torsdag 19 december 2019

Ved som ved?

Björk, ska det vara! Det vet ju alla! Torra klabbar som man slänger in i brasan och det bara brinner medan värmen sprids.

Bild lånad från http://www.vedoved.se

Men nu är det så att i södra Spanien växer det inte särskilt många björkar. De finns, men inte i särskilt stora mängder. Och de som finns är liksom mest till prydnad i botaniska parker ... Nej, här är det annat som gäller. Vad finns det för träslag man kan elda och vad är bäst? Jag ser ju att de olika träslagen vi köpt beter sig olika vid eldningen. Varför?

🔥

FAKTORER

Fuktighet
En vedklabb bör vara under 20 % i fuktighet när den används annars skapas en onödig mängd sot i luft och skorsten. Dessutom blir värmen inte lika hög. Är veden för torr så brinner den å andra sidan för fort. Ju hårdare träslaget är desto längre tid tar det för det att torka.

Hårdhet
Trä delas upp i hårt trä (madera dura) och mjukt trä (madera blanda). Förutom trädets ursprungliga egenskaper så blir träet mjukt om det växer snabbt, får det ta sin tid så blir resultatet en hårdare ved. Ju hårdare desto längre kommer det att brinna och dessutom kommer det att ge högre värme när det väl eldas. Men det är inte bara hårdheten man ska titta till utan även densiteten, tätheten. Ett träslag med hög densitet tar inte upp lika mycket fuktighet.

Mjuka träslag är perfekta när man ska tända brasan eller om man vill ha en brasa som inte ska brinna så länge.

Typ av brasa och eldstad
Allt trä går ju att elda, framför allt om det är en vanlig öppen brasa. När det kommer till eldstäder som man ska stänga igen luckan för bästa värme rekommenderar man hårdare träslag. Samma sak med ved från barrträd då det ofta skvätter iväg gnistor från barrveden.

Pris
Det är jättesvårt att få fram priser eftersom det också beror på om det är stam, grenar eller rötter man vill elda, om det är en liten säck eller Big Bag på en kubikmeter (ca 500 kg ved) man tänker köpa. Men i snitt så kostar det för en lös kubikmeter (inte staplad) oliv- eller vackert röd eukalyptusved 60 € medan ekved kostar 75 € med leverans i Málaga-området. Vill man ha två säckar blir priset oftast lägre. De andra vedsorterna har jag faktiskt inte sett säljas så mycket, i alla fall inte i större mängder.

Vi fick i dag förresten hem en leverans från Nacho, han som vi köpt av förut och som dessutom sotade skorstenen. Vi betalade 70 € för en Big Bag fylld med råge och han blandade på vår begäran ek och eukalyptus. Dessutom slängde han på en liten nätkasse med smått, perfekt att starta brasan med.

TRÄSLAG

Det här är en del av stammen, den del som befinner sig under jord.

Oliv - olivo
(Olacea europaea)
Fuktighet: normalt mindre än 30 %
Hårdhet: hårt
Densitet: 850-1120 kg per m3
Eldning: svårantänt, hög värmefaktor, stora flammor (fast jag tycker att det mest brinner lite sakta och länge, ligger där och glöder).

Av färgen att döma så har vi ekparkett i nästan hela huset.

Stenek - encina och carrasca
(Quercus ilex)
Fuktighet: normal fuktighet 45 - 60 %
Hårdhet: hårt till halvhårt
Densitet: 1000 kg per m3
Eldning: svårantänt, hög värmefaktor, bra glöd, sprakar

Ek - roble
(Quercus robur)

Behandling: torktid 1,5 till 2 år (lång på grund av mycket tanniner)
Hårdhet: halvhårt
Densitet: 680 kg per m3
Eldning: svårantänt, hög värmefaktor, bra glöd

Titta vilken färg! Att eukalyptusträdens ved var röd hade jag ingen aaaning om!

Eukalyptus - eucalipto
(Eucalyptus globulus)

Behandling: bark tas bort, klyvs färsk då det går knappt att klyva när den torkat. Bör torka länge, helst mer än 2 år på grund av den höga halten av olja i träet (skapar annars sot vid eldning)
Hårdhet: hårt
Densitet: 800 - 900 kg per m3
Eldning: hög värmefaktor, brinner fort med stora lågor, blir inte mycket glöd (däremot blir det lätt kol kvar i eldstaden om det inte har brunnit upp ordentligt)

Det är de tre vedslagen jag sett här i våra trakter. Men det finns så klart fler i resten av Spanien.

🔥

Här är några som finns i andra delar av Spanien och dessutom är vanliga i Sverige:

Ask - fresno
(Fraximus excelsior)

Fuktighet: normal fuktighet är 34 %
Hårdhet: mellan
Densitet: 550 kg per m3
Eldning: lätt att tända, hög värmefaktor, stora flammor, sprakar

Björk - abedul
(Betula pubescens)

Behandling: bör sågas och klyvas fort, angrips lätt av svamp
Hårdhet: ganska hårt
Densitet: 500 kg per m3
Eldning: lätt att tända, hög värmefaktor, fin glöd, brinner ganska fort

Tall - pino
(Conifer)

Hårdhet: mjukt
Densitet: 440 kg per m3
Eldning: lätt att tända, hög värmefaktor när veden väl har torkat, skapar lite glöd, den höga halten av olja i virket gör att skorstenen sotar igen och därför bör den undvikas men är idealisk att använda som braständare eller när man inte har skorsten. Kan skvätta iväg glöd.

Poppel - chopo eller alamo
(Populux)

Hårdhet: mjukt
Densitet: 380 kg per m3
Eldning: inte så hög värmefaktor, liten men stadig flamma, skapar mycket aska.

🔥

SUMMA SUMMARUM
Ved ifrån ek (encina) är det som av alla kännare här i Andalusien anses vara det bästa att elda med. Räknar man in priset så vinner oliven. I norra Spanien är det dock björk och ek som gäller. Under paellan i Valencia-trakten eldar man dock gärna med ved från oliv- eller apelsinträd.

Så som alltid så är det en fråga om vad som finns i ens närhet.

15 kommentarer:

 1. Hoppas nu du fått ved som fungerar och brinner bra. Absolut det viktigaste. Och sedan får ju priset vara det det är- Kul att få höra vad ni tycker när ni testat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det funkar bra bu, särskilt efter att vi fick det sotat! Men lite meck är det. ibland får man vara där och blåsa lite med bälgen.

   Radera
 2. Ja, du här eldas inte i detta hus. När vi bodde i Sverige eldade vi desto mer. Som du säger är det bra att starta med björk och helst bark. Därefter när elden har tagit fart så är det hårdvirke ek som gäller=) Intressant att du tar upp detta som ett inlägg. Det är inte så självklarr att finna virke till rätt pris i södra Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en hel del tallkottar från grannens tall, den med larver, och de är perfekta att ha som grund istället för näver. Några småbitar på det och ett tändblock så brukar det fixa sig.

   Nej, ved är kanske inte det första man diskuterat när man tänker Costa del Sol men det r en stor del av vardagen här och det finns många ställen att köpa på lokalt eller beställa hem.

   Radera
 3. Å jag som trodde att ved som ved... Har aldrig haft öppen spis, så jag har inte det blekaste vad du pratar om. Kan inte ens jämföra vad veden skulle kosta jämfört med Spanien, då jag aldrig kollat - av förklarliga skäl.
  De ende jag spontant kan säga att blandningen ek och eukalyptus borde lukta riktigt gott:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så att kommer man i kontakt med vissa saker så öppnas nya världar. Det finns de som brinner för ved (Haha, pun intended!), jag har till och med en bok om ved som är rätt intressant.

   Tyvärr så luktar inte veden så mycket men jag håller med dig, det BORDE lukta gott.

   Radera
 4. En hel vetenskap detta ... kollade priserna lite här och det ligger på mellan 5-700 kr kubiken för både björkved och blandved. En säck med 40 l ved kostar runt 70 kr.Vi köper några kubik blandat varje vår och sönerna ser till att den kommer hem, blir kapad och grovhuggen och sen får vi "finklyva" och trava och när den är torr så ska det in i vedboden och travas igen ... och så småningom bäras in i huset och eldas. Den värmer många gånger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du vet hur mycket det är med ved! Det är en hel vetenskap och faktiskt väldigt intressant som med det mesta när man börjar gräva ned sig.

   Radera
 5. Vi eldade så gott som bara björkved när vi hade öppen spis i huset i Sollentuna. Dyra säckar, inhandlade i BP-skogen som sedemera blev Statoil-skogen. Det enda andra som jag kan komma på att vi eldade var trädiskställ från IKEA. Brann bra som bara den! :-)

  Hörde från ett par vänner att dom hade grannar som gick och plockade kartonger (wellpapp, alltså) från soporna, blötte upp dom och gjorde typ kubbar av dom som dom sen torkade under press. Hur det sen funkar att elda med såna framgick inte av historien, men förmodligen bra eftersom dom håller på fortfarande. Mycket märkligt om du frågar mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa på bensinmacken är nog det sämsta alternativet ... Ja, ekonomiskt sett. Inte för bensinmacken men för dig. Vi köpte hem från någon i socken som sålde, kom och öste ut två kubik vid infarten och sedan var det bara att fylla skottkärran och trava fram och tillbaka till vedbon.

   Vad de i praktiken gör är som pellets men i stora klampar. Smart, tycker jag! Har för mig jag sett speciella pressar så att man får dem i vettig storlek (sök på t ex paper briquette press). Jag skulle tippa på att de är särskilt bra att elda i värmepannor

   Radera
  2. Åhå! Så det är så det funkar. Tack för förklaringen du ständiga källa för information :-)

   Nej, det var inte det mest ekonomiska, men det enklaste sättet att få tag i ved. Sen blev vi väldigt ekonomiska ett bra tag efter att ha fällt två stora björkar på tomten. En för att den stod för nära huset och den andra för att den hade börjat ruttna på mitten och toppen lutade oroväckande mot grannens garage. Inte så bra för grannsämjan ifall den hade rasat... ;-)

   Radera