tisdag 10 december 2019

Nytt spanskt körkort del 15 - E-mailkontakt

Jag fick från Solvit ett autoreply, att de tagit emot min begäran om att de skulle titta lite närmare på DGT:s hanteringstid med våra körkort. Men sedan hörde jag så klart inget från dem heller inom den utsatta tiden.

Så jag skickade ett e-mail till Solvit i Sverige med det ärendenummer jag fått och nu fick jag lite mer respons. Vi e-mailade fram och tillbaka en stund och handläggaren fick foton på våra Modelo 03, kör-, ID- och residensia-korten. Nu hade de allt och ärendet skickades till spanska Solvit.

Under tiden körde vi ett eget litet rejs. Mannen min har nämligen lackat ur totalt vad gäller detta och ville skriva ett e-mail till DGT, spanska Transportstyrelsen. Tyvärr så finns inte det som alternativ när man ska kontakta dem (men fax finns!). De har även en chat-funktion samt ett kontaktformulär men dessa är endast för allmänna frågor om DGT, inte för att svara på hur det går i ett specifikt ärende.

Men samtidigt har jag för mig att jag någon gång har sett en e-mailadress när jag snurrat runt på internet. Dessutom så ska ju de skicka e-mail till oss när det är dags att hämta det temporära körkortet så rimligen har de en e-mailadress. Efter lite mer snurrande hittade jag sidan jag mindes. Det är inte en officiell DGT-sida men här har man samlat ihop alla kontaktvägar till respektive Jefatura Provincial de Tráfico på DGT. Excellent!
Så mannen min skrev ett rätt surt e-mail till Málaga-kontoret och fick dagen efter faktiskt ett svar:

"Good Morning, 

We regret the delay in processing the exchange files. We have been overwhelmed by UK permit redemption files due to Brexit.Please, make an appointment again to go to the Traffic Department, in the Community Renewal area, to review your file and, if everything is correct, it will be processed.

Unidad de Tramitación JPT Málaga"

De tycker alltså att vi ska åka in till Málaga igen? En femte gång för att göra vaddå? Kolla att allt är korrekt? Det har de ju redan gjort! Tonen på mannen mins svar på detta var om möjligt ännu surare! Här är en del av e-mailet, så ni förstår tonen:

" ... Also please assign the Brexit people to someone in the cellar, I am a Swedish national and do not care about Brexit and should not be affected by this issue. They voted to exit EU, they can therefore wait for their licenses ..."

Ja, han var lite upprörd, om man säger så!

Den stora frågan var om DGT ansåg sig ha besvarat e-mailet och att ärendet därmed var avklarat eller om det skulle komma någon ny respons. Tro't om ni vill, i torsdags kom det faktiskt ett nytt svar:


Det står att mannen min ska boka en tid i Málaga, ta med sig det gröna residensia-kortet, svenskt ID-kort, det förfallna körkortet - allt i original - samt bevis på att betalning är gjord (eller på plats betala med betalkort) samt en utskrift av detta e-mail.

Mannen min har alltså fått e-mailet som han har väntat på sedan den 2 maj - i sju månader! -  om att han nu kan få komma och hämta sitt temporära körkort!

Det var på tiden ...!

Så nu har vi bokat tid. Jag tog i stort sett den första lediga tiden som fanns: 8 januari. Om en månad.Trodde jag såg fel först. Men det är väl alla britter som bokat upp tiderna.

🚗🚗🚗

Undrar om jag inte ska ta och kopiera mannen mins e-mail och fråga hur det går med mitt ärende!

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Lite så. Hur har det gått för dig och ditt körkort?

   Radera
 2. Helt matt kan man bli för mindre. Så mycket energi och tid detta byråkratiska förfarandet tagit. Bedrövligt. Och tur att du/ni fortfarande har uthålligheten och envisheten. Måste säga att jag gillade makens mail- Håller nu tummarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du vet ju hur det är att vara envis. Och vad ska man göra, det är ju på ett sätt bara att gilla läget men samtidigt försöka med alla medel att förbättra det!

   Ja, han kan författa när han sätter den sidan till!

   Tack för att tummarna hålls, att det verkligen är det det temporära körkortet som är på gång. För vad skulle det annars kunna vara?

   Radera
 3. Där satt den! Rakt in i solar plexus efter sju månader - och det "bara" för ett temporärt körkort. Nästan skrattretande. Absolut älskar din mans "attityd" angående BREXIT. Han har ju såååååå rätt, fast ingen säger det högt. Men nu har han gjort det. Bra där!
  Nu tycker jag att du ska göra exakt likadant för ditt körkort. Nu har DGT ju "värmts upp" om man säger så, bäst att smida medan järnet är varmt...
  Då håller jag tummarna att åtminstone din man får sitt temporära körkort den 8 januari - typ som en försenad julklapp;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skrattretande kan man nog också kalla det. Misstänkte att du skulle gilla mannen mins text. .D

   Ja, jag ska ta tag i det och maila dem. Men de anser nog att det är lite tidigt än ...

   Radera
 4. Usch man blir ju mörkrädd av mindre, hoppas att allt fixar sig nu efter 7 månader!

  SvaraRadera
 5. Jösses... Helt otroligt. Håller tummarna att det funkar nu om "bara" ännu en månad. Det är nog bäst att även du ger dig på dom med samma mynt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ska samla ihop mig, gruppera om mig och ta ett tag med dem jag med.

   Radera