lördag 28 december 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 52

Tänka sig! Det är dags att ställa fram årets sista skål med godisbitar från veckan som gått!


Godisbit nr 1
Trevlig julafton! Vi var ju hos grannarna Familjen Cuba och oj så mycket gott vi åt! Herr Cuba hade till och med fått tag på kräftor vilket vi inte lyckades med i somras. Fru Cuba hade gjort en sådan fantastiskt god sallad med kokta rödbetor, fetaost, sallat och pistagenötter. Rekommenderas om man gillar ingredienserna! Sedan hade vi ju allt det där vanliga med sill, lax, köttbullar, prinskorv ...


Godisbit nr 2
Växande kastanj! Titta så den har växt, den lilla kastanjen som jag hittade groendes i butiken för drygt två veckor sedan.

Det roliga är att se hur den har betett sig. Jag stoppade den i en avklippt PET-flaska (med dräneringshål i botten) fylld med fuktig jord. Jag satte ned nöten med spetsen uppåt och fyllde på med mer jord så att grodden bara skymtade. Grodden växte sedan uppåt och böjde därefter av nedåt mot jorden igen och där utvecklades rötter, det som syns till höger på bild. När rötterna etablerats började det egentliga lilla trädet att utvecklas, det är det som sedan har skjutit upp där i mitten. Det första lilla bladet har bildats, det har ännu inte helt slagit ut.

Den lilla plantan har fått lite mer jord nu så den inte står naken om fötterna.

Jag hittade nu en video om att plantera kastanjer och jaha, jag skulle ha lagt nöten ned, inte satt den med spetsen uppåt. Då vet jag det till nästa gång ... Dessutom såg jag en annan video om en man som odlar kastanjer kommersiellt, den där upplockaren han har (se vid 2:19 min) gillar jag! Så enkelt! Fast det dröjer nog några år innan jag är i behov av en.


Godisbit nr 3
Hemmakatten! Klart att vildkatten Tramse måste få vara med på årets sista Lördagsgodis. Just nu är han inne i en period när han är mycket här hemma på tomten. En vanlig syn när man kommer upp på morgonen och tittar ut vid köksdörren är Tramse som ligger i soffan och njuter av de första värmande solstrålarna.


- Vad?! Får jag inte ligga på bordet?


- När kommer frukosten? Julskinkan var god, den vill jag ha mer av. Och du, köttbullarna! Glöm inte köttbullarna!


Här har han senaste tiden legat och sovit mycket, på dynan jag sydde till honom. Lille kissemissen!


Godisbit nr 4
Ny flerårsdagbok! Mamma frågade om hon skulle leta efter en och sända till mig så jag tackade så klart ja. (Tack till BP som också erbjöd sig!) I förrgår när vi kom hem så stod det vadderade kuvertet lutat mot ytterdörren, det gick inte ned i vår minimala brevlåda.


Dagboken är jättefin och jag tror nog jag ska visa lite mer om den sedan vid tillfälle, den är så fin och har intressant information. Tack snälla mamma och pappa! Nu kan jag fortsätta mina noteringar de kommande fem åren.

14 kommentarer:

 1. Tack för årets sista godisskål med både gott och blandat.
  Roligt att julafton blev så lyckad. Jag hade helt klart gått för salladen och kräftorna. Den mer vanlig, svenska julmaten är inte direkt min grej. Men visst smakar jag lite.
  Lyckat med kastanjen. Och den tar sig säkert. Håller tummarna.
  Klart att Tramse ska få vara med i årets sista Godisskål-
  Förstår att du är glad för din flerårsdagbok. Och roligt att snart börja fylla den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just för att man äter julmaten så sällan så tycker jag om det, och så gillar jag det där med lite av all möjligt.

   Ja, Tramse var med och snurrade runt när jag ryckte ogräs i dag. Knäppa katt.

   Radera
 2. Den godisskålen är verkligen välfylld och en toppen avslutning på året.
  Så osvenskt men ack så roligt med kräftor på julafton. En toppen idé! Salladen var mindre i min smak, då rödbetor jag jag inte går ihop riktigt;-)

  Fantastiskt med kastanjen och det groende trädet. Ja, nästa gång vet du hur man gör "på riktigt", men det verkar då inte vara nåt fel på din planteringsmetod heller.

  Så kul att din mamma skickade dig en femårskalender. Det ska bli kul att se vad du noterar, för jag utgår ifrån att det liksom inte bli långa bloggtexter;-) Stort tack för länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen osvenskt på julbordet! Men Herr Cuba älskar kräftor!

   Nä, oftast så brukar ju naturen fixa till det och det gjorde den ju. Men den fick ju kämpa lite extra och det är väl det man vill undvika framför allt vid professionell odling.

   Nej, texterna är ju väldigt korta i denna typen av dagbok, mest som påminnelse om dagen bara. Och suverän att kunna gå tillbaka till när man är oense om när något hände!

   Radera
 3. Vilket fint uppdukat julbord. Kommer familjen Cuba från Cuba, eller är det familjenamnet?
  Tramse verkar bli mer och mer hemtam hos er. Du är en fin adoptivmatte som syr skön kudde och tar hand om fegisen.
  Jag vill gärna se närmare på dagboken men får väl vänta till nästa år.
  Ha det gott .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fru Cuba (som kommer från Kuba) är jätteduktig på att duka snyggt! Har sagt det till henne att hon borde satsa mer på det. Herr Cuba kommer från Sverige. Och nej, det är inte familjenamnet.

   Ja, den där lille fegisen! Han har det så bra här, han känner sig så trygg som en vildkatt nog kan göra. Bara man inte försöker klappa.

   Radera
 4. En välfylld härlig godisskål! Så fint julbord som står uppdukat där ... ser gott ut!
  Kul med kastanjen! Det funkade ju bra, även om du enligt experten gjorde fel :)
  Fina Tramse ... ser ut som han trivs :)
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland vet inte experterna allt och naturen brukar fixa till saker även när man gör fel. Det beror väl på viljan och livsstyrkan och den var tydligen stark i den kastanjen!

   Tramse, han lägger sig i de sista solstrålarna, rullar lite och njuter!

   Radera
 5. Vilken braig sista lördagsgodisskål! Julbordet dignade verkligen, precis som det ska. Kul med lite annorlunda saker också :-)

  Tramse är himla fin, men en aaaaning bortskämd :-D

  Vad bra att du nu kan göra minnesanteckningar ett tag till.

  Ha en finfin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tramse är riktigt bortskämd! Fast han äter sig nog inte mätt här, då skulle han inte vara så trind som han är!

   Radera
 6. Vad härligt att ni hade en trevlig julafton hos Cuba. Maten låter jättegott!
  Roligt att se bilder från terrassen, känner väl igen mig.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hade en bra julafton! Det är lite roligt när man känner igen sig.

   Gott Nytt År, LEna!

   Radera
 7. Hej Emma!
  Vilket julbord! Salladen lät verkligen god!!Är också nyfiken på Cuba, är dom därifrån? Hade också en 5-års dagbok ett par ggr, men nu köper jag för varje år så jag har väl ca 20 st men råkat kasta 2019 :(
  Borta! Var nog inget bra år ...kommer inte i håg! Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fru Cuba är från Kuba och Herr Cuba är från Sverige, Fröken Cuba är född här i Spanien och gick i samma klass som sonen när han gick i Svenska skolan i Fuengirola.

   Jag har skrivit denna typ av dagbok i 35 år nu, sedan jag var 15. Skulle kännas jättekonstigt att sluta nu och mamma kom till min hjälp, jag hittade inga bra i Spanien.
   Kram

   Radera