tisdag 22 november 2016

En väldig massa välbehövligt vatten

Med ryggsäcken på ryggen och paraplyet lyft över huvudet hoppade jag över det forsande vattnet. Jisses vad det forsade! Och plötsligt förstår man varför trottoarkanterna är så höga i Spanien och det i de branta backarna finns dessa galler rakt över vägen: någonstans måste ju vattnet ta vägen.

Puh, jag blev inte blöt om fötterna efter min morgontur till Lidl. Det var faktiskt ett konststycke för jisses så det har regnat. Det började redan på söndagskvällen och sedan har det skurat till och från i nästan två dygn, mest till har det varit.

Men så plötsligt sprack det upp nu på eftermiddagen och solen sken. Jag gick ut och inspekterade allt det rentvättade, fräscha och gröna. Det gällde att passa på för det ska komma mer, mycket mer.

Mina tre cyklamen, godisbitarna för några veckor sedan, njuter av livet nu när det är lite svalare. Den bakre som hade lite längre stänglar och lila blomster har dock tacklat av lite i blomningen, men bladverket är fortfarande vackert.


Poolen har verkligen fyllts på! Och mer regn är ju att vänta denna vecka - hur ska detta gå? Kommer det lika mycket till, då är det uppe över kanten. Då förstår ni kanske också mur mycket det har kommit.


Trädgårdslandet har fått sig en välbehövlig rotblöta. Persiljan och ruccolan trängs där på hörnan. De torra och taggiga pinnarna är för att vildkatterna inte ska riva runt så mycket.


OK, de där ränderna var nya ... Och inte tillför det det något heller, tvärtom. Hur ska vi få bort dem, tro? Det är en bit upp även om det inte syns på bilden.


Av fröer jag hade med mig från Sverige sådde jag förra året Stor vaxblomma 'Pride of Gibraltar' och trots att jag plockade och samlade så har den fröat av sig. Massor! Ska ta hand om en del och sätta på bättre ställen och så har jag lovat till Fru Torreblanca. För den är väldigt spektakulär när den blommar. Se här:

Cerinthe majorStor Vaxblomma
'Pride of Gibraltar'
  

Och jo, mer regn kommer det nog. Titta hur det tornar upp sig där! Och precis nu när jag skriver detta så satte det igång igen. Ordentligt.

18 kommentarer:


 1. Men jösses så det regnat hos dig. Växterna är nog väldigt nöjda...
  Cyklamerna är helt underbart fina...
  Hoppas du inte får så mycket regn att det ställer till det....

  Kram ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dag regnar det inte just nu, solen skiner mellan molnslöjorna. Och växterna trivs!

   Radera
 2. Japp, hörde och såg på BBC:s "weather forecast" att ni skulle vara "översvämmade" ett tag! Å som en "blogg på posten" får jag bildbevis också. Bra där Emma, annars hade jag nog inte trott på prognosen. Du vet SMHI brukar ju ha fel;-)

  Å de enda som gillar detta vädret är då definitivt inte din/er pool utan dina grönsaker/blommor. Alltid nå't alltså.

  Å dessa fula bruna ränder på din mur - ja, där finns tre alternativ:

  1. Ignorera dom!
  2. Måla över dom, eller rättare sagt låt din hyresvärd göra jobbet.
  3. Kliv upp på en stege med en hink med vatten, bakpulver blandat med citron och en Scotch Brite och skura bort rubbet. AMA vet hur man gör - tror jag i ett av hennes inlägg.

  PS. Våra ränder blir aldrig bruna på balongräckena. Här blir de konstigt nog svarta/gråa. Brukar ta Ajax fönsterputs och en ny Scotch Brite (som jag sedan slänger såklart) och skurar bort ränderna. Testa, det funkar! Eller så låter du maken göra grovjobbet och är "supervisor" i stället;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, SMHI och verkligheten är två olika saker. Till och med nr de ska rapportera fakta. Otroligt men sant.

   Ang ränderna:
   1, Ja, jo... nä.
   2, Det måste nog ändå rengöras innan övermålning.
   3, Citroner, det har jag ju i mängder! Undrar om det funkar att trä upp en citron på en pinne och gnugga, låta verka och sedan spola av. Sonen kan ju roa sig med vattenpistolen! :) Det går liksom inte att sätta en stege där, det är en lutande mur nedanför det vita.

   Om PS:et så beror det så klart på vad som gjort ränderna. Här är det nog några blad och barr som ligger där och mysar till sig.

   Nu är det ju så här att om någon ska klättra i den här familjen så är det jag. Det blir bäst så. Bättre att den med styrka håller i en eventuell stege. Fast nu ska jag inte upp på någon stege. Det ska ju komma mer regn, det kanske försvinner då eller så blir hela muren gul och då försvinner ju strecken!

   Radera
 3. Ja, här kom verkligen regnet och marken är ju så torr att den inte kan sluka allt på en gång. Men nu skiner solen här igen, för en stund i alla fall!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det där med att det ska ned i marken också, att det inte ska flyta undan.

   Radera
 4. Ja, jösses vad det kan regna i det här landet! Vi åkte från IKEA i Murcia en gång, det var faktiskt riktigt läskigt!

  https://www.youtube.com/watch?v=MFkNQH50zcQ

  BP tog orden ur munnen på mig där. Jag skulle absolut testa med citron, det är min nya husgud när det kommer till att få bort allt möjligt.

  Jättefina lavendlar! :-)

  Här har det också regnat rejält nu på morgonen, fast just nu ser det ut som det har gett upp för ett tag i alla fall. Undrar varför dom inte kan göra nåt åt avrinningen? Blir översvämning väldigt fort, och sen rinner vattnet ner och fördärvar stränderna totalt. Dom måste laga stränderna efter varje regn... Ja, inte efter fjösregnet då, men det är ju den varianten av regn som skitar ned hela stan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jisses vilket äventyr ni hade där i lervällingen! Men jag undrar, hur ren var bilen när ni kom hem igen? Jag hade nog avvaktat med att spola av.

   Och apropå det så behövde vår bil sig också en avspolning. Inte längre! Jippi för det!

   Radera
 5. "Pride of Gibraltar". Så stilig.
  Din sista bild vittnar övertygande om ert ruskväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är stilig den! Och bilden, den är jag rätt nöjd med. Särskilt katten i hörnet! :) Jag har ju min egen Sigge, samma färg och allt. Fast jag har ju döpt honom till Alin.

   Radera
 6. Oj vad det regnar och vilken himmel du fått på bild, hoppas inte poolen svämmar över nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista bilden har lite annorlunda färger mot vad jag är van vid här. Men den blev rätt mäktig.

   Radera
 7. Så mycket regn! Men det verkar inte vara den där rödbruna sanden i regnet som gör att mycket blir prickigt. Sand som kommer med från Afrika och även ger blommor och blader ett rött täcke.
  Dina cyklamen är verkligen vackra och likaså Pride of Gibraltar. Ska i vår titta efter fröer från den här hemma.
  Gröna fingrar har jag så den borde jag kunna åf till. Har jag luyckats med både kamelian och passionsblomman (som också bär frukt) som kan jag hoppas.
  Häftig sista bild. Himlen ser verkligen spektakulär ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där sanden. Som Ama säger, när det skvätter så blir allt skitigt.

   Vill du kan du maila mig din adress så kan jag skicka dig ett gäng fröer så slipper du beställa från Impecta. Adressen är solsomsol@outlook.com
   Har ett kuvert till Steve som jag måste försöka få iväg snart.

   Ja, himlen bjuder verkligen på skådespel emellanåt.

   Radera
 8. Här brukar det vara så att det är lika bra att ta av sig och gå barfota när de där monsunskurarna kommer (men så är det ju aldrig kallt, så det är helt ok att göra det). Vilken härlig bild över den grå himlen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag varit med om i Dubrovnik!

   Här är det inte så skönt att plaska barfota, inte nu när det är vinter och bara 12 grader ute.

   Radera
 9. Här i Singapore kan det oxå regna määängder! Man blir nästan rädd ibland. Som tur e, är det varmt. Så det är bara att vada runt i sina flipflops :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det som sagt vinter nu och inte vidare flip-floppigt. Eller jo, vädret är ju flip-floppigt.

   När det kommer så där väldigt med vatten, då blir man som du säger nästan lite rädd.
   Skrev om förra årets skyfall här:
   http://solsomsol.blogspot.com.es/2015/10/maken-till-regn.html
   Det var värre.

   Radera