fredag 5 juni 2020

En strand i fas två

Det ska bli spännande att åka till vår strand här i vår kommun. I och med att vi i måndags, den 1 juni, gick in i fas två mot den nya normaliteten här i Spanien så har vi nämligen rätt att få åka och bada.

Men bara för att man har rätt att göra det innebär inte att man får göra det ändå. Vissa stränder har fortfarande stängt, flaggan vajar rött.

https://1.bp.blogspot.com/-obD6Ej1y8VM/XWfwq6oq8nI/AAAAAAAAXOA/fuXaRmqIqcs6X60NVsB0zu-SDZfDl7a3wCLcBGAs/s1600/IMG_20190828_113014637.png
Playa de Carvajal förra året. Må det fortsätta vara lika tomt i år!

"Vår" strand, det är Playa de Carvajal, den som delas av/med grannkommunen Fuengirola. Det är inte den närmaste men det var den strand som låg närmast när vi flyttade in i Benalmádena. Det är också den strand där vi nästan alltid hittat plats att ställa vår bil. Dessutom brukar det inte vara så knökfullt med folk heller.

Just nu är det inte så varmt så vi känner att vi måste ta oss till en strand (nåja, i går var det nästan 31 grader i skuggan men det har det inte varit de andra dagarna). Dessutom är det så mycket som känns så konstigt och osäkert, det lägger också sordin på det hela. Än har jag inte hittat klar information från vår kommun om vad som gäller helt, det mesta är från tidningar på nätet. Men jag tänkte jag skulle försöka sammanställa vad det är som verkar gälla om vi vill ta oss till stranden för att bada i havet i vår kommun. Men jag vill poängtera att osäkerhetsfaktorn är rätt hög.


Bild lånad från disfrustabenalmadena.com
Antal människor
I Benalmádena kommun är det inte en enda lång strand utan det är ett tiotal stränder med olika utseenden, totalt 20 kilometer lång strand med sand eller sten. På varje strand ska hela ytan mätas och sedan ska man räkna ut hur många som får plats samtidigt, man säger att varje besökare ska ha ett utrymme på fyra kvadratmeter. Vid havskanten måste det vara en sex meter bred remsa som inte får räkas med och där får man heller inte lägga sig. Antar att det är för att folk ska kunna promenera och leka samtidigt som två meters avstånd hålls.

Hur man håller koll på antalet finns det olika lösningar här i Málagaprovinsen. Någon kommun har valt att göra rutsystem, någon ska ha övervakande drönare. De flesta verkar dock ha någon typ av app-lösning (se mer om det nedan).

I och med att det är begränsat antal innebär det också att det kan bli kö vid ingången till stranden. Kommunen måste bygga upp solskydd för dem som får stå där och vänta på att kasta sig i havet. Fast samtidigt så läste jag att det är upp till var och en om man vill tränga sig ned bland de andra badgästerna när kapaciteten är nådd, att ansvaret ligger på badgästerna. Som sagt, det är svårt med så mycket information som inte är solklar.

Service på stranden
Än är inte allt igång. Toaletter, duschar, vakter och liknande finns inte på plats så som det brukar. Man hoppas att det ska vara igång kring den 8-9 juni, det vill säga nästa vecka.

Vakter vid strand och vatten
Jag har hört att det kommer finnas färre livvakter, socorristas, men fler andra vakter, strandvakter som håller koll på att strandgästerna sköter sig och håller avståndet. Jag undrar om dessa vakter har rätt att bötfälla folk som inte sköter sig eller måste polis då tillkallas, tro?

Livvakterna har fått ett helt nytt program att hålla sig till i och med denna pandemi. Till exempel får de under inga omständigheter utföra mun mot mun-metoden utan måste använda sig av mekaniska hjälpmedel. Här är livvakternas instruktioner (en PDF på spanska). Hoppas att alla livvakter förses med ordentlig utrustning.

Leksaker och utrustning
Hink och spade får man ta med sig men inte saker som kan flyga iväg på olika sätt. Det innebär att allt uppblåsbart får stanna hemma precis som bollar och andra strandleksaker där man inte sitter stilla på sin plats. Däremot får barns flythjälpmedel, som armkuddar, tas med.

Hygien
Det har diskuterats massor om duscharna, om de utgör en sanitetsfara. Just nu är de tydligen avstängda vid vår strand. Stränderna ska städas och saneras extra (vad det nu innebär), alla uppmanas att ta med sig en påse att slänga sitt eget skräp i (vilket man kan tycka är självklart, vi har alltid gjort det).

De som betalar för en plats på solsängarna under de fasta parasollen kan inte längre vänta sig en mjuk och skön madrass, den får man ta med sig själv. "Sandliggarna" ska ha en handduk var.

Tider
Stränderna i Málaga-provinsens ska vara öppna för bad mellan klockan 11 och 20. Innan och efter är det tänkt att de som utövar sporter eller vill springa på stranden ska ha möjlighet till detta morgon och kväll.


Bild lånad från Soltel Group
App 'Social Beach'
Benalmádena kommun har ingått i ett pilotprojekt med företaget Soltel Group för att arbeta fram en app som ska användas vid besöket. Det verkar som att de flesta kommuner kommer att styra antalet besökare med hjälp av appar men alla har de så klart valt olika. För det vore ju synd om alla kommuner skulle använda sig av samma system här på Costa del Sol ...

Man ska redan hemma kunna se hur fullt det är inom varje area på stranden, om kvoten är uppfylld. Man kan inte via appen boka en plats utan det är först när man kommer tillräckligt nära som det aktiveras via en QR-kod som man ska skanna in sig med. Rekommendationen är att man inte ska vara mer än 4 timmar på stranden så är man längre kommer man att bli påmind. Läser man på företagets hemsida så står det även att appen kan utvecklas så att vakterna via denna app kan se vilka som har varit på stranden för länge och därmed skjutsa iväg dem eller bötfälla dem. De arbetar med att flera kommuner ska införa denna app. Málaga Stad å sin sida arbetar med en annan app som de hoppas att alla andra kommuner ska anamma.

Undrar om det räcker med en app per familj eller om varje medlem ska ha sin egen app nedladdad? Hur räknar de med småbarn då? Räcker det med att jag i vår familj laddar ned och scannar in tre personer? Eller scannar tre gånger för att få en "biljett" var? Det visar sig väl, än är inte appen klar. Någon gång i nästa vecka ska den tydligen vara det.

Faktum är, det jag hittills har läst om denna app gör att vi inte riktigt längre vill åka till stranden. Vi tappade lite lusten, vi vill inte ha mer övervakning. Fast man ska tydligen kunna åka till stranden utan appen. Vi får hoppas på det!

6 kommentarer:

 1. Suck, suck, suck! Aldrig i livet att jag skulle utsätta mig för denna procedur. Man tappar ju sugen totalt. Å ni som har pool... Det låter både enklare och roligare att bada i poolen, där inga regler alls behöver följas. Å solen är ju ändå densamma.
  Tänkte också på personer som är säg 65 plus. Är de verkligen så duktiga på "tekniken". Skulle inte tro det.
  Nu tror jag knappast att det blir några köer i år, för det finns ju inga utländska turister. Okej, svenskar och engelsmän får ju inte komma in i Spanien än. Då faller dom bort. Men om jag nu skulle vilja åka dit, så skulle jag inte vilja utsätta mig för dessa kontroller. Det är liksom ingen semester.

  PS. Läste att Benidorm som enda kommun har hittat en något annorlunda lösning på strandproblemet. Benidorm har samma regler som ni, men där får man bara befinna sig på stranden mellan klockan 8 och "mitt på dagen". Gissar att man menar när siestan börjar, alltså kl 13:30. Tror dom att man svettas mindre på morgonen eller... DS.

  SvaraRadera
 2. En hel del oklarheter och mycket att ta hänsyn till. För min del hade jag nog tagit en tur ner till havet och satt mig på en restaurang för att äta och se hur livet på stranden ter sig. I studiesyfte. Att jag öfr egen del aldrig är på en strand annat än för att bada är ju en annan sak. Vi brukar sitta i skuggan på en servering på stranden och går i och badar men tillbringar ingen tid där.
  Har läst hos Ama hur Torrevieja planerar att göra och vissa likheter finns.
  Känns lite enklare med tillvaron här men förstår att ni avstår stranden i sig.

  SvaraRadera
 3. Dom är ju hur klara som helst alla dessa regler, och inte ändras dom hela tiden heller... Ja, jösses. Det har ju blivit en hel vetenskap att gå ned till stranden för att sola och bada. Vi är ju inga badfreaks längre, så jag kommer att avstå. Däremot är jag nyfiken på hur det kommer att ordnas, så jag blir väl något av en "fluktare". Haha!

  Hoppas ni har en fin nationaldag!

  SvaraRadera
 4. Å så gärna jag skulle vilja åka till en sån där härlig strand, utan minsta tanke på sjukdom och smitta ... men det lär dröja. Önskar dig en fin helg, du firar väl inte Sveriges nationaldag så där jätteenergiskt antar jag?! (det gör iofs inte jag heller även om jag är på hemmaplan)

  SvaraRadera
 5. Ja, det är inte nådigt med alla dessa regler som ska följas. Ja, det är som man tappar sugen. Än så länge är det ingen trängsel på Costa de la luz. Jag har redan tagit mitt debut dopp i havet. Hoppas att vi slipper dessa appar. På vår communidad utreder de fortfarande om hur upplägget av bad i poolen ska gå till. De som är för eller mot att bada anmäler sig och därefter kan ordförande planera ett schema. I med det vi har pool så ger vi andra en chans att få bada. Synd om barnen i denna värme.
  Ha det gott denna lördag eller nationaldag. Jag firar inte den <3

  SvaraRadera
 6. Vad massa regler, men ganska typiskt när något händer där.
  Jag längtar bara efter att vandra på stranden och det verkar ju ganska enkelt, innan kl 10 på morgonen och efter det är det ju ändå för varmt för att göra det.
  Men vad jobbigt för barnfamiljerna.
  Ta väl hand om er!

  SvaraRadera