lördag 10 november 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 45

Innan jag sätter igång med pizzadegen till kvällens middag så serverar jag lite godisbitar ur veckan!


Godisbit nr 1
Tårta! Jodå, tårtan till mannen min blev jättegod och försvann i ett huj trots att den blev stor. Sonen tyckte att jag skulle börja sälja dessa (med tanke på att Fru Cuba betalade 100 € för tårtan till Fröken Cuba så såg han framför sig pengarna föda in) så det var ju ett strålande betyg. Men nej, jag ska inte starta ett konditori.

Bild lånad från Aqua-Optima

Godisbit nr 2
Billigare vattenfilter! Vi köpte ganska tidigt en vattenfilterkanna av märket Brita. I denna byter man filterkassetten en gång per månad, oftare om man använder mer vatten än cirka 100 liter i månaden. Detta är alltså dricksvatten, inte att duscha i.

De här filterkassetterna, Maxtra heter de, är ganska dyra, ca 5 - 6 € per stycket. Det plockar ju ihop sig. Som alltid dyker det ju upp alternativ och vi har provat några. Carrefours är lite lägre i pris och kostar 3 - 4 €, funkar bra. Men sedan två månader tillbaka använder vi ett filter som man byter ut varannan månad och priset jag betalade för en förpackning med 12 stycken (två års förbrukning!) var 26,14 € vilket blir 1 € i månaden! (Hade vi köpt ett paket med färre hade styckepriset blivit högre men fortfarande lägre än de andra). Märket är Aqua Optima Evolve och det har funkar superbra. Hoppas bara att jag inte jinxar det nu, ska vilken dag som helst sätta i nästa filterkassett.

Godisbit nr 3
Bra lärare! I veckan har vi träffat sonens nya fröken Noelia. Vi ville väl mest träffa henne, checka läget, höra hur det går. Sonen var med på mötet då Fröken Noelia önskade det samt att han även fick agera som tolk eftersom hon tydligen inte kan engelska (eller undviker det i alla fall). Sonen kan inte längre säga att han inte kan spanska för det vi hörde var det minsann inget stakande i! Han är ju jätteduktig, precis som vi egentligen visste! Och lärarna säger att han är duktig, skötsam och uppmärksam. Vilket vi också visste.

Jag vet att man inte ska jämföra men det är ju ändå så, Fröken Noelia är inte Fröken Otilia. Vi saknar henne. Så i går mailade jag faktiskt till Fröken Otilia och berättade lite hur sonen har det i skolan nu och att vi saknar henne. Ofta tänker man ju att man borde höra av sig men sedan gör man det inte. Jag fick snabbt ett svar och hon var jätteglad över att ha fått mitt mail. Känns bra att ha gjort något som man tänkt, att det inte bara stannade vid tanken.

11 kommentarer:

 1. Tårtan såg verkligen helt superb ut! Jag tycker absolut att du ska starta ett konditori :-D

  Vattenfilter... Jag dricker filtrerat vatten, men är mycket misstänksam mot att ha ett själv (jo, inkonsekvent, jag vet). Vi kör med köpevatten, som vi egentligen har nollkoll på när det kommer till kvalitén. Men bra att du har hittat ett mycket prisvärt alternativ som du är nöjd med :-)

  Sååå himla kul att sonens spanska går så bra att han kan agera tolk! Roligt också att nya fröken också verkar bra, även om hon inte kan axla Otilias mantel helt och hållet. Duktigt av dig att mejla till henne - ofta stannar det precis som du säger bara vid en tanke.

  Ha en riktigt skön lördagskväll och hoppas att pizzan blev till belåtenhet! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattnet är ju OK men det smakar för mycket klor, är för hårt och ibland har de en konstig och äcklig bismak, framför allt om det stått stilla i ledningarna ett tag. Kannan tar bort det där så det funkar super och jag är överlycklig över att slippa släpa vatten, gjorde det under fyra år i Sverige när vårt brunnsvatten blev förorenat. Ett helvete. Folk förstod inte hur vi stod ut men vi hade liksom inte så mycket val.

   Pizzan - eller pizzorna - blev riktigt goda!

   Radera
 2. Tårtan ser så fin ut och jag kan tänka mig att den också var försvinnande god. Fint att du hittat ett vattenfilter som fungerar som kan bli billigare. Vet fler här i Torrevieja som satt in mer "permanenta filter" till sitt vatten som rengörs ett par gånger per år. Prismässigt har jag ingen aning men det är bekvämt. För egen del köper vi vatten och lämnar plastflaskorna till återvinning.
  Roligt att det går så bra för sonen i skolan och att han trivs. Nog så viktigt!
  Kan förstå att fräken Otilia blev glad över att höra från dig. Hoppas hon har det bra där hon är.
  Trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mojänger man kan sätta på kranens utlopp eller innan det når kranen. Vi behöver bara filtrera det vatten vi dricker - som det är eller i te och kaffe - medan det funkar bra i matlagning och rengöring. När vi bodde i radhuset var vi tvungna att filtrera allt som vi drack och lagade mat med.

   Jag tror nog Fröken Otilia har det bra, hon är den typen av person!

   Radera
 3. Tårtan var ju ett konstverk! Du är verkligen duktig. Å jag håller helt och hållet med sonen. Låt honom hjälpa till med tillverkning och försäljning mot en viss procentsats i ersättning;-)
  Vattenfilter har jag aldrig använt eller ens sett måste jag medge.
  Jättekul att sonen blev godkänd av fröken Noelia, även om hon inte är lika bra/trevlig som fröken Otilia. Klart att hans gamla fröken blev glad över mejlet. Antar att det blev en riktig positiv överraskning för henne. Jättekul ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, BP! Ja, det vore ju något, barnarbete! :D

   I Sverige behövs vattenfilter normalt inte när man är kopplad till det kommunala. Vi som hade egen brunn tittade lite på det. Här är det väldigt vanligt med kannor eller andra typer av filer.

   Fröken Noelia är säkert jätteduktig och trevlig men hon är liksom inte lika tillgänglig, de har olika approach. Fröken Otilia skrev det att för henne är det viktigt att det är personligt. Det visar sig verkligen. Hon blev jätteglad och ser fram emot att ta en kaffe eller något med oss.

   Radera
 4. Hej! Var köpte du din vattenfilterkanna? Verkar vara bättre än attt köpa allt vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattenkannan är verkligen superbra! De finns i "alla" butiker, nästan. Carrefour hittade vi den på, finns även på MediaMarkt, Worten ... Amazon brukar dock ha bättre priser.
   Kolla efter den typ av kanna som har ett litet lock att fälla upp när man ska fylla på. Den vi köpte först, Aluna, den måste man plocka av locket för att fylla medan t ex Marella har den lilla luckan, mycket smidigare.

   Radera
 5. Ouch! Det var en dyr tårta! Du borde verkligen kunna sälja ding tårtor för minst lika mycket :) Jag hade i alla fall hellre betalt den summan för god smak!
  Sv: Tack för bloggtips med Berlintips! Måste tillbaka många gånger :) ser fram emot det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan lugnt säga att jag ALDRIG-ALDRIG-ALDRIG kommer att betala 100 € för en tårta, definitivt inte utan att ha fått smaka innan. Dyrt socker. Min var det i alla fall en väldig massa frukt på. Och i.

   Radera