onsdag 25 december 2019

Den maltesiska julskinkan

Min 20-åriga brorsdotter bor sedan några månader tillbaka på Malta. Med vännerna skulle hon så klart fira jul och då vill man enligt svensk tradition äta julskinka. Så en skinka inköptes och i går, på julafton, skulle den tillredas. Att tillreda något traditionsenligt i ett nytt land, det är banne mig inte det lättaste, det vet väl jag! Men till hennes räddning kom hela familjen via WhatsApp-gruppen vi har.

- Hur varm ska julskinkan vara? kom den första frågan tidigt på morgonen och Storebror Kocken tipsade om att ta upp den vid 67-68 grader för temperaturen stiger lite till efter upplyftandet ur vattnet (eller om man gör i ugn), man vill ju inte ha en för torr skinka.

- När man kokar julskinkan, ska man ha salt i vattnet? kom nästa fråga några timmar senare. Nu blev det faktiskt lite klurigare för frågan var ju, vad var det för skinka? Var den rimmad?

Brorsdottern skickade ett foto på etiketten:


OK, så det hon har köpt är fyllt med bland annat bacon, persilja, vitlök och ost (!). Det funkar väl, det blir ju inte en svensk julskinka men det måste det ju inte vara. Hon är på Malta, trots allt. I Spanien har de också fyllda skinkor, som stora rullader.


Efter lite diskussioner så kom vi fram till att det är väl bara att sjuda den med lite salt och sedan griljera, det blir nog bra. Hon skulle avrapportera med en bild när det var klart. Två timmar senare kom det ett foto:


- Jag är i chock!
- !??? Kyckling?

Det var nu hela familjen satte igång och googla, jag kan se framför mig mina bröder och brorsöner sitta med mobilerna frenetiskt sökande. Vad är egentligen capon?
- It's like turkey! svarade Fru Cuba när jag frågade henne, vi hade hunnit gå över till dem för vårt julfirande.
- Det är kyckling! Det är kalkon! skrev familjen i mun på varandra i WhatsApp-gruppen.


Brorsdottern har alltså köpt en (kastrerad) kyckling (vilket kanske borde stå i ingredienslistan?) som har blivit fylld med fläskkött och kryddor. Den har kokats och sedan griljerats! Huruvida den var god förtäljer inte historien men de hade säkert en trevlig julafton och brorsdottern kommer nog inte glömma denna dag i första taget! Haha, vad jag har skrattat åt detta!

(Bilderna har jag lånat från brorsdottern, den sista är en bild från filmen när mästerverket skars upp. Med griljering och allt!)

EDIT: Jag frågade brorsdottern om lov om detta och passade på att fråga om smaken. Hennes svar var detta:
"Skinkan hade en väldigt annorlunda smak men kycklingen runt var torr. Det var liksom malt griskött inuti med ost och vitlök! Hade nog föredragit en vanlig julskinka, hahaha!"

7 kommentarer:

 1. Hahaha! Nu förstår jag att du skrattade åt Anitas kommentar hos mig igår. Undrar om hennes man råkade ut för samma "missöde". Den här "julskinkan" ger ju engelsmännens "stuffed turkey" en helt ny dimension.
  Nej, denna julafton lär tjejen nog inte glömma i första hand. Kunde förresten också konstatera att kycklingen var extremt dyr, men med tanke på den otroligt långa hållbarheten säkert värt pengarna -hahaha:-)))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du ser! Brorsdottern har läst inlägget och säger att det var klockrent, jag uppfattade sakerna rätt. Om den svenska butiken på Malta så måste man tydligen beställa skinkan i förväg, berättade hon. Ytterligare en av alla de saker man lär sig "the hard way" som expat.

   Om den långa hållbarhetstiden så var det nog för att den var frusen när den köptes.

   Kan ju tillägga att vi betalade ca 13 € per kilo för vår skinka i svenskbutiken i Fuengirola. Fast det är klart, då var den "riktig", dvs rimmad.

   Radera
 2. Ja, så kan det gå. Och ett gott skratt blev det och helt klart. Från mig också. Och brorsdottern blev några erfarenheter rikare.
  Önskar dig en God Fortsättning på julen.

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Underbart! Ja, kanske inte just då och där, men det lär definitivt vara den "julskinka" hon minns bäst i framtiden. Sen bevisar ju historien även att julen är en tid då familjen förenas - även om det kanske ibland blir via mer moderna hjälpmedel :-D

  Hmm... Jag sitter här och undrar om jag minns nån julskinka överhuvudtaget? Jodå. Dom har varit goda och så - inte minst den igår som Calle och Lotta hade fixat till - men ett sånt bestående minne som din brorsdotter (och övriga familjen) har fått av denna maltesiska varianten är nog svårt att få :-D

  Ha en fin juldagskväll!

  SvaraRadera
 4. Ojoj! Det var en intressant "julskinka", liksom lite änglalik med vingar ;) Men huvudsaken är ju att de fick en trevlig jul! :)

  SvaraRadera
 5. Oj ... ja nu blev det ju ett gott skratt, men lite synd om brorsdottern som tänkt sig en "riktig" skinka och inte en kyckling. Men som sagt den här julen och den skinkan lär hon minnas hela livet! :)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Vilken historia �� rolig för oss läsare kanske inte fullt så rolig för brorsdottern men en skinka hon kommer att minnas.
  Att göra traditionell svensk mat i utlandet är banne mig inte lätt. Nya maträtter blir ibland uppfunna i försöken.

  SvaraRadera