söndag 11 november 2018

Skyltsöndag nr 99 - I krukan

Först och främst, en bild som inte har något med temat att göra, bara med dagens datum:


Kolla tid och datum uppe i vänstra hörnet! Jag mindes! Fast det kan i och för sig ha något att göra med larmet jag ställde på mobiltelefonen.
- Det är ju fusk! tyckte mannen min.
Kanske det. Men det struntar jag i!

Så! Nu kan vi fortsätta med dagens Skyltsöndagstema.

~ ☺ ~

I somras när svärmor var här köpte jag en pelargon på marknaden, en antimyggpelargon. I Sverige brukar den gå under namnet 'Mosquito Shocker', finns säkert fler benämningar.


Fungerar den? Vet inte riktigt hur det är tänkt att den ska användas, faktiskt. Ska den stå där och se vacker ut medan den doftar bort myggen? För det är ju trots allt en planta som tillhör kategori doftpelargoner. Eller ska man ta ett blad och gnugga på sig? De eteriska oljorna kan dock vara starka så risken är att det skulle kunna bli lite prickigt och kliigt. Det känns lite kontraproduktivt. Fast helt ärligt, jag köpte den för jag älskar pelargoner och denna kan inte ens mannen min gnälla om när jag kommer hem med. Han är myggmagneten, själv får jag sällan myggbett. Så jag köpte den ju faktiskt för hans skull. Vi säger det.

Doftpelargoner kan användas i matlagning, förresten. Hört de som smaksätter sockerkakor och liknande. (Info till mannen min: Nej, jag ska inte göra det!) Det har tydligen fler upptäckt för något kryp är det som mumsar på bladen ... En skakning visar att det är de där äckliga illgröna larverna från kål- eller grönsaksfly som kan kalhygga det mesta med gröna blad. Suck och megasuck. Dags att spreja den här pelargonen också. Så nej, den kommer verkligen inte att hamna i någon sockerkaka.

Apropå spreja så är det inte alltid kul att få hus, brevlådor och cyklar nedsprejade av grannskapets hundar. Men det finns lösningar för det också inom plantvärlden!


Plantera en växt där så går hundarna inte i närheten för den luktar så vidrigt i deras nosar*. Det vetenskapliga namnet på denna planta är Plectranthus caninus men för att gör att det rörigt för folk så kallas den för Coleus canina när den säljs som djuravskräckare. I engelsk folkmun kallas den bland annat för Piss-Off Plant, i svenska butiker kallas den för Kattskräck.


För det är ju inte bara hundar som sprejar utan även de gulliga fissemissarna. Jag som älskar katter svär högt och strypkänslan är stark när kattjäveln markerat revir i korgen där stickningen jag håller på med ligger eller på sittdynorna ute (olika katter och några decennier emellan men samma resultat).
 
Jodå, plantor finns för dem med. Eller snarare mot dem. Frågan är ju bara om det fungerar. Jag är inte ensam om att vara tveksam. Oftast brukar det ju vara mer en fråga om att husdjuret reagerar så här:
- Wow, ny växt! Snyyyggt! Undrar om den är god? *tugg-tugg*
- Tugga inte på blomman, kattjäkel!
- Nä, den var inte så god ... Var är mattan?! *hulk-hulk-hulk* *kräääk*
- Neeeeej! Inte på mattan igen!

*) Ska det vara en nos eller flera nosar? Skriver jag nos låter det som att alla hundar delar på nosen. Skriver jag nosar så känns det som att varje hund har ett gäng egna nosar. Kanske borde skriva om meningen totalt ...

~ ☺ ~

Jag avslutar med att gå tillbaka till dagens datum, förresten! Eller inte så mycket datumet som vilken dag det är i dag.

Grattis på Fars dag, pappis!

Kram,
Emma

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

17 kommentarer:

 1. Vilka spännande växter du hittat! För min del skulle en myggpelargon sitta som en smäck. Myggj**larna älskar mig. Jag älskar inte dem. Och om nu hundar och katter inte läser dina skyltar hoppas jag att dofterna funkar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får kolla på t ex Plantagen eller på Odla.nu, där brukar pelargonen finnas.

   För mig är det väldigt bra att myggen dras till mannen min, då slipper jag dem!

   Radera
 2. Hahaha! Vilket härligt skyltinlägg inklusive första bilden, där du ju faktiskt skyltar med att du kom ihåg den 11:e i 11:e klockan 11:11. Bra jobbat där av mobilen och dig;-)

  Skrattade gott åt alla dessa plantor som jag faktiskt aldrig sett och inte hört tals om heller. Kan bero på att vi inte har några pelargoner, bor i lägenhet och inte har problem med hundar och katter där. Inga större problem med myggor eller annat kryp heller. Å om det är någon som blir biten så brukar det också vara min man.
  Tycker skyltarna är så himla roliga att titta på, även om självaste växterna inte verkar "göra jobbet".

  Tusen tack för en helt suverän Skyltsöndag och länkarna:-)

  PS1. Jag hade också skrivit nosar, då det var fler hundar;-) DS1.

  PS2. Bästa "medicin" mot myggor, getingar och annat kryp är faktiskt tomatplantor. Vi odlade tomater en gång i en XXL-kruka på balkongen. Vi såg inte nåt kryp under hela våren och sommaren. Å vi fick faktiskt många tomater till mitten av oktober. DS2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag varit mer observant hade jag valt en annan klocka där man även ser sekunderna. Såg det först när det var 11:11:51 och det var ju inget kul ...

   Ja, skyltarna är rätt kul. Undrar om det finns fler i serien?

   Problemet här är att det är något annat j-a kryp som invaderar tomaterna så hur jag än vrider på det så blir det invasion.

   Radera
 3. Jag kom ihåg den 11/11 klockan 11.11. Men det var på håret jag missade det hela. Hade ingen klocka...Men väl en vadslagning. Pelargoner tycker jag om men jag vet inte just om doften hjälper mot mygg,hundar och katter. Kul med dessa speciella och de har kanske oanade talanger.Har testat tomater som BP och det gav viss hjälp mot mygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vann du vadet?

   Jag älskar ju pelargoner men just här är det ett himla trist utbud, bara de vanligaste. Och så blir de alltid invaderade av äckelkryp.

   Radera
 4. Haha! SNYGGT fångat där på första bilden! Jag är impad, och larm FÅR man använda. Hmmm... Undrar om jag ska ställa ett litet larm så jag inte missar klockan "fjorton minuter över ett" idag? ;-)

  En sån där myggskrämmare till blomma har jag också haft. Den dog innan jag hann fatta ifall den funkade eller inte.

  PS: Jag skulle ha grubblat en lång stund, kanske googlat utan nåt vettigt resultat och sen skrivit om meningen :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde väl du skulle gilla klockan! Och visst ska du ställa klockan i dag!

   Dog den eller hann Anders först fram med sekatören?

   Radera
  2. Den självdog. Var visst av den sorten som ville ha vatten? ;-)

   Radera
  3. Ahhh ... Suckulenter är nog er visa, ni som reser så mycket.

   Radera
 5. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 6. Hej, här har jag inte varit många gånger tidigare, skoj att se att du hänger på skyltsöndag. Gillar resonemanget om pelargoner mot mygg, helt nytt för mig, men allt som kan funka hyllas! I somras när vi hade värmebölja i tre månader slapp jag myggen! Alltid något

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit med några gånger på Skyltsöndag, detta var mitt 99:e inlägg!

   Ja, myggen vill gärna ha lite vatten att utvecklas ifrån och i somras hade ni inte mycket av det. Här finns det alltid någon pool som står oanvänd och det är suuuuperhärligt, tycker myggen.

   Välkommen tillbaka, Paula.

   Radera
 7. Så många nyttoväxter du skyltar med, väldigt lärorikt och kan säkert komma till pass. Mygg och diverse bitande, stickande kryp älska mig, INTE ömsesidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det brukar inte vara ömsesidigt. Brukar försöka tänka positivt, att fåglarna behöver ju myggen som mat. Ja, ända tills fåglarna splattar ned den nytvättade bilen eller fönstren. Då kan de i sin tur gärna få bli kattmat.

   Radera