torsdag 9 juli 2020

Nya Blogger - en miniguide


Enligt önskemål, här kommer en rasande snabb och helt ofullständig manual på den nya Blogger! Förhoppningsvis är den tillräcklig för att andra också kan våga sig på att trycka på knappen nere till vänster där det står Try new Blogger (om man har engelsk version, vilket jag har) och häpp! Nya Blogger! Ni som inte har Blogger får göra något annat ...

Kolumn eller hamburgare
Om fönstret på skärmen är smalt så kommer det att se ut ungefär så här:


Är fönstret bredare kommer det som vanligt vara en kolumn på vänster sida där man väljer poster, kommentarer, layout och så vidare. Är det smalt gömmer sig dessa menyer i "hamburgaren" (de tre horisontella strecken) precis till vänster om Blogger-ikonen.

Publicerade, utkast och schemalagda
Under Blogger-ikonen uppe till vänster finns en liten pil. Klickar man på den kan man välja om man vill se alla poster, endast publicerade, utkast eller schemalagda.

Skapa ny post
Klicka på plusset i den orangea cirkeln nere i högra hörnet och då kommer det att se ut så här:


Titel
Titelraden är inte så tydlig, tycker jag. Den skriver man där under Blogger-ikonen, den orangea linjen där det står Title.


Dessa fyra ikoner hittar man till höger om titelraden. Betydelse, från vänster till höger:

HTML-/Skriv-läge
Klickar man på denna kan man redigera text och bild i kodläge. För att gå tillbaka till vanlig text och bild klickar man på samma ikon. (Se vidare nedan samt Tillägg 4.)

Spara
Inlägget sparas automatiskt emellanåt men man kan även välja att spara själv.

Förhandsgranska
För att se hur det kommer att se ut när det är färdigt.

Publicera
När inlägget är färdigt för att visas offentligt klickar man på detta lilla pappersflygplan.
För att gå ur inlägget utan att publicera klickar man på pilen till vänster om Blogger-ikonen.
Nytt är att man även ifrån listan med alla inlägg (se bild nummer två) kan klicka på publicera utan att behöva gå in på inlägget. En rad med ikoner ploppar upp när man hovrar på raden: publicera, sätta dit etiketter, ta bort och förhandsgranska.

HTML
Klickar man på HTML-läge kommer all kod att visas mer eller mindre som en klump. För att få det strängat klickar man på ikonen längst till höger precis under titelraden


Koden ställer då upp sig snyggt och prydligt och man kan lätt ändra värden eller text.

Bilder
Klicka på ikonen med de två små alptopparna på. Välj om bilden ska laddas upp från dator eller hämtas från Google Photos, Blogger eller länkas till en url.
Väljer man att den ska hämtas från datorn fungerar det ungefär som vanligt: man letar upp bilden och lägger till den. Vill man lägga till flera samtidigt så håll Ctrl nere samtidigt som man klickar på fotona i listan. Det kan ibland ta lite tid innan bilderna läggs på plats.

Redigera bilden genom att klicka på den, Då kommer en radda ikoner upp:
De första tre ändrar man placeringen av bilden med: vänsterställning, centrering eller högerställning. Det fungerar inte klockrent varför det just nu verkar vara bättre att använda ikonerna uppe under titelraden.
Förminska eller förstora en bild genom att klicka på plus och minus. 
För att skriva bildinformation (inte bildtext) klickar man på pennan.
För att lägga till bildtext, klicka på ikonen längst till höger.

Bildhanteringen verkar tyvärr vara det som många har trassel med, som att det inte går att ladda upp. Jag kan till exempel inte länka till en annan bild i min egen blogg vilket jag kunde (kan) göra på den gamla versionen. Irriterande.

Text
Ganska lika innan fast det har bytt lite plats. Vad som nu är enklare är att man kan ändra radavståndet. Klickar man på ikonen precis till vänster om vänsterställningsikonen under titelraden så kan man välja mellan fyra olika höjder.
Klickar man på de tre prickarna längst till höger under titelraden hittar man några fler funktioner, som till exempel citering och genomstruken text.

Annat
Det är annars som vanligt, mer eller mindre. Jag saknar dock att man inte längre kan se vilka kommentarer man har svarat på. Sidan med statistik har blivit bättre, med grafer och liknande. Dessutom kan man se exakt hur många kommentarer man har fått, det saknades innan. Klickar man på More about this blog på statistiksidan kan man se vad folk skrivit för att söka och hamnat på ens blogg. Det kan vara väldigt konstiga saker och som får en att undra vad man skrivit själv ...

Sök, Hjälp och feedback
Hittar man saker som är fel, buggar, eller man saknar något, är det bra att lämna feedback till skaparna. Det gör man genom att trycka på det ljusa frågetecknet som är uppe i höger hörn. Finns det ett mörkt frågetecken är det om man vill söka efter något på bloggen (inte alltid synligt).


Nu kära BP, nu borde du också våga trycka på knappen! Har jag missat något vääääldigt viktigt, säg till så kanske jag lägger till det.

Tillägg i efterhand
Om man ska flytta på en bild är det lättare att markera bilden, klippa ut (Ctrl + X), klicka där man vill ha bilden och klistra in (Ctrl + V). Om man markerar och drar kan den hamna konstigt.

Tillägg 2
Då Blogger har problem med fotohanteringen har man temporärt bestämt sig för att gå tillbaka till den tidigare hanteringen så där är det ingen skillnad just nu.

Tillägg 3
Eftersom de hela tiden arbetar med nya Blogger så kan saker ändras varför det inte är helt säkert att denna lilla manual/guide är helt överensstämmande.

Tillägg 4
Att hoppa mellan HTML och "vanlig" vy, den ikonen har förflyttat sig till att ligga längst till vänster under titelraden. Ser ut som en penna om man är i vanlig vy och de där pilarna om man är i HTLM-läge. Var det en förbättring?

20 kommentarer:

 1. Bra sammanställt. Är säkert till hjälp för många. Vad jag märkt på en del "Nya Blogger" är att det inte går att kommentera som det gjort förut. En del tar inte emot kommentarer.
  (Jag har WP med en betalversion och där blir det inga förändringar om jag inte vill.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas att det hjälper någon på vägen till det nya!

   Om det där med kommentarer, kan det vara så att trasslet kan vara hos din dator? Jag hade ju också problem med det förut och det visade sig vara hos mig, inte Blogger eller annan bloggplatform. Jag skrev om det här:
   https://solsomsol.blogspot.com/2019/03/kommentaren-som-bara-vagrar.html

   Kolla inställningarna i din webbläsare och se om det sitter en bock för "Block third-party cookies". Ta bort den i så fall.

   Radera
  2. Nej, inga problem alls med min dator. Och hos de flesta Bloggeranvändare fungerar det utmärkt. Några har nu ändat i sina kommentarsinställningar och där är problemet borta.

   Radera
  3. I mina inställningar är det helt fritt för vem som helst att skriva, finns liksom inget mer att ändra.

   Men tydligen är det ett känt problem, att just Mac-användare har problem med Blogger-kommenteringen. Hittade denna sidan med lite tips för dem som har problem att skriva kommentarer:
   https://scratchtheweb.com/fix-cannot-comment-blogger-blog/

   Radera
  4. Vi har två andra datorer och det fungerade inte heller där att kommentera. Mejlade "bloggägarna" och de har ändrat så att det nu fungerar. Några "blogger bloggar" är och har varit knepiga att kommentera med mobilen. Men det varierar. Är inte så ofta jag gör det.Tack, för tipsen!

   Radera
 2. Jamen Emma:-))))) Tusen tack för den hjälpguiden (och länken). Det första jag gjorde, alltså innan jag skrev den här kommentaren var att kopiera hela ditt inlägg i Word. Det blev fyra sidor, som jag ska skriva ut. Jag tror fortfarande på att läsa instruktionsböcker i gammalt hederligt pappersformat.
  Ska dock inte byta "frivilligt". Väntar tills det "plötsligt händer", då har jag ju inget val längre. Då lär dina instruktioner komma väl till pass.

  Tusen tack än en gång:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du gillar den! Jag tänkte ju att du skulle kasta dig på detta och försöka på en gång, så att du känner att jamen nu gjorde jag ju valet själv och det funkar riktigt bra!

   När du väl tar tag i det, kolla tillbaka hit på inlägget för det kan komma till saker. Det har det redan gjort, förresten. Står längst ned i inlägget. Hojta till om du hittar något som är fel.

   Radera
 3. Vilken fin beskrivning, den ska jag använda nu när jag försöker komma underfund med nya blogger som jag tycker är jättekrånglig.
  Jag kan t.ex. inte förhandsgranska mina inlägg på nya blogger. Måste gå tillbaka till det gamla gränssnittet för att se det färdiga resultatet. Vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag tycker inte att det är särskilt krångligt längre. Att skriva manualen hjälpte mig att sortera upp och dessutom hitta nya funktioner.

   Du vet hur du ska göra för att förhandsgranska? Trycka på "ögat". Det kan du göra inne i inlägget eller ifrån listan med alla poster/inlägg. Har du publicerat står det inte Preview utan View. Ett nytt fönster öppnas (förut var det i samma fönster men det har de tack och lov ändrat på).
   Två tankar, i min okunskap:
   1, kolla om du i din webbläsare har någon inställning som förhindrar att ett nytt fönster öppnas.
   2, prova med en annan webbläsare. Jag använder på datorn mest Firefox men har Chrome på platta och telefon och det funkar bra med båda för mig.
   3, kolla med Bloggerforumet om det är någon mer som har samma problem (du hittar det under det ljusa frågetecknet uppe högra hörnet, klicka på Hjälp, bläddra ned i listan) och om där finns tips.
   4, Skicka in en feedback på att det inte fungerar. Du kommer inte att få svar men förhoppningsvis så hittar de en bugg snart och fixar det.

   Förhandsgranska är oumbärligt och måste fungera!

   Berätta gärna om du kom fram till något.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag har Safari som webbläsare på datorn och där fungerar det inte. När jag klickar på ögat händer absolut ingenting. Däremot kan jag förhandsgranska i mobilen där jag har Chrome som webbläsare.

   Radera
  3. Då tycker jag att du ska skicka en feedback (via Safari) till dem så att de får kolla om något är fel.

   Radera
 4. Oj vad duktigt och snällt av dig! Fast jag läste inte så noga alls... Du kan kanske skriva en liknande för nya WP också? ;-) Jag fortsätter att vägra nya WP så länge det bara går...

  Ha en fin inledning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag har ett WP-konto så använder jag det inte, Misstänker att det dessutom finns mängder med tutorialer om man söker lite. :D

   Och att du inte läste så noga, det fattar jag med. Det gör inte jag heller när det är ointressant!

   Radera
 5. Vilket jobb du gjort för dina medmänniskor på Blogger! Heja dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad gör man inte för sina medbloggare!

   Radera
 6. Du är fantastisk!
  Jag har Wordpress, men är impad av dina kunskaper och tålmodighet.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack!

   Grejen är den att jag tycker det är rätt kul och dessutom så lär jag mig mycket själv av att sortera upp funktionerna så här.

   Trevlig helg du med, Lena!

   Radera
 7. Snyggt sammanställt. Allt nytt är ju inte helt logisk :D För det är väl ingen sport ... tydligen ;)
  Tack!

  SvaraRadera
 8. Tusen tack för manualen, som jag blev tipsad om av Ditte!
  Jag tror att jag har gjort rätt, men är ändå inte nöjd. Kan ju bero på att Blogger ändrar sig, stoppdatum är ju inte ännu.
  Mitt problem är att det är svårt att få till texten, när jag laddat upp mina bilder. Och så kan jag inte ta bort någon bild utan får göra om allt igen. Men jag ska fila på detta.
  Vad gulligt av dig!

  SvaraRadera
 9. Jag tackar också för "lathunden", nu kanske jag vågar mig på Nya Blogger. Men nog är det konstigt att Blogger skippar ett vinnande koncept och krånglar till det. Vill dom minska antalet bloggare?

  SvaraRadera