onsdag 6 maj 2020

Jakten på besiktningstid för bilen

I mellandagarna i julas kom jag på att oj, ska inte bilen besiktigas snart? Och jodå, etiketten på vindrutan visade att någon gång under januari 2020 ska det göras.


Hur gick det till då? Skrev jag inte om det? Jo! Jag ögnade igenom det inlägg jag skrev för två år sedan och fick hjälp av mig själv! Den där QR-koden hade jag ju helt glömt bort! Efter lite letande hittade jag papperet och konstaterade att besiktning måste göras senast den 22 januari, sedan är det körförbud på bilen.

Jag påbörjade bokningen och konstaterade att det fanns inte en endaste ledig tid före den 22 januari, inte på någon av de bilbesiktningsplatser som finns i vår närhet. Den första lämpliga var 5 februari så det var ju bara att ta den. Under två veckor skulle vi alltså inte få köra bilen utan att riskera böter.

Dagen efter att jag bokat tider kom det ett brev från ITV. Det var dags att boka tid för besiktning! Nähä! Kunde de inte ha skickat ut brevet lite tidigare än tre veckor innan?
 

I kuvertet låg det även en liten lapp om att i fortsättningen kommer de inte att skicka ut några påminnelsebrev utan man ska på VEIASA:s hemsida (de som sköter bilbesiktningen i Andalusien) knappa in sitt mobiltelefonnummer så att det i fortsättningen kommer ett SMS istället.

Under de kommande dagarna var jag inne dagligen och kollade om det fanns några nya och bättre tider men det gjorde det så klart inte. Den 22 januari åkte vi på tidigare morgonen till ITV i Mijas för att försöka få en tid ändå, kanske någon avbokat eller att de hade lite extra tid? Men maskinen varnade oss för att det var 60 personer i kö framför oss. Minst fem timmars väntan om man räknar med att varje tar ca 20 minuter och de har alla de fyra stationerna öppna. Vi åkte hem.

Medan vi inväntade den bokade tiden den 5 februari använde vi bilen minimalt, typ till affären. Böterna är 200 € om man stoppas av en nitisk polis, har man tur så ser de att vi har bokat, att bilen inte är ett vrak och viftar oss vidare. Men vem litar på det?

Bild lånad från En Sueco

Under denna vänteperiod hann jag läsa att det var kaos på besiktningsstationerna! Folk som har sen tid på dagen bokad kan inte garanteras att få plats den dagen utan får boka ny tid! Och för att strö på lite extra salt så sattes en veckas kampanj igång med speciellt uppsatta kameror för att ta fast dem som kör obesiktigade bilar. Det fanns även ett gäng mobila kameror. Bilen fotas på vägen (eller om den står parkerad på en gata!), registreringsnumret samkörs med besiktningsregistret och sedan kommer böterna i brevlådan. Varsågod!

Jag tycker det är jättebra med bilbesiktning, folk ska inte utsätta andra för dåliga bromsar på bilen och extra avgaser. Men när det är ett sådant tryck på besiktningarna, är det inte lite magstarkt att då dessutom komma med en kampanj?

Nåväl. Den 5 februari åkte vi till bilbesiktningen, ankomstregistrerade oss 25 minuter före vår bokade tid, väntade, visade upp bilens papper, betalade 44.16 €, stod i solen ute vid bilen och väntade på vår tur, bilen besiktigades utan anmärkning och det flöt på riktigt bra! Totalt tog det kanske 45 minuter?


Nästa gång är om två år igen och då kommer jag att få ett pling i min mobil. Och ja, jag har lagt in en pling i kalendern också.

 🚗

Det här inlägget skrev jag för flera månader sedan men det blev liggandes i utkasthögen. Plötsligt blev det nu lite aktuellt igen, kände jag.


I och med pandemikarantänen vi befinner oss i har inga bilar kunnat besiktigats så två månaders dispens har utdelats. Det kommer säga sluuuurrrrp! när de väl kommer öppna tidsbokningen igen. Normalt besiktigas det nästan 2 miljoner bilar per månad i Spanien, i slutet av maj kommer det att vara cirka 5 miljoner obesiktigade bilar. Många lär nog får vänta länge på en tid, långt efter att dispensen gått ut.

Vilken tur att vi hade detta gjort i alla fall!

13 kommentarer:

 1. Vi har alltid åkt på drive-in besiktning. Och fått vänta typ max en timme. Har tagit med mig en bok och det har varit helt ok. Men senaste gången överlät vi till personalen på Toyota att fixa det direkt efter servicen. Kostade en slant, men ack så bekvämt! Vi såg dessutom att dom hade en himla massa tider att välja mellan när dom som företag gick in på ITV-bokningen, vi hade fått vänta hur länge som helst.
  Ja. Vi är inte lika tålmodiga som ni och köper oss fria från en hel del grejer. Kommer säkerligen att göra likadant nästa år :-)

  Grattis till den lyckade besiktningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det har det varit exceptionellt mycket sedan årsskiftet och att sedan karantänen gjorde att allt stängdes gjorde ju inte det hela bättre. ITV öppnar väl nu i någon av faserna men som sagt, det är många som ska besiktigas då, anar att verkstäderna kommer att ha mycket att göra de med.

   Radera
 2. Tänkte också på det som Ama skrev. Men kanske finns inte detta i närheten av er.
  Skönt att besiktningen blev av och gick bra och att det inte blev böter när ni var ute lite "extra" utan att ha genomgått besiktningen. Nu kan ni pusta ut i två år. Bra så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att bilverkstan besiktigar? De kan se säkert men jag vet just inte hur smidigt det skulle vara för oss, vi har inte direkt gångavstånd till verkstaden. Dessutom har jag inte direkt lust att betala extra om jag kan fixa det själv ... :D

   Radera
 3. Får väl gratulera till att bilen gick igenom utan anmärkning. Nu kan ni köra den i två år till nästa besiktning. Å man kan ju hoppas på att ITV under dessa två år har lyckats med att beta av allt backlog efter corona.
  Lat som jag är hade jag nog valt Amas alternativ att låta verkstaden sköta besiktningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skönt att slippa det i alla fall. Den är fem år och vi kär väldigt lite så det känns inte som att det borde vara något men man vet ju aldrig.

   Radera
 4. Ojdå ... vilken röra det kan bli. Skönt att ni har er bil klar fram till 2022 i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var stressigt där ett tag. Men det löste sig.

   Radera
 5. Jag vet inte hur besiktning fungera i Sverige längre, så längesedan jag gjorde en. Men vet att jag haft samma problem där som du har i Spanien. Inga tider att uppbringa. Så hade de drive in och då måste man var där minst 3 timmar innan för att komma in den dagen, alltså där mitt i natten. Statligt styrt och förfärlig behandling av medborgarna, ett riktigt övergrepp. Enbart den enväldiga staten kan komma fira från straff. Fan, vad arg jag blev nu. Bäst att sluta tänka på det.
  Skönt att ni har haft relativt bra väder och att ni kunnat börja använda poolen.
  Man får njuta av det man har!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, var inte meningen att göra dig arg! Som du säger, ibland måste man sluta fundera på saker!

   I Sverige finns det sedan kanske tio år tillbaka även privata anläggningar samt att vissa verkstäder själva kan ta bort eventuella anmärkningar som besiktningen hittar.

   Ja, man ska njuta av det man har! I morse tog jag faktiskt en härlig promenad ned till Mercadona precis när de öppnade.

   Ha en härlig helg! kram

   Radera
 6. Vi brukar serva min mans firmabil och då lämnar vi den där på SEAT och hämtar upp bilen efter några timmar. Visst jag lejer hellre bort tjänster och betalar lite extra. Gud bevare mig vilken kaos det kommer bli efter lockdown....
  Så när vi ska ansöka om nytt körkort blir det att vi börjar i början av året och lejer bort det. Det är lite andra juristiska ärenden vi ska ta tag i när allt har lugnat sig=)
  Trevlig fredag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alldeles för snål för att leja bort allt. Och sedan är det något som gör att jag tycker det är intressant även om det är totalt kaos. Men jag lär mig ju en massa. Det är väl något slags kontrollbehov jag har, kanske.

   Ja, mitt körkort har ju fastnat nu i tillverkningen, det är väl inga som bemannar pressarna just nu. Tur att jag har fått två månaders dispens på det tillfälliga körkortet. Eller åtminstone räknar jag med att jag har fått det.

   Ha en fin fredag du med!

   Radera
 7. nu är det dags igen, bokat tid

  SvaraRadera