Det var inte utan en tår som jag insåg att alla pelargoner hade dött. Varenda en. Hösten hade varit ganska lång och varm men så plötsligt så föll nattemperaturen långt under minusstrecket och det gillade inte de stackars plantorna som stod på min inglasade altan.
Men kanske var det en mening med det hela. Till sommaren skulle vi flytta till Spanien och vem ville eller kunde ta över min pelargonsamling? Med 50 namnade sorter och med flera krukor av vardera var det en ganska stor samling som säckade ihop den dagen.
När jag var liten och yngre gillade jag inte pelargoner. Jag tyckte att alla var hysterisk rödorangea och stank när man råkade komma emot. Men så drabbades jag av odlingsmanin/fyrtioårskris och upptäckte att så var ju inte fallet. En hel värld öppnade sig med krukor, sticklingar och frösådder.
Bara att inse, jag blev en riktig pelargontant! För vilka fantastiska växter och vilka fantastiska namn! Titta bara på ett urval av det som stod på min altan. Vad sägs om ...
... murgrönspelargonen med det spännande namnet 'Evka' (betyder lilla Eva) och dess variegerade blad. Visst ser det ut som en murgröna!
Äggskalspelargonen 'Bildeston' med de spräckliga kronbladen i olika färg. Kronbladen ser verkligen ut som skalet på ett prickigt ägg.
Eller varför inte en zonalpelargon vid namn 'Horizon Picotée Cherry' och dess skira blommor. Håll med om att den är vacker!
Zonalpelargoner är förresten det som de flesta av oss köper hem och sätter i krukan på trappen eller balkongen. I denna grupp hittar man Mårbacka, en klassiker i torpets fönster.
Doftpelargoner hade jag också. Denna lilla skönhet heter 'Hasselnöt' för den luktar så när man gnuggar på bladen (ledsen för den suddiga bilden men det är den enda jag har). Jag hade fler doftpelargoner, till exempel 'Cola' och 'Apple'. Och jodå, namnen stämmer överens med doften.
I denna grupp pelargoner hittar man klassikern 'Dr Westerlunds blomma', den som ska vara så hälsobefrämjande.
Hängpelargoner var inte en favorit men visst är färgen på denna 'Toscana Tomke' härligt djupt vinröd!
Någon enstaka änglapelargon stod även på altan, som denna 'Orange'.
En rosenknoppspelargon fanns där också, en 'Appleblossom'. Den är väldigt söt men jag tycker nästan att den är för mycket. Den ser ut som ett bröllop.
Kanske är det därför jag är svag för "vildingarna", vildpelargoner. De har aldrig några sortnamn utan där pratar man endast om det vetenskapliga namnet. Det på bilden är till exempel en Pelargonium quinquelobatum. Och jo, eftersom jag kunde skriva det utan att dubbelkolla så bekräftar det pelargontanteriet.
Men mest gillar jag nog stjärnpelargonerna!
Som denna 'Lotusland' som förutom de vackra blommorna har vackert variegerade blad i gröna toner ...
... eller den skira 'Odensjö Eta Corina'.
Jag har en del fröer kvar från dem men de har ju några år på nacken nu så jag är tveksam till om de skulle gro. I de spanska plantskolorna finns bara de där tråkiga zonalerna men jag vet att vill jag ha de som är lite mer spännande så finns de också, till exempel via det spanska trädgårdsforumet Infojardin.
Men jag ska inte börja en ny samling (mannen min pustar ut när han läser detta).
Nej, jag får bara det där äckliga krypet som gräver sig in i plantan och äter upp den inifrån så den dör. Jag blir bara ledsen då.
I och för sig verkar krypet inte gilla doftpelargonen 'Mosquito Shocker', den ska inte myggorna heller gilla så det skulle ju kunna vara en inriktning. Men nej, jag ska inte.
Inte just nu i alla fall.
📷
(Jag hade denna vecka först tänkt att berätta om Hallux valgus-operationen av mina tår, både lill- och stortån. Men jag tror inte ni ville läsa om att hyvla av knölar och såga av stortån så det blev något helt annat i stället. Jag kanske berättar om det en annan gång istället.)
📷
Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.
Vet inte om du läser LillaSysters blogg. Ser vissa likheter mellan dig och henne. Fast hon har en massa olika dahlior och pioner. Å du visar en mängd pelargoner. Hade jag sett dom hade jag aldrig gissat på pelargoner. För de enda jag känner igen är dessa vanliga röda och rosa saker som jag faktiskt inte gillar, för att alla, precis alla har dom. Då blir jag automatiskt anti.
SvaraRaderaMen dina är ju helt fantastiska! Förstår att du grät en och annan tår när de frös ihjäl. Men du kan ju testa någon av dina frön och kolla om de gillar det spanska klimatet eller om de fortfarande "lever".
Din story påminner mig om mina "illegalt" importerade kaktusar från Teneriffa. De växte, blommade och mådde finfint - tills jag glömde ta in dom från balkongen. De tålde inte fem minusgrader. Där grät jag också några tår kan jag säga.
PS. Stort tack för gratulationen. Är impad att du har tagit reda på när jag är född... och att du dessutom minns datumet. DS.
Nej, jag har inte läst hennes blogg, får kika in där vid tillfälle.
RaderaDet verkar som att du har lite samma tanke som jag hade förut om pelargoner. Och det där med kaktusar har jag också gjort, hade ett helt gäng med små frösådda som var så gulliga. De gillade inte heller kyla ...
Om PS:et.
Jag har ganska lätt för att komma ihåg födelsedagar. Dessutom brukar jag notera det i min dagbok när jag ser det, du måste ha skrivit om det i din blogg någon gång. Annars är det ju lite stalkingvarning! Haha!
Vilken otrolig samling av pelargoner du haft. Imponerande.Förstår att du fälde ett antal tårar när de frös ihjäl. Men visst kan det var en idé att testa dina frön nu i Spanien.
SvaraRaderaJag köpte en doftpelargon nu när vi var till Steninge, "Attar of Roses" och hoppas den ska ta sig. Återstår att se. Har också några till på balkongen och däribland ett par vackra "Mårbackapelargoner."
Ja, det var ett gäng där på altanen och runt om i trädgården.
Radera'Attar of Roses' har jag också haft, hoppas att din trivs hos dig!
Trist när växter fryser. Många olika fina pelargoner. Jag köper aldrig sånna, men förra året fick jag en hel massa av en svärdotter som stod i uterummet på de hus de köpte. Klarade bara 2 över vintern o de har fått komma ut nu, men några blommor ser de inte ut att bli :( Min mormor hade en hel varanda full med pelargoner i alla dess färger, var nog därför jag fick lite nog av dem o aldrig skaffar själv.
SvaraRaderaKramiz
Ja, det är synd men rent krasst läste det ett problem, Jag hade tillräckligt med blommor att ge bort vid flytten. En del lämnade vi kvar i huset också.
RaderaMen det är något speciellt med gamla pelargoner i fönster!
Ett underbart inlägg om dina fantastiska pelargoner! Såå många har jag ju inte, men jag gillar verkligen dem jag har :) Har haft en del trevliga fuchsior också, men de, liksom de flesta pelargonerna och två stora änglatrumpeter strök med hos mig när elementet pajade ...
SvaraRaderaJag har aldrig samlat frön, men ska testa det i år - så kanske kan du få några om jag lyckas :)
Det är lätt att det blir en mani när jag börjar med något. Sedan hade jag arbetskamrater som också älskade pelargoner så vi kunde köpa sticklingar tillsammans och dela då de såldes tre och tre.
RaderaFuchsior har jag också haft några, fantastiska blommor.
Och ja! Håll koll på fröna!
Vilka helt fantastiska pelargoner! Den vinröda var jättefin och bröllopet gillade jag också - det kan väl aldrig bli för mycket? ;-)
SvaraRaderaHade ingen aning om att det fanns så många modeller av den blomman och att Dr Westerlunds blomma var en pelargon hade jag inte den blekaste aning om. Har hemska barndomsminnen av den... Varje sommar när vi skulle flytta ut till sommarstugan fick dom följa med ut. Det var gropiga grusvägar på slutklämmen och fy fasen vad det stank om doktorerna när dom skakades om!
Jag köpte en sån där moskitodödarpelargon en gång. Den dog. Förvånande va? :-D
Bara tvungen att testa: Crossandra infundibuliformis... HA! Jag grejade också att skriva rätt (fast jag checkade med google för säkerhets skull eftersom det blev rödkrull överallt ;-) ). Fakirblomma. Har aldrig sett nån sån irl tror jag, men jag lärde mig namnet 1978 när en kompis gick på blomsterskolan i Norrköping samtidigt som jag gick djurvårdarlinjen. Tyckte det var ett fräckt namn :-D
Haha, förstår att det blev för mycket för Dr Westerlunds är verkligen doftrik!
RaderaNej, jag är inte förvånad över moskitopelargpnens öde. Faktum är att min dog med, det där är en stickling som jag tog ifrån den. Ofta är det lättare med sticklingar för de liksom vänjer sig vid en medan en fullvuxen planta haft ideala förhöllanden i plantskolan och sedan får den en tvärchock när den kommer hem till någon och så dör den.
Fakirblomma köpte jag faktiskt en här i Spanien. Det tog ett tag men den dog.
En imponerande samling pelargoner, många nya bekantskaper för mig! På vår balkong blommar massor av pelargoner, det är förra årets plantor som har blommar hela vintern och som vi inte har haft hjärta att beskära. Har aldrig varit med om något sådant tidigare men vi hade en ovanligt mild vinter. BARA TACKA OCH TA EMOT!
SvaraRaderaHa det gott!
Oj, så många pelargoner du hade. Jag hade också en samling, mer blygsam, innan vi flyttade till Bangkok. Nu får jag börja om. Det är lite av en sport att få dem att klara vintern i vårt förråd.
SvaraRaderaVilken fantastisk samling du hade!!
SvaraRaderaJag förstår verkligen att du fällde tårar när hela din fina samling av pelargoner gick till de sälla jaktmarkerna. Jag hade ett antal dahlior som jag övervintrade i svärföräldrarnas potatiskällare men en vinter gick de också åt. Det var en hemskt regnig höst och knölarna hade inte torkat helt innan jag tog upp dem för förvaring så de ruttnade. Det är sorgligt när man lagt ner möda och gillar växterna.
SvaraRaderaSvar: Nu har du gjort mig totalt förvirrad. Jag som trodde att den underbara lila blomsterbollen var en Allium, och du säger att den heter kirgislök. Trodde jag hade lärt mig namnet i förra veckan då både Gerd och Ditte fick svar av en expert när det visade en likadan blomma. Booohooooo;-)
SvaraRaderaFast kirgislök är en allium ...
RaderaAllium är det vetenskapliga namnet på lökväxter där du hittar läkarna i trädgården och de som vi äter upp.
Rätt sker på att det du visar på bild är en Allium aflatunense (numer tydligen Allium hollandicum) och på svenska heter den kirgislök.
Heisann, kjenner meg totalt igjen. Fikk dilla på duftpelargonia for noen år tilbake. Har bestemt meg for å ikke jobbe livet av meg for å få dem til å rives. Nå har jeg bare et brett igjen med noen puslete planter som jeg prøver å holde liv i enda en stund. Jeg har hatt noen av dem du viser her, synd at de er så vanskelige å håndtere. Prøvd alle overvintringsmetoder. Enkelte får dem til å bugne, men ikke jeg, dessverre. Vakre er dem. Ha fine dager framover
SvaraRaderaVilken fantastisk pelargonsamling! Otroligt att det finns så många sorter.
SvaraRaderaÄlskar pelargonier!
Trevlig helg!
Det var nästan så att pelargonerna kände på sig att ni skulle flytta. Det måste ha varit en vacker samling med tanke på bilderna du visar. Många är nya sorter för mig. Rosenknoppspelargonen är som en bakelse eller som ett bröllop. :-)
SvaraRaderaVisst har jag också ogillat pelargoner men Ernst gjorde dem trendiga. ;-)
Vilka fina blommor du har, du tar väl hand om dom. Men pelargontant, känner en kille som är pelargonentusiast.
SvaraRadera