söndag 28 juni 2020

Gemsweekly Photochallenge nr 26 - Nöt

Jag har faktiskt en liten spansk nöt att försöka knäcka!

När vi flyttade till Spanien blev jag varse något jag inte hade en aning om tidigare: varje land har sitt sätt att stycka upp kött! Hade ingen aaaning om! Det gör att det är inte alltid så lätt att hitta just det där man är van vid. Vissa styckbitar är rätt lätta för de är så karaktäristiska, som filén, el solomillo. Någon enstaka bit heter samma sak, som till exempel entrecôte. Resten har man liksom fått lära sig lite allt eftersom, vi har fått pröva oss fram i köttdisken. Men en styckbit från nöt har jag gått bet på, en sådan vanlig bit i den svenska köttdisken som rostbiff!

Så här ser styckningsschemat för nötkött ut i Sverige:


Det blå är rostbiff. Men kolla den spanska:


Viss likhet, javisst, men samtidigt finns det skillnader. Jag tror att det är lomo bajo man kan leta efter i köttdisken. Eller så får man helt enkelt be om hjälp! Personalen vid de manuella köttdiskarna brukar vara väldigt glada och hjälpsamma och sätter ära i sin kunskap. Det är väl egentligen bara att fråga efter rosbif så kommer de med förslag, jag kan tänka mig att det finns flera delar på nötkreaturet att göra en rostbiff på.

Tänk om man skulle ta tag i den här saken! Det är ju så gott med tunna skivor rostbiff tillsammans med en klassisk potatissallad, riktig sommarfestmat!

📷

Just ja, det är en fotoutmaning, inte bild ... Då kan jag i sammanhanget passa på att berätta om detta!

På köttfärsförpackningen på Lidl står det faktiskt Burger Meat,
denna är en blandning av nöt- och fläskkött.
Ingen höjdare att göra köttfärssås på med allt det tillsatta
men enkel att använda om man snabbt vill göra köttbullar eller hamburgare.
I andra butiker har det bara stått carne picada, köttfärs,
men ändå innehållit det jag inte vill ha.

Färdigförpackad köttfärs i Spanien ska man se upp med! Det gäller att vända på förpackningen och se vad som ingår för oftast är det inte rent kött utan uppblandat med bröd, kryddor och diverse annat så det bara är att rulla till bollar att koka eller steka. Köttfärs köper jag därför alltid över disk, ofta två kilo på en gång så att jag sedan kan frysa in "klampar" med ett halvkilo. Bra att ha hemma.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

19 kommentarer:

 1. intressant att se olikheterna i styckningsschemat! Jag bodde i Belgien några år och där var det samma sak, köttbitarna såg inte riktigt ut som hemma. Så jag fick prova mig fram. Köttfärsen kan jag inte minnas att jag hade problem med. Det viktigaste var ju att det var rent och snyggt i köttdisken.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som att de har olika rutiner. Som du säger, det viktigaste är att det är rent och fräscht!

   Radera
 2. Ja, detta är med olika styckningar varierar ju från land till and. Känner igen det från när vi flyttade till Peking. Men med bra slaktare och bilder med översättning gick det bra där också.
  Fick en styckningsbild när vi kom till Spanien och har haft stor glädje av den. Köper där aldrig färdigpackat kött utan går till någon av flera slaktare. Köper även alltid köttfärs hos slaktaren som maler de bitar jag begär.Vill gärna ha högrev som mals. Ibland får man ju också be slaktaren mala köttet två gånger beroende på vad jag ska använda det till. Är så glad för våra slaktare.
  Även i Sverige köper jag helst kött i Hötorgshallen, Östermalmshallen eller Söderhallarna. Och allra helst från gårdar på Åland där djurhållningen är bra.
  Hoppas du hittar ett bra stycke rostbiff att steka och skiva tunt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper både färdigpackat och över disk. Beror på vad jag ska ha. På vårt närmsta Carrefour finns den manuella fortfarande kvar och n´jag brukar använda den men ibland har de även skurit upp köttet i butiken och förpackat så då kan jag lika gärna ta där om det ser bra ut och om det är mycket folk.

   Jag bad om att få det malt två gånger förut, gör inte det längre för jag tycker det är helt OK med lite grövre.

   Radera
 3. Intressant att se styckningsschemat! Förstår att det inte är lätt att hitta just den biten man vill ha.

  SvaraRadera
 4. Minns när jag jobbade på Skansen och vi var tvungna att nödslakta en visent (typ europeisk buffel). Jag bad förmannen att få vara med när vi styckade Storild, kan vara bra att veta hur man gör, liksom. När vi var klara så sa han:
  -Ja, nu vet du hur man INTE ska göra för att stycka en ko.
  Hon var för stor för att klara det utrymme som vi hade.

  Har även praktiserat på ett slakteri i Västerbotten med distriktsveterinären. Ingen happy grej där heller... Men det är ändå bra att veta hur det går till när man ändå äter kött.

  Äter fortfarande kött, men har inte namn på bitarna som ligger i frysen :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vicenter, de är stora ju! Och ALDRIG att jag hade bett om att få vara med, tycker det är tillräckligt med att hantera köttet när jag ska tillreda det. Gillar kött men skulle lätt kunna bli vegetarian, tror jag. Tur att det finns de som kan jobba som slaktare.

   Radera
 5. Det är svårt, det där. Jag har varit med om att ha djur på gården, men vi tog hem en slaktare. Det var då, det.
  Nu när jag är själv, så gör jag det enklare för mig. Visst äter jag kött, men färdigförpackat och med bra urval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad för att det finns de som sköter slaktningsbiten. Hade blivit vegetarian om det hade fallit på mig.

   Radera
 6. Det var en riktigt rolig och intressant tolkning av "nöt". Ja rostbiff för mig är skivor som är minst 1 cm tjocka, om de är tunna är det lövbiff för mig. Men lövbiff har jag inte sett i Spanien.
  Vad gäller köttfärs köper jag det också alltid färskmalet över disk. Gärna grovmalet färs på högrev, som har mera smak. Högrev har jag sett på Carrefour, men aldrig köpt.
  Har en kompis som jobbar för Nilssons i Högtorgshallen. Han har ett instagramkonto, där han lägger upp olika styckningsmetoder för bland annat vildsvin. Ifjol åkte han till en "butcher" i Kanada, där han lärde sig det nordamerikanska sättet att stycka nöt som vilt. Han är totalt galen i styckningar, för det lär vara viktigt för att behålla rätt smak. Obegripligt för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rostbiff är för mig en helstekt köttbit i ugn eller grill som sedan skivas i tunna skivor.

   Det verkar som att varje land har sitt sätt att slakta och som du säger, obegripligt är det! Tur att andra gör det åt oss.

   Radera
 7. Ta bara Argentina som exempel - de har ett styckningsmönster som vi inte alls känner till. Vet inte i vad mån det eventuellt liknar det spanska. Men med solomillo blir det ju aldrig fel, eller hur? Fast argentinarna kallar det för lomo eller lomito ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när de på spanska inte ens kan bestämma sig för vad det heter, hur ska vi då kunna ...? Blir ju inte direkt enklare. :D

   Radera
 8. Intressant att se skillnaden på styckningsdetaljerna ... och kul att läsa dina tankar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite intressant är det allt. Och lite rörigt.

   Radera
 9. Hej Emma!
  Ja jag hade ju bilder en gång på dom olika styckningsbitarna ESP-SE.
  Skillnad! Vart dom nu tog vägen, text på bitarna också...Köttfärsen man köper är ju väldigt konstig konsistens på...
  Jag köpte sist på Consum mald 2 ggr...Har inte kollat som du skriver men känns långt i från köttfärs i förpackade lådor på Mercadona tex.
  Konstig lukt också. Nu här hemma köpte jag blandfärs, så fiiin :-)
  Kul besök av min grannar förresten! Ja när jag bor som nu sist i nygamla huset!
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara sett ett enda ställe där den malda köttfärsen i förpackning är ren köttfärs och det är Lidl:s ekologiska. alla de andra har blandat upp för att de ska hålla ihop när det steks. Hopplöst till att göra köttfärssås, till exempel, känns som gummi. Vänd på förpackningen så ska du se!

   Ja, jag hade verkligen ett supertrevligt besök av dina spanska grannar!

   Radera
 10. Jag gissar att man lär sig allteftersom. Just att stycka ett djur borde man ju göra lika i olika länder kan man tycka, men tydligen inte. Vi köper köttfärs och nötfärs av en lokal bonde och det är så gott!!!
  Och rostbiff klarar vi inte att äta längre då det var just rostbiff som min svärmor åt när hon satte i halsen och kvävdes till döds. Jag var inte så förtjust i det innan heller men min man älskade det förut. Däremot rostbiff att stycka upp i biffar och grilla, det går bra. Jättegott!

  SvaraRadera