Anders säger och hur det har gått med programmeringen av hallonpajen! Sedan skulle våra herrar nog kunna sitta och prata om hur man får tyst på en fågel. De har väl gett upp på oss, antar jag.
   Duvorna har vi här hela tiden, det är väl en flock som bor här i faggorna.

   Kul du gillade tolkningen. Vårkvitter är det i alla högsta grad!

   Radera
 8. Det är inte alla vårtecken som är eftertraktade. Tidigt på våren blir vår omgivning invaderad av vitkindade gäss som skriker och bajsar överallt! De är fridlysta så det blir ingen avskjutning och därmed blir de fler för varje år som går. Just nu är det näktergalan som svarar fören högljudd underhållning. Men det ät klart innerst inne gillar jag ju näktergalen bara den håller avstånd.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Jag har också undrat denna vår hur de där fåglarna orkar sitta och sjunga dagar och nätter igenom. När äter dem och sover de någonsin??!? Men inte tror jag vi har fler fåglar nu men jag bor ju på landet och här är det lika mycket trafik som vanligt och folk är ute och går, springer och cykla precis som vanligt.

  SvaraRadera
 10. Det händer att jag måste kliva upp ur sängen och stänga fönstret för att fåglarna sjunger så jag väcks och inte kan somna om. Klart irriterande, men jag ÄLSKAR koltrasten i alla fall! Synd att man inte kan komma överens med alla de där sångarna om lämpliga tider för deras konserter eller kanske ska det kallas serenader?

  SvaraRadera
 11. Det är mycket som är annorlunda denna vår. Tack och lov att fåglarna inte bryr sig!

  SvaraRadera
 12. Ha ha, naturen är inte alltid rogivande, den kan vara högljudd också :)

  SvaraRadera
 13. Heisann, heldigvis er det ikke så mange flere ulemper med våren.Og fuglesang ... SANG er jo nydelig, verre med de fuglene som ikke kan synge!

  SvaraRadera