måndag 14 november 2016

En säker mugg

Lite vanskligt...
Ja, solen flyttar sig ju alltid och vi med den men denna tid på året och några månader framöver är det än mer tydligt. Från att under sommaren ha letat upp skuggan letar man nu upp solstrålarna.

Att sätta sig ned där det är lä och solstrålarna värmer är underbart. Läsa lite, virka ... Har lite svårt att sitta stilla och inte göra något. Mannen min brukar påpeka jag är vit på halsen, jag tittar ju ned när jag sitter i solen. Jag får skaffa en sådan där reflektor som är - eller i alla fall var - så populär i USA.

Skärbräda i bambu. Tycker den är så fin.
Medan man sitter där vill man kanske även ha något att dricka, kanske ta med sig en smörgås eller kakbit ut. Att ställa mugg eller glas på fåtöljens armstöd är lite vanskligt, ställer jag på marken kommer myrorna, att dra hela soffgruppens bord är uteslutet.

Jag behöver ett litet bord.

Genast hade jag en idé i skallen. Jag gick till kinabutiken och köpte två små skärbrädor av samma sort som jag har sedan tidigare. Den ena skärbrädan behövde dock kapas mitt i tu. Jag har ingen såg och att såga rakt är dessutom ett konststycke. Det finns ju en träslöjdssal på skolan... Men jag tror inte att jag får använda den. Men jag kanske kan be om hjälp?

Vad sjutton! Ihåligt! Lurendrejeri!
Så jag fick tag i mailadressen till den nye träslöjdsläraren och frågade om jag kunde skicka med brädan med sonen vid nästa lektion, jag markerar var det ska kapas.
- Visst, skicka med! kom det vändande svaret.

Så i torsdags var det dags, sonen kom enligt planen hem med två bitar i stället för den enda jag skickat med på morgonen.
- Den var ihålig och så slipade jag bort lite stickor, sa sonen.
- Det var snällt, tack. Men vad sa du, ihålig?

Inte så vanskligt längre!
Så länge limmet håller i alla fall.
Jag såg min planerade konstruktion rasa samman i dubbel bemärkelse. Alternativa tillvägagångssätt började letas upp i skallen.

Men det behövdes inte, det fanns tillräckligt att borra och plugga i. Fast att få ned en 6 mm träplugg i ett 5 mm hål är ingen höjdare. Det är så himla jobbigt när man inte har de verktyg man är van vid!

Men det löste sig det med, med hjälp av min gamla scoutkniv från 80-talet och ett ordentligt lim. Och jo, jag är rätt nöjd.

18 kommentarer:

 1. Det blev ju toppen och skitsnyggt! Är väldigt impad över dina byggkunskaper måste jag säga. Tycker du ska bli snickare respektive inredningsarkitekt i ditt nästa liv! Är stolt över dig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Det var fina ord! Och ja, jag är riktigt nöjd med den. Än så länge sitter den ihop i alla fall. Den fungerar jättebra med en kaffekopp och ett kakfat.

   Radera
 2. Det blev ju kanonbra - vilken kul idé! Vad gäller den där vita halsen, så är det väl lite som mitt "lässtreck" på magen. jag förstår inte varför det blir vita ränder...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har också ett lässtreck! Ett endaste ett mitt på magen. Helirriterande!

   Radera
 3. Fiffig lösning. Det finns visst en designerådra i dig.

  SvaraRadera
 4. Gud vilken smart lösning! Jätteimpad av resultatet och framför allt av din kreativitet :-)

  SvaraRadera
 5. Men så smart idé du fick och resultatet blev ju toppenbra.

  Förstår att du njuter av solen och värmen. Det ser helt underbart ut.
  Här i Piteå är det några varmgrader och det tunna snötäcket håller på att smälta bort. Det blir grått och trist ute.

  Önskar dig en härligt solig dag!
  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Är själv riktigt nöjd.

   Det är ju det där med att snön inte ligger kvar, så blir det slabbigt och skitigt.

   Radera
 6. Haha, vad knäppt att brädan var ihålig. Men smart lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite udda. Har aldrig märkt av det på de andra.

   Radera
 7. Mycket snyggt! Både designen och utförandet. Jag älskar att borra och spika och sånt men just nu består verktygslådan av ett sånt där skruv- och hammarpaket från IKEA, inte mycket att jobba med helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har skruvdragaren från IKEA, några tänger vi tog med i bilen samt en hammare. Typ.

   Värdelöst när man är van vid att ha det mesta!

   Radera
 8. Genialt! Och så bra det blev! Jag har två likmande bord (ett hemma i Stocjholm och ett här i sommarstugan) som jag dock köpt och flyttar dem med mig. Men så klart mycket bättre med ett du har konstruerat.
  Kanske dags att börja med tillverkning och försäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja kanske det! Ge mig i lag med kineserna så jag får bättre priser.

   Fast min är ju anpassad för min fåtölj, svårare med en generisk.

   Radera