söndag 21 juni 2020

Gemsweekly Photochallenge nr 25 - Rabatt

Jag är nog en rätt traditionsfast person. Eller ta bort nog, jag är en traditionsfast person. Men i och med flytten till Spanien så är vissa traditioner svårare att upprätthålla. Det finns inte så många midsommarstänger att skutta runt kring, till exempel.

Men en tradition är jag så otroligt glad över att vi har hållit fast vid de senaste 15 åren: midsommarhälsningen till familj och vänner!

Det började alltså midsommaren 2005, sonen var knappt sex månader gammal och han hade några veckor innan lärt sig att sitta utan stöd. Den första hälsningen jag gjorde är med honom sittandes i gräset under äppelträdet och en liten blomsterkrans på huvudet. Helt bedårande!

Varje år har jag sedan från trädgårdens rabatt bundit en krans och satt på hans huvud för att fotografera. Varje år! Kan säga att alla år satt inte kransen kvar när jag väl skulle fotografera, ett år var det stora tårar och tvärvägran, ett annat blev kransen lite stor så den trillade ned från huvudet och hängde som en vinnarkrans runt halsen istället. Några gånger har sonen varit kreativ och klättrat upp i ett träd: om jag skulle fota honom skulle han sitta där. På något sätt har det alltid blivit en hälsning varje år!

I år blev midsommarafton så konstig. Det fanns ingen energi till att göra kransen ...
- Mamma, vi har glömt att fota! sa sonen sent på kvällen.
- Vi tar det i morgon, sa jag.

Så på midsommardagen gick jag runt och tittade i trädgårdens rabatter. Vad kan jag binda en krans av? Just nu är det nämligen inte mycket som blommar här hos oss som går att använda. Oleandern är så giftig så den får vara, lantanans små blommor faller av så fort man klipper av en kvist ... Men med en stomme av vårjasmin, några kvistar trillingblomma och blyblomma blev det även i år en krans att sätta på sonens huvud.


Den femtonåriga sonen ställde sig snällt i solen, med Medelhavet som bakgrund, och visade upp sitt vackraste leende medan jag tog några kort på honom och kransen på hans huvud. Han kom när jag bad honom men man får ta korten fort, han tröttnar lätt på mig och mina idéer.

Alla hälsningarna har jag samlade på ett ställe och det är helt underbart att se år för år!

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

17 kommentarer:

 1. Vilka fina minnen med kransarna genom åren och roligt att du sparat bilderna i ett album. Hade kransar till döttrarna tills de flyttade hemifrån och har också sparat de bilderna Men nog dags att ge dem albumen. De ska faktiskt fylla 40 nästa gång.
  Nu är det barnbarnen som har kransar så traditionen finns kvar.
  Kul att sonen även i år vill ha en krans och bli fotograferad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bilderna är verkligen kära minnen! Roligt att du har gjort likadant.

   Radera
 2. Du får be någon skicka ned lite midsommarblommor men det kanske inte funkar så bra :) Men blommorna hos dig var ju fina så det blev ju en vacker krans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de hinner nog vissna med tanke på postgången mellan Sverige och Spanien. PostNord och Correos har liksom lärt av varnandra att man behöver inte vara snabb och effektiv.

   Radera
 3. Stor ELOGE till femtonåriga sonen som påminner sin mamma om den gamla traditionen. Synd att du inte kan/vill lägga upp bilden på sonen på bloggen. Om jag inte minns fel la du upp en bild på honom med kransen en gång, fast då fotade du bakhuvudet. Jättekul att du även i år fick ett midsommarminne till din samling.
  Kransen är otroligt fin. Faktiskt vackrare än svenska kransar som visserligen innehåller sju eller nio blommor, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP och ja, det var väl gulligt av honom!

   Ja, du har nog rätt i att det var en baksidesfoto förra året, tänkte inte på det i år, huvudet är fullt med annat just nu.

   Radera
 4. Heisann, så fin, ny tradisjon med blomsterkrans fra rabatten på midtsommer og hilsen hjem til gamlelandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellan 2005 och 2014 var det svenska blomster i kransen, sedan midsommar 2015 har det varit spanska i den svenska traditionen!

   Radera
 5. Vilken härlig tradition och vad kul att sonen påminde dig :-)
  Kransen är verkligen superfin :-)

  Snygg tolkning igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ama! Ja, den traditionen är jag lite glad över!

   Radera
 6. En riktigt trevlig tradition med midsommarkrans! Kul att sonen ställer upp om än med knot ibland. Årets krans är en höjdare, såå läcker!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker kransen är fin! Och det är en tradition som jag vårdar ömt.

   Radera
 7. En jättefin tradition även sonen verkar ju uppskatta den.
  Kransen blev tjusig och annorlunda, nytänk ligger liksom i tiden.
  Hoppas din ork är tillbaka ❤️

  SvaraRadera
 8. "Alla hälsningarna har jag samlade på ett ställe och det är helt underbart att se år för år! "

  Jag hoppas du egentligen menar att "har jag samlat på minst två ställen"

  Mvh Backupmannen

  SvaraRadera
 9. Fin krans, fin tradition! Kul att killen ställer upp fortfarande!

  SvaraRadera
 10. Vilken kär tradition och att sonen var mer än intresserad att bli fotad med krans i år. Kransen var mycket väl godkänd från mig. Min man prydde min svärmorförra året med en egen designad krans av Bougainville och passionsfrukter. Hon blev så jätte fin=)
  Godnatt <3

  SvaraRadera
 11. En så fin krans!
  Jag har ju sett den på annan bild tidigare, så fint!
  Ha det bra!

  SvaraRadera