onsdag 30 november 2016

Rondell nr 1 - Glorieta de Marifé de Triana

Jag börjar min lilla serie som jag flaggade om i går med att ta en närmare titt på den rondell som ligger alldeles vid "mitt" Lidl: Glorieta de Marifé de Triana.


Från början, då när rondellen invigdes 1996, var det en träbåt som låg där. Nu är det ett stålskelett, jag vet inte om det är ett konstverk eller om det är resterna av båten. Skulle tippa på ett konstverk, att träbåten har ersatts med något som inte förstörs lika snabbt och som inte kräver så mycket underhåll.

Närbild av båten

Gräsmattan och de vackra växterna sköts med stor omsorg. Snart kommer de nog att sätta upp juliga ljusfigurer där på gräsytorna, det gjorde de förra året.


Den vackra skylten med tre olika sidor står utmed vägen intill rondellen. Marifé de Triana var en väldigt vacker sångerska (nästan 90 skivor räknade jag till) och skådespelerska (två filmer) som bodde i Benalmádena vid sin bortgång 2013. Hon var med vid invigningen av sin rondell 1996, här är en YouTube-film på den händelsen. För mig som bor här så är den första dryga minuten rolig att se för oj så det har byggts de senaste 20 åren!


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida del Cosmos/Avenida Arroyo Hondo/CalleVerdolaga/Avenida del Tivoli
Ort: Arroyo de la Miel, Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

18 kommentarer:

 1. En rondell av det vackrare slaget, alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är jättefin! Men svår att fotografera, båten försvinner in i grönskan. Jag skulle vilja springa över till rondellen men där är så mycket bilar hela tiden. Och jag är tveksam till att polens skulle uppskatta det, de är ofta där och snurrar. Så att säga.

   Radera
 2. Det finns många fina rondeller i Spanien och nu vid juletid kan de vara så fint dekorerade ockå.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Man kanske skulle anamma den spanska traditionen/seden/beteendet och stanna i rondellen och titta på den, man kan ju låtsas vänta på någon. :)

   Radera
 3. När jag läser ditt inlägg och ser invigningen så inser jag att det finns alldeles för få rondeller i världen.
  Jag bokar genast in onsdagar som spanska rondelldagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, för få? Löste någonstans att det i Spanien finns 23000 rondeller och det var flera år gamla uppgifter!

   Men två inlägg till ligger klara och har schemalagts!

   Radera
 4. Jag är fascinerad att det läggs ner mycket jobb på en del rondeller. Även att en sångerska fått äran att bli tillägnad en rondell. Det är ju enastående 🤗🤗Jag började på att samla på olika rondeller från byar runt om i Spanien. Nu har det blivit mer resinlägg med hotell och fakta om byn/stad. Nu är jag tillbaka och säger åt mig all info, Emma. Så håll i dig🤗🤗Kommer det fler inlägg och bilder på juldekorationer av rondellen? Hoppas det. Här i Merida är det inte så mycket juldekorationer. I Sverige är julbelysningen tidigt uppsatt. Ha det bra tills vi hörs igen. Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att du är på fötter igen! Jag var faktiskt lite orolig och undrande där för några dagar sedan.

   Jag tror att de sätter en ära i att få rondellerna snygga! Det finns de som är helt makalösa, så otroligt vackra! Och de som är åt andra hållet men ändå finns där en tanke. Det uppskattar jag.

   Problemet med juldekorationer är att det är så attans svårt att få till snygga foton på dem!

   Radera
 5. Absolut älskar den rondellen med det vackra namnet "Glorieta de Marifé de Triana". Å den rostiga båten är helt suverän! Dessutom är det en överskådlig cirkulationsplats med hyfsat fri sikt åt alla håll. Åtminstone ser det ut så på din bild.

  Spanjorer tar verkligen hand om "offentliga" platser typ parker och här rondellen. Snyggt tycker jag. En glädje att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sikten är rätt bra men rondellen är inte så himlans lätt att köra i för det är ofta mycket trafik, hela rondellen lutar, det är många vägar, polisen har av någon outgrundlig anledning börjat ställa ut koner vissa tider på dygnet. Fattar inte riktigt vad de håller på med, faktiskt.

   Jag håller dock med dig om att de är duktiga på att ta hand om sina parker och anläggningar i Spanien.

   Just ja, du ville jag skulle göra bilderna större. Problemet är bara att om jag tar nästa steg, Extra stor, då petar de ut över kanten på högersidan.Skulle jag göra hela sidan större så måste jag göra om en massa andra saker ...

   Radera
 6. Fin rondell med ett vackert namn :-)

  Hos oss har vi förresten "rondellbrudar" istället för rondellhundar. Prostituerade alltså, som står i rondellerna (bland annat) och raggar kunder. Ett tag utgick det ett påbud att dom skulle behöva ha på sig såna där gula säkerhetsvästar för sin säkerhet...
  Tragiskt det där med världens äldsta yrke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har faktiskt inte sett de arbetande kvinnorna här, däremot finns de i industriområdet med alla bilmeckar. Något ska männen göra medan bilen servas.

   Mellan Estepona och Casares brukade de stå vid en kurva, det roliga är att på slaviska språk så heter de där damerna curva. SÅ det var curvor i kurvan. Oj, så roligt jag har haft åt det.

   Radera
 7. Det var en fint rondellnamn. Och vilken vacker skylt som du visar! Jag gillar vackra smideskonstruktioner.

  Apropå rondeller, så finns det massor av dem här i Strängnäs där jag bor. Vi har faktiskt inte ett enda trafikljus! (Det fanns visserligen ett när jag flyttade hit 2006 men det är borta nu.)

  Kul att du kan se tillbaka på utvecklingen i ditt område via Youtube! Det är en riktig guldgruva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag hade en arbetskamrat som kom från södra Dalarna. När hon skulle träna rondellkörning fick de åka till Borlänge för där fanns det minsann en rondell!

   Det där är några år sedan, lär nog finnas fler nu. Även i Söderbärke.

   Radera
 8. Vilken fin serie det blir!
  Och jag tycker ofta att spanska rondeller är fina och med lite påhittiga föremål i mitten. Ofta har jag sett båtar, fyrar, ankare, fiskar eller annat havsbetonat. (Roliga och fina rondeller har jag även sett på många platser i Asien där också uppfinningsrikedomen är stor vad gäller det mer konstnärliga. Kommer nu att titta ännu mer efter dekorativa rondeller)
  Ska se om jag kanske passerar din rondell i januari.
  Roligt med lite historia bakom din rondell också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många är vackra. Andra är bara underhållande. Vissa är varken eller... Har någon på lut som jag inte förstår hur de tänkte.

   Hör av dig när/om du är i mina faggor!

   Radera
 9. Jag blev lite nyfiken på ditt inlägg efter att BP gjort reklam för det, haha. Har aldrig tänkt så mycket på rondeller, men jag kanske får upp ögonen för dem nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är för att de inte har varit npgot speciellt. Men när man ser några så börjar man se fler. Jag tror att det kan vara rätt givande som arkitekt eller konstnär för det är en begränsad yta och alla ser den.

   Radera