fredag 8 maj 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 19 - Plugg


Om jag hade tänkt till lite innan så skulle jag ha sparat inlägget om korken som jag använde som plugg. Men nu gjorde jag inte det. Skulle ju ha kunnat ta ett nytt foto för korkpluggen sitter kvar och fungerar utmärkt. Men det ser likadant ut så ... Nä.

Inte heller har jag något vettigt att berätta om det plugg som sonen går i för han går ju inte där, han sitter ju hemma och pluggar som alla andra spanska barn i skolålder i dessa tider. Just nu diskuteras det i Andalusien om barnen ska få komma tillbaka under maj, i alla fall de minsta barnen även om de styrande i Spanien har sagt september. Det är väl bara att vänta och se ... Vi får väl ett meddelande en söndag om att skolan börjar dagen efter eller något.

Attans att jag inte tog ett foto på den plugg som jag skalade och skar till pommes frites i veckan. Den såg precis ut som en Barbapapa! Lite roligt namn, förresten. På spanska betyder barba skägg och papa betyder potatis. Skäggpotatis, alltså! Säckpotatis har jag hört talas om, misstänker att det är många som varit det sedan mitten av mars. Fast nu är ju inte seriefiguren Barbapapa från Spanien utan föddes i Frankrike så då blir det en annan betydelse: pappas skägg. Men det har det inte heller att göra med utan med sockervadd! För sockervadd heter på franska barbe à papa vilket Barbapapa-skaparna hörde ett barn be om en i en park i Paris en majdag för exakt 50 år sedan. Grattis till dem! Och till alla oss som haft så roligt med dem genom åren!


Barbapaporna, de är fantastiska! De kan forma sig till en plugg om ett hål behöver täppas. Var det inte någon gång Barbapapa täppte till en damm som höll på att spricka, eller något åt det hållet? Hjälpsamma är de i alla fall, alla i den töjbara familjen. Vill man så kan man töja lite på tankevindlarna och plugga med dem! Finns flera lärorika böcker!

Nu är det nog dags att plugga igen så jag slutar svamla! Får skylla på att det är fredag ... Dags att plugga ur en vinflaska och njuta av ett glas vin! Tror det blir Hasselbackspluggar till maten i dag.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

20 kommentarer:

 1. Heisann, tusen takk for et artig innlegg, stor sveis over det! Vi fikk beskjed i går at skolen kan starte igjen mandag... ikke bare i Spania beslutningene tas "på strak arm". Ha en go´hælj ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så bra att skolan startar igen hos er! Framsteg! Misstänker att barnen inte är riktigt lika glada ...

   Ha en fin helg du med!

   Radera
 2. Vilket roligt inlägg med massvis med nytt, för mig alltså. Så kul att läsa om Barbapapa à la Emma. Å inte visste jag att du var född i Frankrike! Som jag sa, mycket nytt här:-)
  Då hoppas jag att du korkat upp vid det här laget och ligger tillbakalutad i solstolen med ett glas rött eller vitt i handen. Det är du värd:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag är inte född i Frankrike (jag är född på Karolinska) utan Barbapapa är född där. :D

   Tack, det blev rött. Det blir det oftast.

   Radera
 3. Tack för ett roligt och fyndigt inlägg till veckans tema.Vad gäller Barbapappan har döttrarna och jag följt dem i mängder av år och vi har alltid med förtjusning. Och på franska känns det än mer roligt att hänga med dem.
  Korkar som pluggar känns väl igen. Fungerar utmärkt.
  Och potatis plugg är ju inte så dumt det heller. (Och egengjorda pommes blev det här till middag i kväll med färsk, svenska oxfilé och hemlagad bea. Och sallad förstås.)
  Hoppas vinet smakade bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen Barbapapa, de var påhittiga och fyndiga. Bilden med deras hus i genomskärning är så rolig, minns att det satt jag länge och tittade på, så mycket detaljer.

   Radera
 4. Haha ... nu fick du till det igen - kul inlägg!
  Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 5. Haha! Ännu en suverän tolkning av dig :-) Hoppas du får plugga ur ikväll igen. Hasselbackare... Guuu vad gott och oj vad länge sen.

  Ha en finfin lördag och glöm inte godiset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Sonen gillar Hasselbackspotatis, han kallade dem för hackeback när han var liten.

   Jag ska försöka komma ihåg lördagsgodiset!

   Radera
 6. Ett jättetrevligt inlägg! Härligt att det är uppkorkat och klart så att flaskan kan tömmas!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som tyckte att det blev ganska svamligt! :D

   Radera
 7. Nog på svamlandet fast jag tyckte det var ett roligt plugg inlägg i alla dess former. Barba papa eller skäggpotatis må hända. Jag föredrar hasselbackspotatis=) Jag skulle vilja veta var den har fått sitt namn i från. Däremot funkar kork till mycket även som plugg. Jag använder mina att fylla vaser. Barbapapa är ett säkert sätt att underhålla sina barn och även vuxna.
  Trevlig lördag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hasselbackspotatis har fått sitt namn efter restaurang Hasselback på Djurgården.

   Kork kan verkligen användas till mycket, slänger aldrig en kork utan samlar dem i lådda.

   Ha en fin lördag du med!

   Radera
 8. Oj va komplicerat det blev nu, tror jag aldrig mer ska se på Barbapappa igen...oj oj oj ;)

  Ja, ni får väl vänta och se när det är dags igen, hoppas att detta blåser över snart så allt blir som vanligt igen.
  Hoppas också att ni får info om återgång till skolan lite tidigare än en dag innan.

  Ha det fint nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart du ska se Barbapapa, vi har mycket ätt lära av den familjen.

   Tror inte att sonen kommer tillbaka till skolan innan sommaren, vi fick ju inte byta fas här på Costa del Sol. Men förhoppningsvis har jag fel.

   Ha det bra själv!

   Radera
 9. Det var längesedan jag kom i kontakt med Barbarpappa. Läste en del av böckerna för mina söner, men det är ju 30 år sedan. Barnbarnen läser dem inte.
  Såg en karta på de olika faserna för öppnade i Spanien och det verkar som ni stannar i fas 0, stämmer det.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite synd att barnbarnen inte läser Barbapapa, sonen tyckte de var roliga. Eller de kanske är för små än? Minns tyvärr inte hur gamla de är.

   Japp, stämmer att vi måste stanna kvar i två veckor till i fas 0. Jäkla skit!

   Trevlig helg du med!

   Radera
 10. Ha ha,skäggpotatis som ser ut som barbapapps var något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att vissa potatisar jag köper i butiken är lite skäggiga!

   Radera