tisdag 29 november 2016

Alla dessa rundlar!

Undrar var jag lånade denna...?
Jag läste att i Málaga-området finns det ca 900 rondeller varav 600 är uppförda på den sidan om staden som vi befinner oss på. Fast jag tror att siffrorna är gamla, och det är minst 901 resp 601 för det färdigställdes en i förra veckan i Fuengirola. Här på Solkusten kan man alltså inte köra många meter innan man råkar på en rondell, una rotonda. Har hört sägas att det beror på att man får EU-bidrag för rondeller, samma fenomen cirkulerar (!) i Sverige. Sanningshalten står jag dock inte alls för. Kanske det är så att man får bidraget för att höja vägsäkerheten och man väljer göra rondeller... Det där får någon annan reda ut. Men det verkar som att det var en "boom" kring 2008 i hela Spanien. Då fanns det 23 000 rondeller, nu har jag inte en susning.

I Sverige kallar vi dem i dagligtal för rondell, Transportstyrelsen kallar dem för cirkulationsplats. Rondellen är egentligen utrymmet i mitten, den som vägen cirkulerar. I Spanien har jag sett två ord (fast jag tror det finns fler): rotonda och glorieta. Om det finns någon skillnad dem emellan har jag inte riktigt kunnat utröna med säkerhet men oavsett namn så är de båda una plaza de circulacion giratoria, dvs cirkulationsplats.

Hur som helst... Mellan radhuset vi bodde i förut och Svenska Skolan i Fuengirola är det ca 5,5 km och jag räknade till 10 (!) rondeller, enkel riktning. Fram och tillbaka två gånger varje dag, det blev 40 rondellkörningar om dagen, 200 på en vanlig skolvecka! Där vi bor nu är det "endast" nio på de ca 1,3 milen men jag kör inte lika ofta eftersom vi delar med familjen Cuba. Men många rondeller blir det! Det är inte så konstigt att man på spanskt manér numer vid de mindre rondellerna kastar en hastig blick åt sidorna och bakåt för att sedan bara kör rakaste vägen igenom om ingen annan bil är i närheten. Många kör rakaste vägen igenom utan blickar åt sidorna även om det är en bil i närheten så man får alltid vara väldigt vaksam...Har till och med hört om dem som kör rakt över rundeln. Antar att antingen är man då lite väl rund under fötterna eller  vansinnigt trött på rondeller. Eller en kombination.
- Inte en till! Nä, nu får det vara nog!

Det är inte bara vi svenskar som har problem med det spanska körandet i rondellerna. Det här från British Expats forum:

Förstora bilden, annars ser du nog inte...
Se särskilt de två kommentarerna. Jag håller helt med.

Fast egentligen ska väl inte engelsmännen prata om rondeller, kolla på deras Magic Roundabouts - som ju dessutom är åt fel håll!

Vad jag egentligen skulle komma till efter denna långa inledning är att spanjorerna är otroligt duktiga på att ta tillfället i akt att göra något fint eller underhållande med plätten i mitten, själva rondellen. Därför tänkte jag börja en liten serie där jag presenterar de rondeller jag träffar på. Ibland blir det kanske bara en bild, emellanåt kanske det finns något intressant att berätta om den. Vi får se vad jag hittar och råkar på, helt enkelt.

11 kommentarer:

 1. Den där plätten i mitten ser ofta rätt bortglömd ut. Kanske medvetet för att inte distrahera trafikanterna. Det blir kul att se vad du hittar i mittplättarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är ofta bara en trist gräsplätt i Sverige. Men det finns några riktiga guldkorn också.

   Radera
 2. Hahaha! Gillade inlägget i British Expats Forum! Skrattade gott åt the Magic Roundabout också. Britterna är (var) ju mästare på att bygga cirkulationsplatser. Där fick jag alltid räkna vilken "exit" jag skulle ta. Höll mig konstant i innersta filen för att inte missa utfarten - å allt på fel sida av vägen. Fick inte ens ett finger...

  Som du säger har Sverige oockså blivit rejält "rondellkåt". De flesta rondeller är så "tajta" att ledbussarna har svårt att köra runt där och kr helt enkelt över kanterna...

  Så himla kul att du ska göra en rondellserie:-) För vet du vad - har alltid drömt om att göra en bok om cirkulationsplatser i stor-Stockholm, men såklart inte kommit till skott, mest på grund av att man inte kan komma tillräckligt nära med kameran.

  PS. Glorieta låter som en gloria över rondellen;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att köra rondell i England känns inte som det första jag skulle vilja göra på morgonen ... Man ser ju här när engelsmännen fått i sig lite för mycket, då har de svårt att hålla sig på rätt sida.

   Trodde nog att du skulle gilla rondellerna, de är ju konst och konstiga. Och jag håller med, det är svårt att få till bra kort när det är så mycket bilar hela tiden. Är heller inte så spanifierad att jag stannar mitt i, trycker på varningsljusen och kliver ur för att fota.

   Det får bli som det blir, jag ska göra mitt bästa men ur fotosynpunkt brukar det vara rätt uselt.

   Radera
  2. Du inspirerade mig faktiskt till mitt inlägg ikväll. Å självklart länkade jag till dig också. I Benidorm och andra orter på Costa Blanca har jag inte upplevt samma problem - eller rättare sagt jag kände ju inte till reglerna heller. Kan hända att vår sticker "HYRBIL" gjorde att spanjornerna inte höjde fingret;-)

   PS. Du tar bra bilder! Förstora upp dom bara till 740 px för dina läsare som inte klarar sig utan läsglasögon eller är för lata att klicka på/av bilden;-) DS.

   Radera
 3. Hej ja rondeller byggs ofta som fart hinder annars skulle vägen vara rak med högre hastigheter .Köra igenom en rondell i Spanien är som att köra på en rak väg så se upp hur ni kör erkki

  SvaraRadera
 4. Jag var med om när Dalslands första rondell byggdes och det var just i Dals Ed, där jag då bodde. Den var så liten, så alla körde rakt över den ;) haha.
  Kul inlägg!

  SvaraRadera
 5. Tack för roligt inlägg!
  Även i traktena runt Alicante och Torrevieja är det väldigt got om rondeller och ofta är de väldigt trevligt utformade där i mitten.
  Ibland har man lust att stanna bara för att titta. Och fanns inte rondellerna skulle det ju troligen vara trafikljus i stället och inte alls lika fint.
  Har även nu i Sverige sett att rondeller kan vara riktigt fina.
  Kul med din tanke om att få till inlägg om rondeller.
  Ja, rondellkörning är speciell i de flesta länder och metoderna för att ta den kortaste vägen är många.Har upplevt skräckexempel inne i Paris och i Rom.
  Har för egen del fått fundera lite extra när jag kört i rondeller i Thailand, Storbritannien, Nya Zeeland och andra "vänsterländer" men försökt hålla mig till gällande trafikregler. Alla gör ju dock inte det så man känner sig som en uggla och vrider huvudet åt alla håll.
  (Tog mitt körkort när det var vänstertrafik i Sverige, länge sedan, så de kunskapern är ju inte direkt aktuellla. Men de får aktualiseras nu när vi åker till Thailand och hyr mc. Många rondeller är det där vi bor...)


  SvaraRadera
 6. Som någon rdan sagt, så har det gått lite mode i rondeller i Sverige också, fast många gånger kan det vara ett bra alternativ till hopplösa korsningar, men då pratar jag "riktiga rondeller", inte de där små som man kan köra rakt genom. Sådana drällde det av där vi bodde i England i mitten av 90-talet och det var egentligen första gången jag träffade på dom.

  SvaraRadera
 7. Haha! Ja, spanjorerna har verkligen en förkärlek för rondeller. När vi hade vår lägenhet som semesterboende var vi alltid lika nyfikna hur många nya rondeller det skulle finnas när vi kom ned. Dom smälldes upp i raketfart! I Sollentuna där vi bodde höll dom på med EN rondell i typ två år... :-)

  Sen är dom lite lata ibland och ritar bara en cirkel i en korsning och sätter upp en skylt. Dom rondellerna är farligast, syns knappt att det är rondeller och man ser bilister som blir superarga när nån "svänger" mitt framför dom. Hytter med nävarna och tutar hejvilt. Fastän det är dom som har gjort fel...

  Ska bli intressant att följa din rondellserie! :-)

  SvaraRadera