Vi måste tända en brasa, helt enkelt. Lite ved hade vi kvar men de där rotknölarna är horribelt svåra att tända. Jag gav upp i går och jag är envis. Attans envis när jag vill.
Sedan förra vintern har jag haft en lapp på anslagstavlan om en som kommer och levererar ved. Och man kan kommunicera med honom via WhatsApp. Perfekt!
Så jag började skriva till honom i morse, kollade om priset stämde, att det kostar 50 € för en stor säck på en kubikmeter med olivved, ingår frakten? Jodå, kom svaret fort, det ingår hem till oss.
- Raíces o ramas? frågade jag. Rötter eller grenar?
- Cepas, kom svaret. Mycket rena och mycket bra kvalité.
Cepas? Vad 17 är det!? Ah, stammar, sa min översättningsapp. Så klart, tänkte inte på det. Finns ju en stam på olivträden också. Perfekt.
- När kan du komma? Jag är inte hemma 14.30-16.
- Tarde, kom svaret. Sent.
- När är det då? Ungefär?
- Efter kl 16.
Kl 15.45 kom det en vit skåpbil och ut hoppade Nacho, vedkillen. Jag öppnade garaget och vi kom överens om en plats att ställa säcken på. Han tog fram en pirra och ett gammalt bildäck. Jag tittade på lite förvirrat. Vad skulle han med däcket till?
Jo, det la han på marken bakom bilen, öppnade skåpbilens bakluckor och där hade han stora blåa tunnor fyllda med ved. Han tog tag i en av tunnorna och drog över kanten så att den snyggt och smidigt landade på det välplacerade bildäcket. Smart! Han satte pirran under och slängde en ny och tom stor säck modell Big Bag över tunnan och drog iväg in i garaget. På den utsatta platsen bredde han ut säcken och började plocka över från tunnan. Under tiden höll jag upp säcken och jag passade på att träna spanska. Han var otroligt hjälpsam, han drog ned på hastighet och han bemödade sig om lyssna och svara. Dessutom fick jag en liten lektion i olivträdets delar:
En kubikmeter olivved. Och kanske lite till. |
Braständare! Vinkorkar indränkta i T-sprit från svenskbutiken |
Ja, inte kan jag säga emot honom om det, inte!
Nu ska jag gå och sätta mig vid brasan som äntligen-äntligen-äntligen brinner!
SvaraRaderaSå gott att få tända brasan. Ja, jag vet att det blir kallt inomhus vid den här tiden där nere. När det blir rått så känns det kyligt enda in i märgen.
Kram ❤
Kylan är verkligen olika. Och åh vad mysigt det var att sitta en stund vid brasan. Ska snart sätta mig där igen.
RaderaTolv grader utomhus och 20 grader inomhus. Nu vet jag ju hur kallt det känns i Spanien efter att ha varit i Benidorm under vintertid. Å i "vår" lägenhet där finns det ingen öppen spis, men som tur är en el-element. Å el kostar skjortan i Spanien har jag förstått, så det var nog lika bra att vår "huresvärd stod för den kostnaden.
SvaraRaderaÅ en öppen spis är ju mycket mysigare också, speciellt med kunskaperna du fick idag, för att inte tala om doften! För det måste väl dofta ljuvligt med en stam av ett olivträd i brasan:-))))
PS. Å om det blir en lång vinter är det bara att köpa " 2 sacas för 90 Euro. DS:
Ja, våra elelement drar jag inte igång i första taget. Ingen mysfaktor och när elräkningen kommer kan det vara lämpligt att skölja ned den med något start och nervlugnande. Finns ju en orsak till varför de har direct debet (autogiro) på alla fakturor. Avskyr det.
RaderaJag stod och funderade på una saca o dos men vi visste ju inte hur veden skulle vara osv, visste knappt hur mycket en kubik skulle vara, om du förstår hur jag menar. Det är bra att veta att han kan komma fort, också.
Och brinner gör det, det har brunnit/glött hela natten!
Härligt med en brasa! (mindre trevligt med de där gradantalen, men förhoppningsvis uppväger mysfaktorn det nu)
SvaraRaderaJa, det är kallt om nästippen. Det är ju så fuktigt i luften så det blir ruggigt.
RaderaDet var en trevlig vedleverantör som dessutom gärna bjöd på lite vedkunskap och olivträdsanatomi. När vi 2008 flyttade till Getingstorp byggde vi en vedbod som vi fyllde . Den är ännu inte tömd och dessutom har vi två opåbörjade runda vedtravar på tork ute sedan ett antal år. Och då har vi ändå lite kyligare är era ruggiga 12 grader. Visst är det härligt att sätta sig ned framför brasan när man är riktigt hurven. Fiffiga braständare förresten.
SvaraRaderaHurven, det var ett härligt ord! Ett sådant där ord som man hör vad det betyder.
RaderaIdén är inte min så jag ska inte ta åt mig äran. Jag provade med två korkar i T-sprit först och det funkade bra så då gjorde jag mer!
Jag är impad att du hittar så många användningsområden för vinkorkarna (som du givetvis inte har "hittat" nånstans och såklart inte har druckit vinet själv... ;-) ).
SvaraRaderaJag tycker det var ett bra pris för så mycket ved. Här kostar dom skjortan, som fjuttiga vedpåsarna som finns på mackarna och andra stället. Hur mycket minns jag inte på rak arm då vi inte har nån öppen spis, men jag minns att jag reagerade när jag såg det från början (vi köpte dyra vedsäckar i Sverige, och dom här var ännu dyrare tyckte jag).
Mysigt med en brasa, och praktiskt med. För visst blir det råkallt här nere! Jag tror inte att nån som inte har upplevt en vinter i spanskt boende kan begripa precis hur isande råkallt det kan vara inomhus...
Hmmm.. Som du givetvis HAR "hittat" skulle det såklart stå :-)
RaderaOm man köper en liten säck på macken så kostar det 5-6 € och det är mindre än 25 kg i dem för jag lyfter med lätthet. Vi köpte en skottkärra ved, det kostade 15 €. Det var ju två IKEA-kassar, ca 150 l. Nu fick vi alltså en hel kubik. Så ja, det är ett bra pris. I Sverige brukar det kosta kring 800 kr för en kubik björk ostaplat, om jag minns rätt.
RaderaJag har fått hjälp med insamlandet av Fru Cuba! Där är de tre vuxna i familjen, de har ofta besök, och då går det fort med insamlandet.
Jag kanske ska samla på mig till ett korkinlägg. HAHA! Vad kul det blev! Alltså inte till skorna utan i bloggen.
Lyxigt med hemleverans av ved! Hur sjutton får ni 20 grader inne om det är 12 ute? Då har ni annan uppvärmning också? Med tarde menade han nog eftermiddag, om han kom 15.45 Konstigt att det kan betyda två saker, men inte så konstigt som att svenskans eftermiddag är tiden efter LUNCH och FÖRE middagen.
SvaraRadera/En som också sitter framför brasan
Det var 20 grader då, inte nu! 17 i köket just nu, någon grad mer i vardagsrummet där brasan är. Problemet är ju att sprida värmen i huset och att det inte hänger uppe i taket. Det ska finnas ett speciellt läge på takfläkten för detta upptäckte jag i somras, att värmen rörs runt och tvingas ned.
RaderaTarde är i Spanien från 16 och framåt eller så. Och som du nämner har vi rört till det i svenskan med middag som ju borde vara när solen är i zenit. Men faktum är att min farmor sa och pappa säger att de ska äta middag men menar då lunch. Har rört till det emellanåt. :)
Glömde säga att solen värmer ju. Den sken en del igår och då såg vi till att dra bort gardinerna vid matplatsens stora fönster. Men huset läcker som ett såll. Som Nacho, vedkillen, sa: i Spanien bygger man hus för att hålla värmen borta, i Sverige bygger man för att hålla den inne.
RaderaVerkligt en bra idé! Perfekt att få veden hemlevererad och billig var den och dessutom en språklektion på köpet. Ren bonus!
SvaraRaderaNu är det bara att elda på! Gilllar också braständarana. Vinkorkar kan användas till mycket och maken sparar på den och använder dem till mycket. Alltid bra att ha.
Skönt att ni har den öppna spisen öfr det blir ju lätt ganska rått i husen dessa tider.
Ja, det är härligt! Har precis fyllt på den nya "vedbaljan" och den har dessutom fått fötter av kork nu för att inte skrapa parkettgolvet.
RaderaRoligt att höra att han också samlar korken! Superbra att ha hemma och roligt att arbeta med.