söndag 12 juli 2020

Gemsweekly Photochallenge nr 28 - Tänder

För nästan två år sedan skrev jag ett inlägg om hur jag gör mina braiga tändare jag använde när jag tänder en brasa. Men ni har inte läst det för det blev liggande i utkasthögen. Lika bra det ... Mina braiga tändare har nämligen blivit ännu bättre!

Det började med att vi desperat försökte få fjutt på de hårda vedklumparna för att få igång en värmande brasa. Visst finns det att köpa braständare men de brukar ofta stinka av kemiska ämnen. Dessutom - eller framför allt, i mitt fall - är det ju en utmaning i att göra saker själv av saker som jag ändå har hemma, att inte kasta i soporna i onödan.

Mannen min hittade ett "recept" där man skulle doppa tidningspapper i smält stearin, lägga papperen på varandra och sedan skära i bitar. Funkade sådär, slabbigt och svårt att skära igenom till mindre bitar. Brann gjorde det dock, där var det inget fel.


Så jag rev tidningarna i remsor och doppade i stearin för att därefter trycka ned i äggkartongernas gropar. Resultatet var bra, de brann länge men tillverkningen var väldigt slabbigt och tog ganska lång tid. Det var även detta förfarandet jag detaljerat beskrev i mitt inlägg (det ni inte kommer att få se för jag ska ta bort det).


Nu tror ju jag alltid att saker kan förbättras. Version tre provade jag i vintras och då skippade jag tidningspapperet för jag hade sparat så många äggkartonger. Jag hällde helt enkelt lite stearin i varje grop och tryckte på nästa kartong, mer stearin, en kartong till ... Snyggt och prydligt, inget kladd! Jättebra ...


... ända tills jag skulle sära på varje "grop". Det blev så kompakt så det gick inte att klippa med sax eller riva. Jag fick ta fram stora grensaxen för att dela upp äggkartongerna i bitar! Nä, det där var inget bra!

Däremot var det inget fel på resultatet, tändarna brann bra. Så utifrån denna kom tändare version fyra!

Klippta och lösa gropar

Den här gången började jag med att klippa itu alla äggkartonger utom den som satt i botten. Sedan gjorde jag på samma sätt som version tre, det vill säga först hällde jag lite smält stearin i botten av varje grop och därefter tryckte jag ned en en lös grop (Intressant, hur ser en lös grop ut?) i varje grop. Ett nytt lager stearin och grop tills det inte längre gick att knöka i mer.


Jag ställde undan och lät stearinet stelna och därefter kunde jag enkelt klippa itu bottenskicket med en sax.


Titta så fint! Nästan som en liten ros!


Och visst funkar de bra att tända med, en ros brinner med stora långor i ungefär tio minuter!

Så kasta inte ljusstumparna och äggkartongerna! Med minimal arbetsinsats går det fort att skapa egna braiga braständare när kylan kommer. Funkar även att använda när man tänder grillen!

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge

18 kommentarer:

 1. Trägen vinner och nu tycks du ha en snygg, billig och väl fungerande braständare! Bra jobbat, tummen upp!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de funkar bra! Får göra nya till nästa säsong!

   Radera
 2. Tändrosor har jag också gjort av äggkartong och stearin. De är bra att ha med sig om man vill tända en brasa utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät riktigt vackert med tändrosor!

   Radera
 3. Bra jobbat Emma. Och trägen vinner.
  Har också förr testat med äggkartong och stearin och då också för att elda utomhus. I övrigt har jag rejäla och långa stormtändstickor. Men det är ju inte "samma sport att använda dem". Å andra sidan har vi numer ingen öppen spis eller kakelugn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa spanska träbitar kräver sina rejäla och långvariga tändhistorier!

   Radera
 4. Har i och för sig slutat med att bli förvånad när du "håller på", men dagens inlägg slår nog det mesta. Det märks att du har varit/är ama de casa, för vem skulle sysselsätta sig med ett sådant hästjobb. Oooops, den tanken får jag nog äta upp, då jag läser Byblixtras kommentar...
  Jag tänder inte ett dugg på dina äggrosor. Behöver nog inte göra det heller, då vi inte har öppen spis. En himla tur;-)

  PS. Din brännande ros är ändå riktigt vacker;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag har nog alltid hållit på med denna typen av projekt oavsett om jag jobbat heltid, deltid eller inte alls. Sista varianten går riktigt fort att göra, halvtimme kanske?

   Radera
 5. Kul grej, stearin och papper är en klassiker inom scouterna när man tävlar i vem som kan göra upp eld snabbast, fusk alltså.Det finns även att köpa, Bauhouse har haft det. Men din variant var snyggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen fusk! Tändsticka och näver är väl klassikern, annars!

   Radera
 6. Du är så oerhört kreativ! Snyggt jobbat :-) Nästan synd att vi inte har nån öppen spis och oftast skippar grillen nuförtiden och nöjer oss med att steka i grillpanna på terrassen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nästan lite synd va! Men om ni vill ha lite myspys på terrassen så kan man ju alltid dra igång lite glöd i en stor terrakottakruka! Kanske inte när det är 30 grader men det är det ju inte alltid.

   Radera
 7. Du är verkligen kreativ och påhittig ... och bra resultat blev det ... och dessutom riktigt snygga rosor, så snygga att de nästan är synd att elda upp :)
  Jag har vid tidernas begynnelse gjort något liknande, men inte så snygga :)
  Bra jobbat och intressant att följa från prototyp till färdig produkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så snygga är de inte! Jag eldar gärna upp dem! Men tack i alla fall!

   Radera
 8. HEISANN, SÅ SMART, og du er en riktig problemløser! Alle gode ting er tre, og saken er biff! Nå kan du se fram til mange fine, kjølige høstkvelder ute med varme inne! Estetisk ble resultatet også, bra jobba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag gillar att hitta på grejor och lösa situationer, helst med det jag har till hands. Lite mer sport så än att åka till affären och köpa!

   Radera