lördag 7 december 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 49

Nu är det dags för lördagsgodis!


Godisbit nr 1
En njutningsstund på plantskolan! Jag var i dag förbi den lilla plantskolan som ligger nära där vi bor, har inte varit där på ett tag. Jag åkte inte dit för att köpa något bara för att njuta, jag behövde det! Och visst njöt jag där jag gick runt bland alla de röda växterna, framför allt julstjärnor i överflöd!

De som är större för 28 €, de är ungefär en meter höga och närapå lika mycket i diameter.  De som är mindre, i vanlig storlek, kostar kring 3 € om jag minns rätt. Tittade inte så noga, jag skulle ju inget köpa - och gjorde det heller inte.


Utmed väggen så fanns det faktiskt julgranar! Priset var mellan 17 och 30 € om jag minns rätt. De var inte särskilt höga, kanske 150 centimeter, och de hade rotklumpen kvar i säckväv. De är alltså tänkta att planteras i kruka eller ned i marken. Bättre det än första gången jag såg julgranar här i Spanien, då hade man kört ned julgranen i en klump betong. Barren rasade i mängder och det var då bara början av december ... Jag bara skakade på huvudet, fattar inte riktigt hur de tänkte.

Godisbit nr 2
Skurna pepparkakor! Det sa bara slurp så var de alla uppätna! Pepparkakorna blev nog bland de godaste jag har gjort - det var vi ense om här hemma - och det enda som skiljer dem åt från alla andra gånger är att jag "tvingades" göra egen sirap.

Jag har precis gjort en ny omgång av pepparkaksdegen. Ska bli spännande att se om det är sirapen som gör det, om de blir lika bra igen!


Godisbit nr 3
Nya stänglar på orkidéen! Förlåt jag tjatar men jag blev så glad när jag såg dem! Just nu är det nya skott på de gamla stänglarna (de mörkare "pinnarna") samtidigt som nya stänglar (de två små spetsarna mitt i bild) tittar fram i bladrosetten.


Godisbit nr 4
Sotningen, så klart! Så himla skönt att det är gjort.

Godisbit nr 5
Uppföljning på sonens rygg! Vi hade i veckan tid på universitetssjukhuset i Málaga och det gick så himla smidigt! Vi var klara och på väg tillbaka hem innan den utsatta tiden ens kommit. Bäst är så klart att sonens hipercifosis dorsal är lite bättre, att det senaste halvårets ryggövningar hjälper - trots att han slarvar något enormt med dem. Nu är det återbesök om ett år.

16 kommentarer:

 1. Du kallar denna plantskola för liten!!!???? Kan bara säga att den ser större ut en någon av Plantagens plantskolor. Konstigt nog är dock prisnivån ungefär som här faktiskt, kanske lite billigare hos dig. Julgranarna däremot är betydligt billigare i Spanien. Och här säljs dom aldrig med rötter heller, tror jag i alla fall;-)
  Kul med stänglarna på orkidén. Min spanska granne har lika gröna fingrar som du med hennes orkidéer.

  Såklart att sotningen får vara med i godisskålen:-)

  Jättebra att sonens hipercifosis dorsal har blivit bättre, och för en gångs skull gick allt er väg och inte krånglade till sig som med väntetider och byråkratin med era körkort. Har dessvärre full förståelse att han slarvar med övningarna. Har ju lite vana där, å det är så himla tråkigt att göra denna gymnastik att man gärna låter bli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den är inte så stor, inte om jag jämför med de andra jag varit på här.

   Jag fattar väl också att det är trist med övningarna men han MÅSTE ju och det är så himla trista att tjata och tjafsa.

   Radera
 2. Trevliga och goda bitar! Fint med ett uppiggande besök här på plantskolan. Bra gjort att inte handla något. Jag hade alldeles säkert haft med mig en del därifrån-
  Kan tänka mig att de skurna pepparkakorna var goda. Låter gott med egen sirap. Här ska det bakas nästa lördag och dotter Liv ska göra degen. Men tror det blir mest figurer. Roligt med orkidéerna! även här hemma har jag sett detta på fyra av mina. Så roligt.
  Härligt att sotningen blev gjord så ni kan använda den öppna spisen.
  Perfekt att sonens rygg är bättre. Men det är ju viktigt med träningen. Håller han fortfarande på med judon så kan ju det också bidra till en del bättring.Och att röra sig rent allmänt är ju viktigt och oavsett ålder.
  Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville bara ha en stunds ögonfägnad, njuta av platsen. De skulle ha ett litet café där ...

   Pepparkakorna är supergoda och den nya omgången blev lika bra den!

   Ja, jan håller fortfarande på med judon vilket läkarna tycker är bra.

   Radera
 3. Härliga godisbitar i lördagens skål!
  många fina blommor där på plantskolan ... och såå skönt att sonens rygg är bättre!
  Pepparkakor bakas inte numer ... ev köper jag en färdig deg och skär ut tunna kakor - min högeraxel klarar inte kavling längre ... annars finns det goda färdiga att köpa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där receptet är så himla enkelt och det är inte pepparkakor man bakar ut utan man gör en rulle och skär i skivor. Sååååå smidigt!

   Radera
 4. Många fina godisbitar här och den bästa är såklart det där med sonens rygg. Att utföra dom där övningarna är väldigt jobbigt (på ett latmansvis) så jag har full förståelse för att han fuskar en del.

  Jag vet inte om idén med julgransfot i Sverige är så mycket bättre än en betongklump. Jag undrar jag hur mycket vatten en avsågad stam får i sig även om man "kryddar" vattnet med en sockerbit? När det kommer till julgranar har jag bara sett såna i krukor/jordklumpspåsar här.

  Jag är impad av dig att du lyckades lämna det där växthuset utan att köpa en endaste liten blomma. Jag kan inte låta bli när jag är på såna ställen :-)

  Ha en fin andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra att den är bättre men tänk om han gjort sina övningar också! Och visst fattar jag väl att han maskar med dem men han MÅSTE ju träna ryggen.

   Om man bara kommer ihåg att vattna julgranen som inte ska ha legat på hög i flera veckor innan så kan granen stå sig riktigt länge!

   Jag lovade mig själv att inte köpa någon blomma!

   Radera
 5. Vackra växter - det är verkligen en sorts godis som jag finner helt oemotståndligt!

  SvaraRadera
 6. Så mycket härligt! :)
  Men julgran i en klump betong... Ha, ha!

  SvaraRadera
 7. Jag kan gå runt på en handelsträdgård eller plantskola hur länge som helst, bara älskar det.
  Skönt att ryggen blir bättre ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det njutbart, det doftar så gott och är så härligt!

   Radera
 8. Jag älskar att gå på handelsträdgårdar. Det är så rogivande=) Jag har investerat 2 stora julstjärnor och en hyacint. Här blir det en liten plastgran. Förr så högg vi ner vår egna gran från vår skog. Den tiden är förbi. Så spännande att du fick göra din egna sirap och det är nog tricket för goda pepparkakor. Skönt att sjukvuset göljer upp sonens rygg men han får bli flitigare med träningen=). Det var lite gott och blandat. Trevlig 2 advent=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rogivande, det var därför jag åkte dit, kände jag behövde det. Bara titta. Jag gick nog runt med ett litet fånigt grin ...

   Det är superenkelt att göra egen sirap! Ska skriva ned hur jag gjorde. Och den nya omgången pepparkakor blev lika bra så ja, det kan nog vara sirapen!

   Radera