tisdag 19 maj 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 21 - Får

Det här måste ha varit i slutet av maj 2013 vid idrottsanläggningen i Sigtuna. Det var en strålande vacker dag, de vitklädda barnen sprang glada ut i solskenet efter att ha varit instängda i flera timmar med koncentration och allvar. Vårens judogradering var över och avklarad! Sonen var lättad och stolt över det nya gröna streck som prydde hans bälte i orange.

En oerhört söt liten flicka med stort lockigt hår glatt skuttade intill oss där vi gick mot parkeringen. Med vackra runda ögon fick hon syn på den stora gräsplätten där ett helt hav maskrosorna lyste gula. Hon sken upp och satte fart rakt ut i gräset, handen började röra sig för att plocka skönheterna. Men precis innan hon vidrört dem stelnade hon till. Hon vände sig om och tittade mot sina föräldrar som gick strax bakom oss:
- Får jag plocka?


Det här var en helt underbar scen som spelades upp framför mig! Jag minns den så tydligt och jag brukar tänka på den när jag ser gräsmattor fulla med gula blommor. Det behöver inte vara maskrosor, det kan lika gärna vara de illgula getoxalis som på våren fyller min egen gräsmatta.

Och jodå, visst fick hon plocka. Hela famnen full!

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

26 kommentarer:

 1. Härligt minne från Sigtuna och ett hav av maskrosor som den lilla flickan så gärna ville plocka. Men hon hade nog säkert även plockat getoxalis.

  SvaraRadera
 2. En riktigt fin tolkning till får.
  Otroligt uppfostrad av den lilla flickan att fråga sin mamma innan hon plockade de gula maskrosorna. Vi sålde maskrosor och tussilagon och fick en liten slant. Otroligt att det fanns en snäll själ som ens köpte dessa plockade blommor från gården= D
  Ha det bra=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hon var väldigt lydig men med otrolig glimt i ögonen. Och hon kunde bli arg, den tjejen!

   Radera
 3. Tänk att en "vanlig" fotoutmaning kan väcka ett sådant fint minne! En riktigt varm och minst sagt kreativ tolkning. Å maskrosor har ett oförskämt dåligt rykte. Jag gillar blommorna skarpt. Å om man inte gör det kan man ju alltid kalla dom för tussilago. Jag kan i alla fall inte se skillnad mellan blommorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP1 Det här var faktist det absolut första jag kom att tänka på i hela utmaningen så jag skrev den redan i januari någon gång. Det var något i den händelsen som var så speciellt för mig. Läs gärna mammas kommentar nedan.

   Radera
 4. Så fint minne ... och en härlig liten berättelse :)

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig nostalgi i denna fenomenala tolkning! :-)

  SvaraRadera
 6. Vilken fin händelse och vilken väluppfostrad flicka! Jag förstår att du minns det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon var väluppfostrad, jättesöt tjej!

   Radera
 7. Jag antar att jag tillhör en minoritet: den som gärna plockar maskrosor och sätter i vas! Att de inte står särskilt länge gör ju inget, de är gratis, lättplockade och det finns hur många som helst! Maskros finns med på min blogg massor med ggr, men om du klickar på just en här får du också se min fina duk!
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2009/05/alskade-maskros.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar dem gärna men binder en krans!

   Jag vet att du gillar dem och du skrev om dem för inte alls så länge sedan, tänkte på mitt inlägg som redan då låg färdigt för publicering.

   Undrar om mamman tänkte på gräsfläckar och bruna maskrosfläckar på den vita judodräkten ...

   Radera
 8. När jag läser berättelsen om flickan och maskrosorna fick jag direkt minnesbilden från en händelse för drygt 40 år sedan. Jag var på en ö i Stockholms skärgård med en högstadieklass. När de gett sig iväg ut med sina uppgifter i omgivningen tog jag en liten cykeltur tillsammans med ett par barn. Plötsligt slänger flickan cykeln ifrån sig och springer rakt ut på ängen vid sidan om stigen och dansar, lyckligt virvlande, ut bland orkidéerna, som växde där i tusental. Jag vill minnas att det var "Adam och Eva", de där som är gula och blå. Hon frågade inte om hon fick plocka,för det visste hon redan att hon inte fick. Vem flickan var? Emma naturligtvis. /mamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runmarö! Och näckrosorna i sjön ... Det var fint där!

   (Jag vet dock en annan som plockade en fin bukett med orkidéer till sin mamma! Och att buketten hölls innanför jackan på promenaden hem! Haha! Hur skulle lillebror veta?!)

   Radera
 9. En fin berättelse och kul tolkning av får.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första jag kom att tänka på när jag såg ordet!

   Ha det fint du med!

   Radera
 10. En rörande liten berättelse! Vilken väluppfostrad flicka och vilka föräldrar kunde annat än säja ja i den situationen!
  Här frodas maskrosorna men de är så lågväxande att gräsklipparna inte rår på dem. Så nästa år har säkert vi ännu fler!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var något speciellt med den lilla händelsen. Säkert är det bara jag som kommer ihåg den.

   Ner på knä och kör in ett rensjärn, det är enda sättet. Eller betala grannungarna att göra det!

   Radera
 11. Heisann, takk og pris at vi fremdeles får plukke de fleste markblomster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med om! I Spanien är det annorlunda, här måste man be om lov att få plocka annans ogräs.

   Radera
 12. Kul och annorlunda tolkning och du fick in fint ljus i bilden.

  SvaraRadera