fredag 6 december 2019

Sotat och klart!

Jag har ju svurit och svurit över att veden varit så svårantänd, att det har rykt in, blivit värre och värre. Jag sa till Miguel, han som vi hyr av, att vi måste nog få hit en sotare, un deshollinador. Det har inte sotats under de år vi bott här och det har nog inte sotats på flera år innan dess heller.


- Vi brukar hälla salt på elden, svarade Miguel och tyckte det räckte så.
- Salt? svarade jag helt oförstående.

Ja, tydligen så ska det kunna hjälpa till att hålla skorstenen ren. Sägs det, i alla fall. Problemet var bara att man skulle hälla saltet på en ordentlig brasa. Men vi kunde ju inte elda: var luckan öppen kom all rök in i huset, var den stängd kom det inte in något syre så elden slocknade. Med våra försök blev det bara svartare och svartare inne i eldstaden.


Till slut klättrade jag upp på taket och kikade ned i skorstenen. Nej, så där ska det inte se ut. Jag hade lust att släppa ned en sten för att se om den ens damp ned inne i eldstaden.

Vi måste få hit en sotare helt enkelt. Jag frågade Miguel och Dani, hantverkaren, om de visste om någon men nej. Så jag satte mig och började leta på internet, det var inte lätt att hitta någon! Till slut hamnade jag på Milannuncios, som Blocket, och där hittade jag en sotare som skulle komma lite senare på dagen vilket han också gjorde. Han tittade på kaminen men fattade absolut ingenting av den och ville därför inte göra något.


Så här ser nämligen kaminen ut sedd från sidan, skorstenen är lite snett bakom rören som hettar upp luften (luft sugs in från rummet, hettas upp och blåses ut igen med hjälp av en fläkt) och svår att komma åt att sota underifrån. Man måste upp på taket och det tror jag inte att han ville. Så han bad om ursäkt för att han inte kunde hjälpa oss och åkte. Det kändes ju lite sådär ...

Jag satte mig och letade upp en till, han skulle komma när han avslutat ett arbete, skulle höra av sig men inget hände. Nytt letande, den här gången skickade jag ut WhatsApp-meddelanden till fem sotare på en gång, två hörde av sig ganska snabbt och en av dem var Nacho, han som vi har köpt ved av tidigare!


Så i går kväll kom Nacho hit, tittade på eländet och klättrade sedan upp på taket med viskor och förlängningspinnar. Vi satt i vardagsrummet och hörde honom arbeta med skorstenen. Men inget rasade ju ned ...?


Sedan kom det! Det måste alltså ha varit mer eller mindre tvärstopp i skorstenen.


Nacho samlade ihop allt i en soppåse och höll upp den så att jag kunde fotografera det.
 - ¡No es normal! sa Nacho och syftade på mängden i påsen och vi kunde ju bara hålla med om att det inte var normalt.

Sedan fick vi instruktioner om att tända en ordentlig brasa för att elda ur och dessutom köpa en kemisk sotare, deshollinador quimico, för att få bort det svarta som sitter fast överallt. Det är som en vedklamp som man lägger i brasan och den får avlagringarna att falla ned i flagor som antingen bränns upp eller som man sedan kan sopa ihop.


När Nacho fått sina 50 € åkte han och med spänning tände jag en brasa. Med en tändsticka! Med luckan på vid gavel kunde jag se röken stiga upp i skorstenen.

Vilken lycka och vilken lättnad!

12 kommentarer:

 1. Så bra att det nu fungerar! Och har man öppen spis ska den ju utan problem kunna användas.
  Envishet kan verkligen löna sig. Men det är lätta att bli missmodig. Men det hjälper ju inte. Och billigt blev det ju att få det hela avklarat.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, finns den så ska den fungera, det betalar vi ju för!

   Trevlig helg!

   Radera
 2. Man kan ju undra om sotaryrket är på utdöende. Man ska alltså sota kemiskt?
  Lite äckligt men vad gör man?
  Bra att du hittade honom och att han var villig att hjälpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det ena utesluter inte det andra. Den kemiska tar bort det som sitter hårt som fasen, som en glasyta i spis och skorsten.

   Radera
 3. Hurra! Vilken snabb service och dessutom otroligt billigt! Suveränt! Nu slipper ni frysa ihjäl och kan njuta framför brasan.
  Nu tycker jag dock ändå aningen synd om dig, då det kemiska eldandet troligen medför en massa sot och damm i vardagsrummet, men lite svinn får man väl ta. Sedan tycker jag att du nu kan använda tipset med salt som Miguel kom med...
  Konstigt att det inte verkar finnas så många sotare kvar i ditt område. De flesta villor har väl öppna spisar där...
  Eloge att du klättrade upp på taket för att kolla. Det hade jag då aldrig vågat.

  PS. Fin ritning! Är det du som är den tekniska illustratören? DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, det kemiska kommer inte ut i rummet, det kommer ut i skorstenen eller faller ned tillbaka i eldstaden och bara kan sopas ihop tillsammans med askan.

   Ska kolla lite på på det där med salt, om det är en skröna eller om det verkligen fungerar.

   Huset är inte så högt och taket är har inte så stor lutning så det var ingen fara. Attans fin utsikt har man där också.

   Och jupp, det är jag som gjort den lilla illustrationen. Så tack!

   Radera
 4. Tur du är lite envis. Bra jobbat att få tag på en sotare - och då en som verkade veta vad vad han gjorde :)
  Vi eldar med ved i köksspis och rörspis (fattigmans kakelugn) och sotaren kommer en gång per år ... utan att vi behöver säga till. Känns ganska OK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag vetat innan att Nacho sotade, då hade vi ju kontaktat honom för länge sedan!

   Ja, det är bra att sotaren kommer en gång om året och röjer lite, då blir det bara lite gran, någon deciliter eller så. Inte som hos oss ...

   Radera
 5. Vad skönt att det nu är åtgärdat! Nu är det bara att elda på då :-)
  Du är så himla envis (på ett bra sätt!) och ger dig inte. Stor eloge till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker måste ju fixas och då måste man envisas lite. Men det är energikrävande också.

   Tror det är dags att börja titta på kvällens brasa!

   Radera
 6. saker som är viktigt att hålla i ordning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteviktiga! Jag har varit lite orolig för skorstensbrand, faktiskt.

   Radera