fredag 9 november 2018

Guerilla Gardening

Har ni hört talas om Guerilla Gardening? Det är när man utan tillstånd förvandlar en offentlig (eller kanske privat) tråkig plätt eller rabatt till något vackert, fyllt med vackra blommor och allra helst med ätbara växter för alla att njuta av.

Bild lånad, rabatt av Ron Finley

Jag tycker det är en underbar idé och perfekt för alla som har fröer över eller en massa små livsglada små plantor som man själv inte har plats med för det kniper alltid i hjärtat när man inser att man återigen har sått för mycket och inte kan ta hand om alla de små liven.

Dessutom är det utmärkt för dem där de gröna fingrarna kliar i den tråkiga stadsmiljön.


Jag har några växter i trädgården som fröar av sig enormt. En är underblomma, Mirabilis jalapa, den är fortfarande väldigt vacker i bladverket. När blommorna slår ut på kvällen är doften helt underbart.


Här är ett frö moget, det är brun-svart då. Bara att skaka ned i handen.


Och titta, det ser ut som en liten handgranat!


En hel arsenal med granater!


Och där är det perfekta bombningsområdet: grannen nedanför har en gräsfylld rabatt men just nu efter att hantverkare Dani och kompanjoner varit där så ser den ganska rensad ut.

Bombs away!

14 kommentarer:

 1. Visst är detta en bra idé. Det finns flera liknande hemma på Söder i Stockholm och de nyttjas väl. Ofta finns anslag om att det är fritt fram att plantera, skörda och plocka.
  Perfekt att du ordnat med en "guerilla gardening". Kanske fler följer efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är någon annan än vi som kommer att njuta av denna rabatt men det gör inget!

   Kul att det sker i Stockholm också! Hade blivit förvånad om det inte gjorde det.

   Radera
 2. Visste inte att det kallades för Guerilla Gardening, men både i Norra Djurgårdsstaden och på Söder finns dessa former av trädgårdar. Tycker det är helt perfekt! Å vem vill inte ha några granater på sin tomt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenomenet har funnits länge, sedan 70-talet, och det har bara vuxit. Älskar ordet för det är så motsatt!

   Radera
 3. Kom i kontakt med ordet första gången 2011, på Eden Projekt i Cornwall. Där såldes kit för "Seed bombs", torkad lera med fröer, som skulle blandas med vatten, rullas till en boll och slängas in på lämplig yta, för guerilla gardening 😊 Kul idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det där har jag också hört talas om, superkul! Tittar man runt på Internet så finns det massor med roliga uppfinningar, till exempel en frödoserare som man fäster vid ankeln och så knatar man runt och sår. Lite här. Lite där. Men det är nog inte så uppskattat om man går i rabatter. Vad gör man då? Lyfter på foten och skakar lite? Känns enklare att ha fickan full med frö och slänga ut i förbifarten.

   Eden Projekt! Dit vill jag också!

   Radera
 4. Har aldrig hört talas om själva ordet, men det är onekligen en fantastisk idé :-) Vissa "krigshandlingar" är onekligen BRA mycket bättre än andra :-D

  Fast jag tror kanske inte att jag ska rekommendera det till Anders och hans sekatör... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, då får det ju motsatt verkan!

   Ge honom en näve frön i stället. Fungerar superbra med solrosfrön. Men de bör inte vara skalade eller rostade.

   Radera
 5. Ett sympatiskt bus. Dina handgranater gör sig perfekt i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst är det sympatiskt. Jag tycker handgranaterna är så söta.

   Radera
 6. Vilken bra ide att dela med sig av växter och örter. Vår granne gick ut på wattsup om någon ville adoptera deras Bougainville och det ville vi jätte gärna. Gillar verkligen de snarlika små granaterna till frön. De kan säkert platsa någonstans i en rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon bougainvillea sedan tidigare? För du vet att de växer något så överjävligt, i alla fall om de planteras i marken. Har lite hatkärleksrelation till dem. Otroligt vacker men växer hysteriskt och skräpar massor. Och vassa hemska taggar. Men som sagt, vacker ...

   Underblomman är lite mer lätthanterlig, funkar bra i kruka och är här perenn. Du får väl höra av dig (solsomsol@outlook.com) om du vill att jag skickar dig en näve granater.

   Radera
 7. Mer "Guerilla Gardening" i världen!

  SvaraRadera