tisdag 20 november 2018

Den larviga situationen - säsong 3 och början av 4

Kom på att det var väldigt länge sedan jag skrev om processionslarverna i grannens pinjetall. Ni kanske trodde att de hade dött eller försvunnit eftersom jag inget nämnt? Nej, inte direkt ...

När taket lades om i februari 2017 så passade Hantverkare Dani på att såga ned alla de grenar som vette åt vårt håll och som hängde över vår tomt. Det såg inte klokt ut och jag var lite orolig för tallarna, vi vill ju ha dem kvar trots allt. Men tallarna fick nya skott under sommaren och såg så gröna och friska ut. Sedan kom det små gula barr i topparna på grenarna när hösten närmade sig. Några till blev gula och till slut så var det gula tufsar igen som med tiden blev vita tussar fulla med larver.

Fotot är taget 2 januari 2018 ...

Vi hade larver som kröp runt på husväggen och på gångarna, vi höll oss borta från den delen av tomten som ligger i närheten av tallen. Det innebar att det blev inte mycket gjort i trädgårdslandet sommaren 2017. Tallen repade sig efter angreppet och blev grön igen. Men sedan så kom hösten och med den ett gult barr igen.

... och detta togs 12 januari 2018, 10 dagar efter det andra.
Knappt ett barr är kvar på trädet.

Sådär ja. Larverna tillbaka. Bona växte sig större allt eftersom månaderna gick, tallen såg värre och värre ut.

Här håller de på att borra ned sig i trädgårdslandet - vilket jag ju inte fattade!

Det dök upp fler och fler enstaka larver utanför bona och när januari 2018 närmade sig sitt slut började de processionstågen. Från sina tufsiga vita bon i trädets grentoppar, nedför trädstammen och rakt ned i mitt lilla trädgårdsland. Fattar inte vad de hade där att göra. Men det innebar ju att inte fasen vågade jag mig på att sköta landet den kommande våren och sommaren heller. Tänk om man stoppar ned handräfsan och det bara myllrar med larver och kokonger!

Någon gång mitt under sommaren sopade jag i alla fall rent där på gången intill landet, snyggade upp lite och tog bort stora torra blad från grannens fikus som rasat ned på landet. Jag hade trädgårdshandskar på mig och var försiktig. Ändå fick jag prickar på handlederna där borst från döda larver perforerat huden. Det blev som små blåsor, jag hade på aloe vera och det lugnade ned sig efter ett tag. Som sagt, de är inte att leka med, processionslarverna.

Brevet som skrevs till kommun och begäran från kommun till den tyska domstolen verkar inte ha lett till något, jag har gnällt många gånger till Mercedes, advokatkontorskvinnan, både i telefon och när hon varit här. I somras gnällde vi åter till Miguel, han som vi hyr av. Han lovade se till att det på något sätt fixades. Jag berättade vad jag läst, behandling ska ske på hösten, helst under november. Han skulle prata med Hantverkare Dani vars fru kan sådant där.


Våren blev sommar och sommaren i sin tur blev höst. Tallen återhämtade sig igen, blev grön och fin. Och så kom det första gula barret ...


... som blev till bruna tussar.

10 sekunders film tagen 21 oktober 2018

När Hantverkare Dani och kompanjoner var här och tog bort hundkojan samt fixade muren så tog de äntligen tag i träden!

Cirka 10 € kostar en flaska Ynject Mini, det var ju inte så farligt.
Hade hört att det skulle kosta det tiodubbla, till och med dubbelt det igen!
Fast det kanske är med arbete.

Ett hål har borrats i tallens stam och i hålet har en pip förts in. Pipen sitter fast i en flaska med Ynject, ett pesticid som i stort sett vem som helst får använda, man inte måste ha carnet de aplicador de fitosanitarios, ett speciellt tillstånd för att få använda gifter i trädgården. Tallen tar upp denna vätska och när sedan larverna mumsar på tallens barr så mumsar de även på giftet.

Snipp, snapp ...?

12 kommentarer:

  1. Önskar er lycka till och hoppas larverna dö och försvinner. Dessa är så obehagliga. Verkligen en sanitär olägenhet. Tycker helt klart att hela tallen ska bort men antar att ni inte mer kan påverka det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vill gärna ha tallarna kvar men inte med inneboende. Dessutom så får de ju inte ta bort tallar hur som helst här, om jag fattat det rätt. Precis som palmerna behöver man tydligen ha tillstånd för att ta bort dem.

      Radera
  2. Jag bara ryser och jag kliar överallt. Småkryp gör mig ju totalt hysterisk som du vet.
    Men om lösningen var SÅ enkel och SÅ billig, då förstår jag inte att man inte stoppade dit den där pipen med Ynject för länge sedan.
    Har en känsla av att det nog blir en del 3 här.

    PS. Hoppas äcklen dör, men att de inte gör det på marken i närheten av ditt trädgårdsland;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen precis! Varför var det ingen som sa att det var så billigt!? Då hade jag ju gjort det själv (och dragit kostnaden på hyran).

      Blir det en akt till så hoppas jag att innehållet på den handlar om avsedd verkan.

      Radera
  3. Svar 1: Den äckliga julnissen slängde jag (med glädje)

    Svar 2: Det är en vanlig nål med ett större nålsöga. Du vet, synen blir ju inte bättre när man blir gammal;-) Nålen används av min man som ibland syr på knappar på hans byxor eller hans jackor. Jag gjorde det en enda gång, och knappen klarade sig en enda dag...

    SvaraRadera
  4. Fy vad läbbiga dom där larverna är! Hoppas ni blir av med dom nu.
    Har aldrig sett såna där själv, men dom varnar för dom under vissa årstider här, bland annat när man går i pinjeskogen vid blåa sjön. Speciellt varnas hundägare, eftersom hundarna inte "har läst på" hur giftiga dom är. Kom osökt att tänka på Tramse nu... Katter är ju mycket för att leka med sånt som rör på sig. Hoppas han fick en "lätt" läxa första gången och lät bli dom sen.
    "Presenterade" en igelkott för vår katt en gång. Hon backade därifrån och sprang iväg åt andra hållet. Hon hade helt klart lärt sig i ett tidigare skede :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man varnar hundägarna om hundarna men inte att ägarna själva ska se upp. Tror jag skrivit det förut men jag fick ju spader när fröken Cuba kom hem från en skolutflykt där hon glatt berättade att de räknat processionslarver.

      Hundar kör fram nosen och sedan kanske slickar på saker, medan katten tar fram en avvaktande tass och petar lite. Därför är ju hundar mer utsatta då de får borsten i nosen och i mun, på tungan.

      Din kisse hade nog varit med om något där i ett annat liv! Haha!

      Radera
  5. Vilken process och vilket tid allt ska ta i Spanien. Det gäller att gnälla ofta och inte ge sig. Bra jobbat!!
    Vad jag förstår så är dessa larver inget att leka med. Det finns endel som är överkänsliga och måste få vård omedelbart. Vi var så nära att köpa ett hus där pinjeträd både inne och utanför trädgården växte pinjeträd. Man fick heller inte såga ner träden pga naturreservatet. Gudskelov så köpte vi inte huset🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag gillar inte att tjata och gnälla hela tiden. Vem gör det?

      Nej, de är minsann inget att leka med, dessa larver. Läbbiga saker som nästan saknar existensberättigande. Alla träd drabbas ju inte, som tur är.

      Radera
  6. Det verkar vara en långdragen historia? Hoppas verkligen att ni blir av med larverna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jisses, den har hållit på ett tag. Här kan du läsa ett av de första och titta gärna på bilderna. http://solsomsol.blogspot.com/2016/01/inte-sarskilt-larvigt.html

      Radera